CHP’ li vekil Bülent Öz, belki de kimimize göre karmaşık gibi algılanabilecek konuya ilişkin soruları ile dün’e damgasını vurdu.

Neden mi böyle düşündüm ve de düşündüğümü yazıya döktüm. Yanıt bence şu çıkışta gizli
“BAKANLIĞININ RAPORUNA RAĞMEN NEDEN YENİ BİR ÇED SÜRECİ VAR

Şeklinde soruyla sayın vekilden gelen açıklama, bahsettiği konunun hayli karmaşık olduğunu mu anlatıyordu acaba…?
 
Ben bilemedim. Denilenlere hep birlikte bir göz atarsak, belki de bi kanıya varabiliriz. O halde sayın vekilin açıklamasına şöyle bir göz gezdirelim.

Sayın vekil sözlerine şöyle başlıyordu;  “Milletvekilleri, Yenice Bölge Muhtarları ve STK yöneticileri ile birçok kez Yenice Çırpılar Termik Santral ÇED toplantısına katılmış ve nihai karar sürecinde olan Termik Santral için geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki toplantıda Bakanlığın kendi hazırladığı Çanakkale Çevre Sorunları raporunu gösterip ÇED sürecine olumsuz karar verilmesi talebini tekrar iletmişti.”

Sizlerin; ‘Yani…?’ dediğinizi duyar gibiyim. Böylesine akıllı bir suhal karşısında, elbette verilecek yanıt bende değil. Zaten, denilen sözler de bana ait değil.

Baştan da dedim ya, birlikte göz atalım belki bir kanıya varırız diye.
Devam edeyim o halde, sayın vekilin dedikleri ile. Büyük harflerle vurgu yaptığı ara başlıkla, önce diyordu ki;
  
“TERMİK SANTRALLERİ ISRARLA GÜNDEME GETİRİYOR…”
Haklı olarak, ilk akla gelen soru da ‘Kim…?’ oluveriyordu sayın vekil Öz’ ün bu sözleri karşısında.

Kısacası, hatta şöyle de denilebilir; sayın vekil ustalıkla yeni bir soruyu akla getirir cümleyi kurmuş.

Neyse, ben fazla yoruma girmeyip, devam edeyim denilenler ile. CHP’ li Milletvekili Bülent Öz;
“Bakanlığın 2016 yılında yayımladığı raporunda, ‘Çanakkale’ deki çevre sorunu Termik Santrallerdir’ demesine rağmen, Çanakkale Yenice Çırpılar köyünde yapılmak istenilen Termik Santralin ÇED raporu nihai karar sürecinde olması üzerine, ‘Çevre Bakanlığının raporuna rağmen neden yeni bir ÇED süreci var?’  sorusunu akla getirdiği gibi, bu hassas konuyu da  tekrar gündeme getirdi” şeklinde konuşuyordu.

Aslında bunlar dile getirilirken, sayın vekilin hazırladığı bir soru önergesinin ilgili sayın bakan’a sunulduğundan da söz ediliyordu.

CHP Kurmayı Öz’ ün deyimiyle, ‘Hassas konu’ olarak dikkat çekilen Termikler için, hazırlanan bir soru önergesi de, Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Mehmet Özhaseki tarafından yazılı cevaplandırılması talebiyle TBMM’ ye sunulmuş.

Soru önergesinin içeriğini, yapılan yazılı açıklamada paylaşan sayın vekil, şöyle bir ifade ile başlamış sözlerine;
“Medeni Ülkeler iklim değişikliğine karşı mücadele edip, insan sağlığını etkileyecek faktörlerden uzak duran politikalar üretirken, Ülkemizde her geçen gün yeni bir Termik Santral Projesi ile karşı karşıya kalıyoruz.”
Gözlemim şu ki, sayın vekil Hayli dikkat çeken bir iddia ile yaklaşmış konuya. Ve de bu haliyle de kalmamış elbet. 
Sonrasındaki anlatımlarına ilişkin yorum yapmayayım diyorum da, yine dilemi ve zihnime engel olamıyorum.
Bi gayret ederek, susuyorum ve denilenlere dönüyorum yeniden.
Sayın vekil, soru önergesini açıklama bölümüne şöyle devam etmiş;
“Bakanlığınız tarafından 2016 yılında, 32 yayın numarasıyla yayımlanan Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporunun Çanakkale ilimiz verilerinde, 
Çanakkale’nin öncelikli çevre sorunu hava kirliliği ve hava kirliliğine neden olan kaynak, önem sırasına göre Termik Santraller olarak belirtilmiş, toprak kirliğine neden olan kaynak olarak da önem sırasına göre sanayi kaynaklı atık boşaltımı gösterilmiştir.” Diyerek.
Soru önergesinde dikkat çekilen noktalardan çok, benim ilgimi açıklamada geçen sözler çekti.
Niye mi…? Hele birlikte okuyalım. Yeni kalın harflerle vurgu yapılan şu cümle, dikkat ve ilgi çeken türden olmamış mı…?

