Yıllardır dikenlerden söz eder dururuz; gülü, çiçeği severiz de dikene geldiğimizde yüzümüzde bir buruşma başlar, bir acılar yoğunluğu yaşarız…

Çok çektirmiş dikenler bize;  elimize, ayağımıza, kollarımıza, ayaklara batan dikenleri çıkarmak için çok zaman harcamışız, çocukluğumuzdan beri dikenlerden çok korkmuşuz, dikenli yerlerde dolaşma yerine çimenli bahçeleri tercih etmişiz çoğu zaman... Gülü sevmişiz dikenine rağmen, güller dikmişiz, dikenlerine aldırmadan... Bir de güzel söz uydurmuşuz; “ gülü seven dikenine katlanır..” demişiz. İnsanda sevgiyle bütünleştirmiş, sevdamıza katmışız; güzelliklerini, yaşadıklarımızın çirkinliklerini bu sözle kapatmışız hep…
Kaktüs, kendini Fransızca’da bulmuş, kulağı tırmalayan bu kelimeyi, bu bitkiyi, bize benzediği için mi (dikenli ve uyumsuz), dışardan geldiği için mi sevdik… Önce tipini beğenmeyip  ayyy dedik, sonra “yabancı hayranlığımız” burada da mı kendisini gösterdi, bilemem…?!                          
kaktüs    Fr. cactus 

  • (ka'ktüs) bit. b. Kaktüsgillerden, yaprakları yayvan ve dikenli, güzel, parlak renkte çiçekler açan bir bitki, atlas çiçeği (Cactus). Güncel Türkçe Sözlük 
Kaktüs, görünüşü çirkin denecek kadar tipsiz, sanki kendine dokunmasınlar diye kendini korumaya alan, dış etkenlere karşı tavırlı, bazen yayvan bazen yuvarlak, çocuklara uzak, sevenlerine yakın… Gelini delirten kaynananın diline benzetilmiş, dikeni sert, girdiği yerden çıkmayan bazen yarayı derinleştiren, kaktüs… insanların dili kullanamadığı için kaktüsleştiği, kırıcı olduğu bilinir, ama bir müddet sonra kaktüsün açtığı o güzel ve özel çiçek misali her şeyin unutulduğu; “dikenin yanından, değişik yerlerden çıkan “ değişik renkli güzel çiçeğin” insana nasıl bir mutluluk verdiği unutulmamalıdır.
Kaktüsün dikeni var, ama bahar geldiğinde senede birkaç gün açan renkli, hoş çiçeği de var. Gözleri kamaştıran, gönlü hoş edip dikenle buluşturan, dikene inat kendiyle görüştüren, bir kış boyu tipsizliğini sergileyip baharda gönlümüzü alan, açtıkça güzelleşen, âdeta bizimle konuşan, dertleşen kaktüs… Dış görünüşüyle itici olup konuştukça, içi açan “daha önce nerelerdeydiniz”, şarkısını hatırlatan kaktüs…!
            Kaktüs
Bir sokağa açılıyor pencerem.
Kaktüs dudaklı bir yalnızlığın
gölgesinden izliyorum gidenleri...
Vedalar soğuk
Baştan aşağıya…!  Özge Özgen
 
