11 Mart 2020’de başlayan tehlike, tüm eğitim-öğretimi dünyada ve bizde etkilemeye devam ediyor...

11 Mart 2020’de başlayan tehlike, tüm eğitim-öğretimi dünyada ve bizde etkilemeye devam ediyor... Ediyor da öğrencilerle gönül bütünleşmesi eksilmiyor, gittikçe de artıyor...
Hocanın tek başına anlamı var-yok, çünkü hocayı bütünleyen öğrenci, öğrenciyi bütün kılan hoca (öğretmen)...!?
İki önemli unsur evde değil de okulda buluşunca;
keyifler tam, yüzler güleç, ruhlar sağlam, zihinler açık, dersler alınmaya hazır, hocalar anlatımda rahat, öğrenci anlamada !?..
Anlatanın huzuru-hazırlığı heyecan verirken;  anlayanın bakışı, jest ve mimikleri anlamlı, yorumlamak için işaret bekliyor … Hadi, şimdi nasıl bir yöntemle buluşmalıyız, seç....
“İlim ilim bilmekse,
  İlim kendini bilmekse !..”
 
Haydi, İLİM’dekiler iş başına ... Ne yapalım öyleyse, bir taraftan uzaktan eğitime, bir taraftan da görüntüsel ETİNLİKLERE, merhaba diyelim !?..
Öğrencilerimizi, ders öğretim elemanlarının dışında isim olarak, kaynakça olarak tanıdıkları bilim insanımızla, Türkiye’de bu bilim adamlarımızla ders yapan öğrenci arkadaşlarımızla buluşturmak, aynı seslerle-aynı gönüllerde gezdirmek istedik…
Bunun da temelinde SEVGİ veren, kültür unsurumuz olan edebi şahsiyetlerimiz (yazar ve çizerlerimiz) var…
İlim’de her bölüm öğrencilerine merhaba diyor; herkesin söylemi farklı, söyleyişi farklı, özlemi farklı, özleyişi farklı…
Bizler, Türkçe Öğretmenliği Bölümü  olarak;  
özlemde-özleyişte, gözlemde-gözleyişte, söylemde –söyleyişte farklılık yaratmak, tüm bölümlere Türkçe duruşumuzu, Türkçe bakışımızı, Türkçe anlatışımızı, Türkçe bilgimizi; ALANIMIZ Türkçe olunca, daha da farklı kılmak, daha eleştirel yaklaşım sergilemek, duymak-duyurmak, düşünmek-düşündürmek ve yorum için bir dizi ETKİNLİK sergilemeye karar verdik…
Verdiğimiz kararla, GÜZ döneminde beş ayrı çalışmaya, derslerimizin dışında uzaksal-görüntüsel paylaşımı için  ETKİNLİĞİMİZE,  alanında etkin ve yetkin olan, ülkemizin tanınmışlarını sizlerle buluşturmak- tanıştırmak, için ilk ADIMI attık…
 
