CHP’ li vekil Öz’ ün, Türkiye’ nin Ege denizindeki  iki ilçesinden birine ilişkin soruları olduğunu, geçen haftalarda almıştık kaleme.

Şimdi de, O sorulara gelen yanıttan bahsedelim istedim..
 
Yazılı olarak cevap verilen soruların detayları hakkında açıklamada bulunan isim,  soruların sahibiydi. Yani, CHP’ li Çanakkale Milletvekili Bülent Öz…
 
Ondan aldık bizde, hayli detaylı yanıtları.
 
 
CHP kurmayı sayın vekil Öz, Çanakkale İl Merkezi ve Gökçeada İlçesindeki bazı okulların fiziki durumları ve öğrencilerin eğitim görme kapasiteleri hakkında kamuoyunun ve hemşehrilerinin bilgilendirilmesi için haftalar önce,  Mili Eğitim Bakanlığına,  Yazılı Soru Önergesi vermişti.
 
CHP kurmayı Öz’ ün, Çanakkale'de okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretime ilişkin derslik sayılarına ve bazı okullardaki öğrenci mevcutlarına ve hala kalıcı binaları yapılmayan Gökçeada'daki okullara ilişkin di soruları.
 
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, geçen 5 Aralık’ da sunulan sorulara yönelik cevaben kaleme alınan yazı, oldukça akıcı bir dille gelmiş diyebilirim.
 
Merak edenler için diyerek, önce ilk soru ve ardından o soruya verilen yanıtını görelim önce.
Soru-1 : Mevcut imam Hatip Ortaokulu ve mevcut imam Hatip Anadolu Lisesi öğrenci sayıları Çanakkale'deki sınıf ortalamalarının çok altında olmalarına rağmen,
 
FETÖ terör örgütüyle irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan Çanakkale Gökkuşağı Kolejini 2016 - 2017 Eğitim Öğretim döneminde neden imam Hatip Lisesine dönüştürdünüz?
 
Kolejin bulunduğu yerde velilerin veya öğrencilerin İHL açılması yönünde bir talebi olduğu için mi bu kolej İHL'ye dönüştürüldü? Fiziki koşulları yetersiz olan Atatürk İlkokulu ya da inşaatı devam eden ve Barbaros Hayrettin Paşa İlkokuluyla ikili öğretim yapan Vali Fahrettin Akkutlu İlkokulu neden o binaya taşınmamıştır?
 
Aslında, soru bir olmamış değil mi. Bir solukta üç ayrı okkalı soru gelmiş.
 
Peki ya verilen yanıt?
 
Yazılı verilen yanıt tam da şöyle olmuş;
 
‘Şehit Cemal Demir Anadolu İmam Hatip Lisesinin 667 sayılı KHK ile açıldığı, Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak belirlenmesinde velilerin talebinin etkili olduğu, okul binasının sadece Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından kullanılmadığı, Atatürk İlkokulu ve Atatürk Ortaokulu tarafından da kullanıldığı, Atatürk Ortaokulu binası yeni yapıldığından Kasım ayında kendi binalarına taşındığı, Atatürk İlkokulu binasının da depreme dayanıklılık konusunda tadilat işlemlerinin bitmek üzere olduğu ve ikinci döneme yetiştirilmesinin planlandığı,
 
Vali Fahrettin Akkutlu İlkokulunun ve Barbaros İlkokulu ile aynı binayı kullanmakta olduğu, Vali Fahrettin Akkutlu İlkokulu binasının da depreme dayanıksız olduğu için yıkılıp yeniden yapıldığı ve ikinci döneme yetiştirilmesinin planlandığı,
 
Kısaca adı geçen binaya taşınması istenen okulların tamamının kendi binasının mevcut olduğu, Atatürk Ortaokulunun binası tamamlanıp taşınma işleminin gerçekleştiği, diğerlerinin de tamamlanmak üzere olduğudur’
 
Verilen bu yanıt, acaba sorunun sahibini ne ölçüde tatmin etmiştir. Bu konuda da sorunun sahibi sayın vekilden bir değerlendirme gelmemiş oluşu, benim de aklıma bir soru getiriyor da, hadi neyse…

Sanırım sayın vekil Öz, yanıtları değerlendirmesini, kamuoyuna bırakmış.
 
CHP’ li sayın vekil Öz’ ün sorularından bir diğeri; “İmam Hatip Lisesine dönüştürdüğünüz Gökkuşağı kolejinde toplam kaç derslik vardır? Bu okulda şuan toplam kaç IHL öğrencisi eğitim öğretim görmektedir?” şeklindeydi Aralık’ da sunulan soru önergesinde yer bulduğu şekliyle aynen buy du soru.
 
Peki ya, bu soruya ne yanıt gelmiş?
 
Şimdi gelelim bu soruya verilen yanıta;
 
Muhtemel ki, bu yanıtı da kamuoyuyla paylaşıp, yine değerlendirmeyi kamuoyuna bırakmış sayın vekil Öz.,
 
O hal de, ben de, Bakanlığın verdiği yanıtı göreyim sayfamızda da, Kamoyuna yardımcı olayım istedim.
 