Kaktüs: Evet yanlış okumadınız, kaktüs çiçeği bilinenin aksine aşkta olumsuz anlamlar içermiyor. Kaktüs çiçeği çöllerde dayanıklılığıyla bilinir. İlişkide de dayanıklılık anlamına gelen bu çiçeği hediye ederken yine de yanlış anlaşılmalara karşı bu bilgiyi bir not olarak düşmenizde fayda var.
Kaktüs çiçeği çoğu zaman dikenli görünümü sebebiyle olumsuz anlamlar içeriyor gibi görünebilir ve toplum tarafından hediye edilmesi de hoş karşılanmıyor olabilir. Fakat bilinenin aksine kaktüs çiçeği, bakıma fazla ihtiyaç duymaması sebebiyle özverili olmayı simgelemektedir.
Özelliklerini bilince insanla bütünleştirilmesi kolaydır. Bu kolaylığı sağlayan özelliklere bakalım :
1. Az su ile yetinmeyi bilen çiçek; kaktüs çiçeği!
Kaktüs çiçeği anlamı özverili olması ile sınırlı değildir. Az su ile yetinmesi, yetiştiricisini çok yormayan bir çiçek olması hediye olarak verilen kişiye pek çok anlam yansıtmaktadır. Bu anlamların başında, kişiye sorunsuz bir ilişki yaşatma ve gönüllerin bir olması isteği gelmektedir.
2. Azar azar, kopmayacak bağlarla sevmek…
Ayrıca az suyla yetinmesi, yüreğe serpilen sevginin bir anda dökülerek değil kendini doyura doyura, azar azar, sindirerek, kopmayacak bağlarla birbirine bağlanmasını ifade etmektedir.
3. 20-100 arası türü olduğu söyleniyor
Bitki bilimciler tarafından kaktüsün çok fazla türü olduğu söyleniyor. Fakat bu rakam bazı botanik bilimcilere göre 20, bazılarına göre 100.
4. Bazı türleri gece çiçek açmaktadır
Pek çok botanik bilimci ve bahçıvanın ilgisini çeken, oldukça merak edilen ilginç bir bitkidir, kaktüs… Özellikle bazı türleri geceleri çiçek açar ve bu gizemli özellik kaktüsü daha da ilgi çekici yapmaktadır.
5. Az su, bol güneş…
Kaktüs çiçeği çok fazla su istemeyen, genellikle çöl ve sıcak iklimde yetişen bitki türüdür. Bu sebeple bol güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır. Dikenleri deriye battığında canı acıtır, hatta bazı türlerinin dikenleri zehirli olabilmektedir.
Kaktüs az su ile yetinmesini bilen kişiyi yormayan bir çiçek olarak, kişilere sorunsuz bir ilişki yaşamak adına gönüllerin bir olmasının ve düşüncelerin sağlamlılığının olması yüreğe serpilen sevginin bardaktan boşalırcasına değil de kendini doyura doyura azar azar sindirerek sevgiyi kopmayacak bağlarla birbirine bağlanmasını sembolize etmektedir.
Turgut Uyar’ın dizelerinde kaktüs kendini güzelleştirir ve özelleştirir…
 “Söylenir ve yarım kalır
bütün aşklar yeryüzünde,
bir kaktüs bol sudan nasıl
nasıl çürürse öyle…”ttps://1000kitap.com/kaktus--29920/alintilar
Kaktüs çiçeği, uzun süre susuz olarak dayanması yapraklarında biriktirdiği su parçacıklarını zarar vermeden biriktirmesi ve emmesini başarabilmesidir. Bu açıdan da kaktüs çiçeğine paylaşımcı bir anlamda yüklenmektedir. Bu anlam ile karşınızdaki kişiye yüreğiniz paylaşabileceğiniz ifade etmek adına kaktüs hediye edebilirsiniz. Kaktüslerin çiçeklerinin güzelliğini her ne kadar örtmeye çalışsa da dikenleri bunu başaramaz ve ömür boyu bir kalıcı güzelliği ile sevginin ifadesini gizler.
Kaktüs taşıdığı dikenleri ve çiçekleri ile güçlükler arasından sıyrılarak başarabilmenin bir ödülü olarak çiçeklerinin görkemliliğini sunar. Buda yaşanılan ilişkide varsa zorluklar, zorlukların ardından güzel sonuçların doğacağının göstergesi olarak kaktüs gönüllere sunulabilir.
Kaktüs çiçeği, yaşanılan birlikteliğin tek taraflı bir sorumluluk değil karşılıklı taşınması gereken sorumlulukları dile getirir. Yaşanılan zorluklar tek başına değil beraber atlatılabilir özverisini göstermek adına bu iletiyi karşınızdaki kişiye kaktüsle iletebilirsiniz. böylesi düşünceler içerisinde olan bir ilişkiyi de ancak içtenlik denen duygu yardımı ile aşılabilir. Kaktüsler, aynı zamanda içtenliği de temsil etmektedir.
Kaktüs çiçeği yaşanılan birlikteliğin tek taraflı bir sorumluluk değil karşılıklı taşınması gereken sorumlulukları dile getirir. Yaşanılan zorluklar tek başına değil beraber atlatılabilir özverisini göstermek adına bu iletiyi karşınızdaki kişiye kaktüsle iletebilirsiniz. Kaktüsler aynı zamanda içtenliği de temsil etmektedir. http://yoncasohbet.net/yonca.blog/kaktus ve-HYPERLINK "http://yoncasohbet.net/yonca.blog/kaktus%20ve-anlami/"anlamiHYPERLINK "http://yoncasohbet.net/yonca.blog/kaktus%20ve-anlami/"/
Kaktüs çiçeği üzerinde bu kadar durmamız, günlük hayatımıza yansıyan olumsuzlukların, olumlu tarafını görebilmek adına bir PAZAR paylaşımıdır. Gün geçtikçe etrafını dikenlerle ören kişilerin, içindeki güzellikleri saklayarak, kendini çirkinliklerden korumak istemesi, etrafında güven duygularının zamanla azalıp zararlı olabileceğinden kuşkular taşımasından olsa gerektir, diyoruz…
Gerçek çöl kaktüslerinin içtenliklerini, güzelliklerini gösterecek alan bulamayışları, onları YALNIZ; şehir kaktüslerinin dikenlerini sahte bir tarzda gizleyip sahte bakış, sahte gülüş, sahte duruşlarla, buldukları alanlarda kendilerini GÜÇLÜ hissetseler de ÇÖL kaktüslerinin dik duruşu, zorlukların içinde KENDİ oluşu bizim ÖZLEMİMİZ olmalıdır…
Kaktüsün iç güzelliği hepimizi sarsın, dikenlerimiz içimizde kalsın…!
                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                      
                                                                                                          20.08.2017
                                                                                                        Yrd. Doç. Dr.
                                                                                                   Hayrettin Parlakyıldız
                                                                                     E-posta: hparlakyildiz@mynet.com