EEEY AHALİ; BİR ŞEYLERDEN VAZGEÇMENİN ZAMANI GELDİ DE GEÇİYOR…. HAYATIMIZA MAL OLACAKLARI YAPMAYIN ARTIK…!


EEEY AHALİ; BİR ŞEYLERDEN VAZGEÇMENİN ZAMANI GELDİ DE GEÇİYOR….
HAYATIMIZA MAL OLACAKLARI YAPMAYIN ARTIK…!
Dillere destan şarkının sözleri düştü aklıma; “Her yer, Karanlık…!”
 
Dahasını da söylemeyi akla getiren son durum ortada.. Çember daraldı.. Virüs adeta aramızda.. Denilebilir ki; “Her iki kişiden biri şu anda risk altında..”
 
Tehlike hepimiz için geçerli ve hepimiz ölümcül virus ile karşı karşıyayız.. Son bilgiler bunun teğiti gibi..
 
Bahsedeceğim bir konu var şimdi; ÖRF ADET VE ANANELER İLE YAYILIYOR DA YAYILIYOR ölümcül illet..
 
BİLİN AMMA YAPMAYIN… Örf ve adetler tamam, ananeler de.. Bizim ruhumuzda var bazı şeyler.. Ancak, unutalım bir süreliğini.. neden böyle diyorum, şimdi anlatacağım.. Azıcık sabır lütfen.
 
Sosyal medya şu günlerde ayrı bir güzellik.. Anlık gfelişmeleri, son dakika haberlerini ve dahası hemen her şeyi sosyal medyadan öğrenir olduk.. Can sıkıntısına da iyi geliyor bu arada.. Çerez misali..
 
Dumanla haberleşecek değiliz ya, çağa ayak uydurduk elbet.. Kısa mesaj, sms, WhatsApp ve benzeri, klime hazinemize dahil olan teknolojik haberleşme metotlarını iyi kullanır olduk.. Telegram, instegram ve bilmem ne…
 
Pandemi nedeni ile birçok yerleşim merkezine karantina uygulaması geldi.. Köyler beldeler virüse teslim.. Yaşam durdu.. Yaşam tüm hızıyla evlerde.. Hayat Eve Sığar dendi,  bizler de sığdırdık koca hayatı evlere..
 
Karantina uygulanan bir adresten haber işittim.. Bölgenin gelişmeleri sosyal medyadan duyuran bir arkadaş, bölgenin şivesi ile yazınca, daha bir dikkat çekiyordu yazıya dökülen ifadeler.
 
Bahsedeceğim haber, Biga Kozçeşme’ den.. Ayhan Nihat Ubay isimli arkadaşımızın, KOZÇEŞME HABER.COM ADRESİNDEN PAYLAŞTIĞI BİLGİLER, BAŞTA BAHSETTİĞİM, BİR TAKIM ALIŞKANLIKLARDAN, ÖRF ADET VE ANANELERDEN UZAK DURMAMIZ GEREKTİĞİNİ NE DE GÜZEL ÖZETLİYORDU.
 
Sosyal medyadan, takipçilerine durumu özetliyordu Ayhan Nihat Ubay. Aynen aktarayım ben de..
 
Tıklama rekoruna koşan paylaşım, tam da şöyle idi;
 
“Iyi bakın şimdi üç dört gün önce bizim burda oldu bu vaka..tabiki isim zikretmeyeceyiz...mezarlik sırtında bizim köyden birine Biga’ dan gelen sağlıkçılar dengeliyor diyorlar ki;
‘ bize şu falanca  kişinin evine tarif etsene’
Diyo ki; ‘ tee orda yakın zaten götüreyim....’
Varıyolar eve eyyy Fatmen’ ge Aşen’ ge Amet aga, Memet aga Ali aga,,,
Neyse sesleniyorlar portadan, giriyorlar ses yok Sayvant altı kapısını açıyorlar iki çekyat, bir suru sandalye epsi dolu, bir suru kârııı Sallalaaa yapıyolar...
 
Bunu erkez bilir ( kadınlar misafirliğe gidince orda olan herkesle iki elini uzatıp karşındakinin iki elini avuçlayıp kendi yüzüne sürme)
 
Neyse sağlıkçılar tarafından şeddetle uyarılarak ilaçlar teslim ediliyor...
 
Devrisi gün orası mavi bigün sonra kızardı yukar ki malee ....simdi ise köyün dört bi yanında barikatlar ve jandarmalar...neyse meyse yaptık hasta ziyaretini konu komşu buluşmasını kendi aramızdaki mevlidi.... ve yaptık sallallagi vessellemi...... inşallah önceki gibi zahıyatsız atladırız....”
 
Böyle idi habere konu anlatım.. Eve, haneye gelen misafir karşılamada adettendir diye yapılan ve sonrası.. Bulaş da virüs bulaş.. Yayıl da virüs yayıl,..  Kim tutar seni beeee…
 
ŞİMDİ BAR BAR OKUYASIM VAR MAKBERİ…
 
“Heryer karanlık
Pûr nur o mevki
Mağrip mi yoksa makber mi Yarab
Mağrip mi yoksa makber mi Yarab…”
 
Bir paylaşıma dikkat kesildim..
DİYECEĞİM, FAKAT SİZ YAPMAYIN…
 
Bir paylaşım, bir anlatım bir de görsel… Pek hoşuma gitti. Eski Mısır’ ın tedavi şekli..
 
Belki bu sayede, bayatladı diye çöpe giden ekmeğin kıymetini anlamış bilmiş oluruz.. Kim bilir?
 
Sosyalden gördüm bu paylaşımı, pek ilgimi çekti.. Aktarayım o halde;
 
“Eski Mısırlılar bazı hastaları küflü ekmek yiyerek tedavi ettiler ve kimse nedenini anlamadı." Diye geliyordu ilk cümle.. Sonra da tamamı, yani tam da şöyle;
"1928 yılına kadar, beş bin yıl sonra, bilim adamı Alexander Fleming, Penisili’ nin bakterilerde antibiyotik olarak büyük bir etkiye sahip olduğunu keşfettiğinde modern bilim ortaya çıktı. 
Ekmeğin konuyla ilişkisi nedir?  ‘Ekmek çürüdüğünde, Mısırlılar tarafından 5000 yıl önce bilinen bazı bakteri türlerini tedavi etmek için kullanılan en ünlü antibiyotik olan penisilinin ta kendisi olmuştur.”
Bugünlük benden bukaa.. Haydin hoşça kalın. Sağlıkla kalın..