“BÖLGEDE TERMİK SANTRAL YAPILSIN DİYEN YOK AMA ÇED KARARI OLUMSUZ VERİLSİN DİYEN ÇOK…”
CHP kurmayı Öz, bu çıkmışının altını ise şöyle beslemiş;
“Çanakkale Yenice Çırpılar köyünde yapılması planlanan ve ÇED raporu nihai karar sürecinde olan Termik Santralin yapılmaması için Bölge halkının, Bölge Muhtarlarının, Sivil Toplum Kuruluşlarının yazılı ve sözlü itirazları Termik Santralin ÇED raporuna olumsuz karar verilmesi yönündedir.”
Haber diliyle kaleme alınmış, kısacası üzerinde hayli kafa patlatılmış bir anlatım ile kaleme alınmış da denilebilir durum karşısında, bir kutlamayı, Vekil Öz’ ün basın müşaviri hak ediyor diyerek, kendimce yine yorumu patlatayım.  
Şu cümle de ilgi ve dikkat çeken bir başka vurguyla geliyordu. Yine büyük harflerle dikkat çekilerek kaleme alınmış anlatımlardan biri de buydu diyebilirim.

“BAKANLIĞIN ÇEVRE SORUNLARI BİLİMSEL RAPORUNA RAĞMEN ÇED SÜRECİ CİDDİ KAYGI NEDENİDİR”
Görüldüğü züre, yeni çok iddialı bir yaklaşım. Peki ya, bunu besleyen sözler nasıl mı gelmiş…? Meraklanmayın aktarıyorum.
Sayın vekil tam olarak şöyle demiş; 
“Çanakkale’ deki hava ve toprak kirliliğin kaynağının Termik Santraller olduğunu, Bakanlık olarak bilimsel çalışmalarla tespit etmiş olmanıza rağmen, Çanakkale bölgemizde Termik Santrallerinin sayısının ısrarla arttırılarak, ileride telafisi mümkün olmayan çok ciddi yaşamsal tehditler oluşturabilecek hava, toprak kirliğine ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin yaşanacak olması,  bölgede çok ciddi kaygılara neden olmaktadır” 
Öngörü mü denilir, yok sa başka bir şeymi bilemedim. Lakin soruları da görmeden edemezdik. İşte buyurum sıralı halinde, ard arda sorular;

“Çanakkale Yenice Çırpılar Termik Santralinin ÇED sürecinde bölge halkının da duyarlılıklarını gözeterek yeniden bir değerlendirme yapmayı düşünüyor musunuz?
Tüm çağdaş ülkelerde ve Bakanlığınızın bilimsel çalışmalarında da ifade edildiği gibi, başta Çanakkale bölgemizde olmak üzere, ülkemizin dört bir köşesinde termik santrallerin sayısının arttırılması konusunda ısrarlı çalışmalarınızı sürdürecek misiniz? Sürdürecek iseniz gerek çağdaş ülkelerde gerek Bakanlığınızın bilimsel çalışmalarında tespit edildiği üzere, anılan bölgelere verilebilecek telafisi mümkün olmayan zararların önüne nasıl geçmeyi düşünüyorsunuz?
Çağdaş ülkelerde ve Bakanlığınızın yaptığı tespitlerde ön görüldüğü üzere temiz enerji diye adlandırdığımız, yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanarak Termik Santral yapımından tamamen vazgeçmeyi düşünmüyor musunuz?
Çanakkale ilindeki Termik Santrallerin ÇED süreçlerindeki şartları yerine getirip getirmediği Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Denetleniyorsa Çanakkale ilindeki Termik Santraller ÇED süreçlerindeki şartların tamamını yerine getirmekte midir?”

Konu çevre olunca gösterilen bu hassasiyet, düşündüm de; çevre kirliliği yaratacak düzeye gelmiş siyaseten yaşanıldığı ileri sürülen iddialara karşı da gösterilse, daha temiz siyasete tanık olmakla, siyaset de bir başka sevilmeye başlanır ya, hadi neyse…