Bakanlık demiş ki;  “Kapatılan Gökkuşağı kolejinde 23 derslik bulunduğu, okulda Şehit Cemal Demir Anadolu İmam Hatip Lisesinin lise bölümünde 45, ortaokul bölümünde 52, anaokulu bölümünde 65 olmak üzere toplam 162 öğrencinin eğitim gördüğü, okul yeni açıldığından bu sayının yalnızca 5 inci ve 9 uncu sınıf öğrenci sayısı olduğu, her yıl öğrenci sayısının bu yılki mevcut kadar artmasının beklendiğidir”
 
Bir soru daha vardı. CHP Kurmayı Öz tarafından,  Aralık ayında yöneltilen. O soru da şöyle idi;
“IHL'ye dönüştürdüğünüz söz konusu okulda şuanda geçici olarak eğitim öğretimini sürdüren kaç ilkokul öğrencisi ·vardır?
 
Ve bu öğrenciler kaç dersliği kullanmaktadır? Okulun üç katında 11O IHL öğrencisi ve iki katında da 750 ilkokul öğrencisinin eğitim öğretim gördüğü iddiası doğru mudur? ilkokul öğrencilerinin bu okulda bulundukları bölümlerde laboratuar ve kütüphane mevcut mudur?”
 
Verilen yanıt elbette var bu soruya da. Bakanlık, bu soruya;
 
“Okul binasında eğitim gören Atatürk Ortaokulunun 699 öğrencisinin olduğu, okuldaki ortak kullanım alanlarından yemekhane ve konferans salonu mevcudu fazla olduğu için büyük oranda Atatürk Ortaokulu tarafından kullanıldığı, dersliklerin 17' si Atatürk İlkokulu tarafından 6'sı Şehit Cemal Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından kullanıldığı, basında çıkan iddiaların doğru olmadığı, Atatürk ilkokulunun eğitim gördüğü katlarda kütüphane ve laboratuvarın mevcut olduğudur” diyerek cevabını sunmuş.
 
Buraya kadar, muhtemel ki okumaktan sıkıldınız. Ben de okuyup, düzenleme yaparken az sıkılmadım.
 
Lakin, verilen yanıtları tüm çıplaklığıyla Basına servis ederek, kamuoyu nezdinde  nasıl bir değerlendirme beklendiğini pek de anlayamadım.
 
Şahsen ben, nasıl bir tepki verebilirim? Ya da, ne yapabilirim?
Dokunulmazlığım olsa, belki bir iki satır sözüm olabilirdi ama, o da yok.
 
Bir bildiği vardır diyerek sayın vekilimizin, bir diğer sorusunu ve o soruya gelen yanıtı da görelim istedim. Artık ne olacak sa sonunda?
 
Sizler gibi bende olacağı merak etsem de, fazla da meraka gark olmamak gerektiğini de bilenlerdenim.
 
Neyse sözü daha da uzatmadan, aylar öncesinin bir diğer sorusunu görelim. Sor aynen şöyle CHP’ li vekil Bülent Öz’ den;
 
“Eğitimde 4+4+4 sistemine geçişteki temel gerekçelerden biri de "Yedi yaşındaki çocuk ile on dört yaşındaki çocuğun aynı binada eğitim görmesi pedagojik açıdan sakıncalıdır" şeklinde ifade edilmişti. 750 ilkokul öğrencisinin ergen 11O imam-hatip öğrencisiyle aynı binada eğitim görmesinin pedagojik açıdan bir sakıncası var mıdır?”
 
Bu soruya gelen yanıta gelince. Bakanlık Tam olarak şöyle demiş;
 
“Aynı binayı kullanan iki okulun öğrencilerinin farklı yaş gruplarından olması nedeniyle bir arada bulunmadıkları, ortak kullanım alanlarının okullar tarafından bölündüğü, merdivenler dahil olmak üzere ayrı ayrı kullanıldığı, her iki okulun öğrenci girişlerinin de farklı olduğudur”
 
Sorular ve yanıtlar bitmedi. Devamı daha var. Ne var ki, bende o sorular ve yanıtları sunacak sayfa kalmadı. Kısa kesip, konuya noktayı koyayım. Biliyorum, okumaktan sıkıldınız. Lakin, son…
 
-Şimdi aklıma bir soru geldi. Sayın vekilim; Bunca uzun soruların üzerine, bunca uzun yanıtlar verilmiş. O’nu anladım. İyi de nereye varmamız gerekiyor. Bir türlü çözemedim. Ne olursun bir yardımcı oluver.
 
-Sorular ve yanıtları üzerine bir acil değerlendirmeyi sizden bekliyorum STOP…
 
-Yazımı okuduysanız, lütfen acil yanıt STOP…
 
-Sizin değerlendirmenizi, acayip merak ediyorum STOP….
 
-Haydin hoş çakalın STOP…-