RESİM SANATININ USTASI, 96 YAŞINDA BİR DEĞER...  ÜSTELİK HEMŞEHRİMİZ. VE NE YAZIK Kİ KAYBETTİK..!!!

Çanakkaleli oluşu yanında, aynı zamanda benim köylüm.. 1924 Kilitbahir doğumlu Lütfü Günay. Tuvale can veren bir isimdi.. 
 
İsmini biliyor, kendisini hiç tanımıyordum..Ortak yanımız doğum yerimiz ve Şehrimizdi usta ile..Türk resim sanatının öncülerinden Lütfü Günay’ ın, 96 yaşında Ankara'da yaşamını yitirdiğini öğrenince, ayrı bir buruldu içim..
 
Böylesi önemli değerler ile hemşehri olmamıza karşın, ne bir tanışıklığımız, ne bir sohbetimiz oldu yıllardır. O da şahsen benim eksikliğim.. Şöyle diyorum aslında; Çanakkalelileri bulup, Çanakkale’de ağırlamaya gücüm olmadığından tüm kabahatim.. Olsa şöyle haylice bir gelirim, Çanakkale’de Çanakkaleliler günü yapardım mesela..
 
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklama sayesinde haberdar oldum, bir Çanakkaleli ustanın ölümünden. Hayat arkadaşı eşi Ülkü Günay ile yaşadığı evde vefat etmiş, tuvale can veren usta.
 
Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda kılınan namaz sonrası, toprağa verilmiş bedeni. Nurlar içinde yatsın..
 
Haber Ajansları, Duayen sanatçının vefatı üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığının Twitter hesabından da mesaj yayınladığından söz ediyordu.
 
O mesaja takıldı gözlerim, Deniliyordu ki;  "Türk resim sanatının öncülerinden, yaşamını sanata adayan Lütfü Günay'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik.
 
96 yaşında aramızdan ayrılan kıymetli ustaya Allah'tan rahmet, eşi Ülkü Günay Hanımefendi ile merhumun yakınları ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz."
 
Nalet ve hatta lanet bir yıl oldu 2020.. Ne türlü bela var ise, olanca gücü ile geldi girdi adeta hayatımıza 2020.. Birçoğumuz mutlak bir yakınını torağa verdi bu yıl Ülkemizde.. Kimi salgından, kimi kazadan kaynaklı ölümlerin ardı arkası kesilmedi bilindiği üzere..
 
2020’ yi şahsen ben, büyük acılar içinde geçirdim diyebilirim.. Beni dünyaya getiren canım anamın annesi gitti Ahirete önce, 7 ay sonra ise anasının peşinden giden oldu biricik anam…
 
Ya bir yakınını toprağa verdi çoğumuz 2020’ de, ya da en yakınının yakınına üzüldü zaman geldi her birimiz.. Geçmedi gitti şu lanet yıl.. Virüsü aynı bir bela, afetleri ve dahası.. 
 
96 yaşında hayata veda eden sanatçıdan bahsedeceğim biraz da.. 2020, onu da çekti aldı Sanat dünyasından.. Ölümün resmini belki hiç çizmedi usta lakin, ölümsüz eserler bıraktı geride.
 
Şimdi rahmetlikten söz edeyim. Merhum Günay, 1924 yılında Çanakkale Kilitbahir'de doğdu diye geçiyor öz geçmişinde.. Hemşehrimiz yani kendisi.. Benim köylüm aynı zamanda..
 
1949'da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Zeki Kocamemi atölyesinden mezun olmuş rahmetli.
1967-1993 yılları arasında Ankara Türk Amerikan Derneği resim kurslarını yönetmiş. ilk sergisini, ressam Adnan Çöker ile 1953'te Ankara’da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde açmış mesela..
 
Sanat dolu yıllar yani..  Misal, ABD, Almanya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Hindistan başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerine katıldığı grup ve karma sergi sayısı 250'yi bulmuş Günay’ ın..
 
Dedim ya, ölümü belki hiç resmetmedi fakat, ölümsüz eserler bıraktı geriye..
 
 Merhumun,  İstanbul ve Ankara'daki Resim ve Heykel Müzelerinde, İş Bankası, Ziraat Bankası, Kültür Bakanlığı, Milli Kütüphane, TBMM gibi kurumlarda ve yurtdışında eserleri de bulunuyor.. Belki, bu ayrıntılı bilgiden esinlenen olur da, ölümsüz eserlerinden bir kaçını, Çanakkale’de de sergilemek ister.. Kim bilir..!!!
 
GİTTİKTEN SONRA DEĞERE BİNER BİZDE BİRİLERİ.. ÖYLE DEĞİL Mİ..!!!
 
Latife etmiyorum biline.. Çanakkale bağlantılı kim var ise isim yapmış ülkemizde, arasak mı acaba bir ara diyorum müsadenizle…
 
Çanakkale adını öz geçmişi sayesinde tüm Sanat dünyası duymuş büyük usta sayesinde.. O halde, adını mı versek acaba mesela, bir sokağa, bir mahalleye, ya da bu sayede kurulması için uğraş verilecek bir sanat evine..
 
Bende bu aralar hep bi deli fikirler.. Korona dan mı acaba bu halim.. Kasvetli ortamlar geriyor, gerdikçe deli deli düşünceler basıyor beni.. Normal düşünemez oldum sanki.. Hep bir eleştiri, hep bir yeni fikir.. Korona dan bu halim belli Kor’ ona dan.
 
SESLİ DÜŞÜNMEK Mİ SUÇ, SES SİZ DÜŞÜNMEK Mİ?
Haftaya damga vuracağını düşündüğüm bu soruya kaç yanıt gelir sizce..! Ya da nasıl yorumlar yapılır sizce soruya.. Var ise yanıtı olan bu soruya, mail atar ise sevinirim..
 
Hoşça kalın diyeceğim ve de ekleyeceğim.. Aman dikkat; öncelikle Maske, Mesafe , Hijyen…!!!