Kimle mi attık..? 
Ülkemizde ve KKTC’de ilmiyle tanınan, aynı zamanda KKTC vatandaşı olan, Hacettepe, Gazi, GAÜ, Başkent Üniversitesi’nin öğretim üyeliğinde bulunmuş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin eski REKTÖRÜ, Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nün Türkiye’deki kurucusu-kollayıcısı; Ankara Üniversitesi TÖMER’den sonra Yabancılara Türkçe Öğretimini çeşitli üniversitelerde ETKİN kılan, Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’nun başlatıcısı ve danışmanı olan kişiyle attık …
“Marifet, iltifata tabi” ise,  
yukarıdaki vasıfları sıralamak da bizim anlayışımıza ters düşmez, olanı sıralamak da görevin sorumluluğu olarak algılanırsa, bu sıfatlar, ne o kişiye  KİBİR, ne de bize YÜK getirir, olsa olsa bize ve izleyicilere ancak GURUR verir…
İşte, Halk Edebiyatı alanında ismi çok duyulan, Türkçe sevdalısı Prof. Dr. Abdurrahman Güzel…
Etkinlik konusu, güncel ve özel:
“Türkçe Öğretmenliği Üzerine !..”  26 Ekim 2020 günü KKTC saatiyle 14.15, Türkiye saatiyle 15.15’te başlattığımız etkinlikle, bölümümüzün iki öğretim üyesi Etkinliğin yürütücüsü ve yönlendiricisi oldu…
Moderatör demek istemedik; dilimiz Türkçe, bölümümüz Türkçe, konuşanımız Türkçe, konumuz Türkçe…  Unutmayalım ki, hiçbir bilim adamı kendi dilinde konuşurken, bir başka dili etkin kılmaz, evrensel bir söylem- bir terim değilse…
Açış konuşmamızı, bölüm başkanımız Doç. Dr. Osman Yıldız başlattı,  Dr.Hayrettin Parlakyıldız da konuşmacımızın özgeçmişini vererek, sorularımıza geçiş yaptık. Sorunlarımız, Türkçe Öğretmenliği Bölümü Üzerine  ana başlığı altında olunca, hocamız konuşma başlıklarını maddeleştirerek, anlatımına geçti…
Konuşmacımız, “atanma durumları, alan eğitimcileri, ders programı ve içerikleri, YÖK’ün Eğitim Fakültelerine bakışını”,  son gelişmeler ışığında izleyicilerden gelen sorulara açıklayıcı bilgilerle samimi bir anlatım içinde akademik bakışını ve Türk Dilinin-Türkçe Öğretiminin geleceği üzerine beklentilerini bizlerle paylaşarak, değerlendirdi..
115 katılımcıyla, söyleşi  90 dk. sürdü.   
İzleyicilerin içinde;
hedef-kitlemiz olan bölüm öğrencileri, Çanakkale Onsekiz Mart’tan öğretim elemanları, Ankara’dan ve diğer illerden, hocamız Abdurrahman Güzel’in konuşmasını özleyenler, öğrencileri, Türkçe Öğretmenliği yapanlar ile üniversitemizin MÜTEVELLİ  Heyeti başkanı, Sayın Selman Aslanbaş ile bizler vardık…
Sorular, genelde;  güncel olan Uzaktan eğitimle MEB’nin hazırladığı yoğun ders etkinlikleri, Tiyatro-Drama dersinin bu bağlamda güncel olması, Yabancılara Türkçe Eğitimi içerikliydi.
KIBRIS İLİM’de Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğretim elemanlarımız, etkinliklerini köşe yazılarıyla-TV konuşmalarıyla da sizlerle bütünleşmek adına gönül bağımızı etkin kılmak istiyorlar… …
Teknik arıza yaşamadan-yaşatmadan,  yayınımızı izleyicilerle buluşturan Bilgi İşlem Dairesi sorumlusu M. Furkan Oğuz’un,  teknik alan bilgisi ve çalışması, bizlere bu yayın güzelliği içinde sizlere merhaba diyebilme fırsatı verdi.
Bizleri kırmayarak, bizimle beraber olma, bizleri aydınlatma ONURUNU yaşatan  Prof. Dr. Abdurrahman Güzel hocamıza teşekkür ediyor, buradan saygılarımızı gönderiyoruz…
Etkinliklerimiz devam edecek, Eğitim Bilimleri Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümümüz öğrencileri-aileleri, KKTC’de, Türkiye’de ve diğer ülkelerde bizi tanımak isteyenler, ilerde bizimle Türkçe Öğretmenliğine MERHABA demek isteyenler, bizi takip ediniz, dört güzel ETKİNLİK daha geliyor.
Alanında etkin ve yetkin bilim adamlarımız Kıbrıs İLİM’de sizlere MERHABA diyecek ve sizlerle canlı yayında buluşacaklardır…
Diğer ETKİNLİKLERİMİZDE beraber olmak dileğiyle, SEVGİLER…
 
Dr. Hayrettin Parlakyıldız
Kıbrıs İLİM Üniversitesi
 


Açıklama yok.