“havada, karada, denizde tek bir feda edecek çakıl taşımız yoktur'

İyi ki yapıyorum şu haber turlarını. İçimi kıpır kıpır eden ifadeleri görünce, “İşte tam da budur” diyorum. Bir ayrı keyifleniyorum yani..
Haber turu yaptığım adres Başkent. Ankara’dan ses veren isimler bazen iktidar, bazen muhalefet kanadından oluyor. Kimi pek sert, kimi pek hoş..
İşte buyurun, pek hoş bir söz ve sahibi. CHP'li Engin Altay'dan AP'nin kararına tepki geliyor ve okkalı ifade de tabiî ki beraberinde.
 CHP Grup Başkanvekili Engin Altay:  "Biz Türkiye olarak her önüne gelenin ayar vereceği, tehdit edeceği, şantaj edeceği ülke değiliz. Türkiye geçmişten getirdiği birikimiyle bulunduğu coğrafyada havada, karada, denizde tek bir feda edecek çakıl taşımız yoktur" diyerek, sizce de çok hoş bir vurgu yapmamış mı birilerine.
Başkent gündeminin detaylarını öğrendiğim, abonesi olduğumuz İHA
İhlas Haber Ajansı yani...Başkent’ li meslektaşım  Ahmet Umur Öztürk’ ün kaleme aldığı haberi, ayrı bir keyifle okudum desem, kesinlikle abartmış olmam. Yalan da söylememiş olurum ayrıca.
 Pek hoşuma giden haber ve detayları diyerek, başlayayım anlatmaya, yazılanları da aynen aktarmaya.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay’ ın ettiği söz geliyordu haberin ilk cümlesinde; "Biz Türkiye olarak her önüne gelenin ayar vereceği, tehdit edeceği, şantaj edeceği ülke değiliz. Türkiye geçmişten getirdiği birikimiyle bulunduğu coğrafyada havada, karada, denizde tek bir feda edecek çakıl taşımız yoktur" demesi sayın Altay’ ın.
 Ana muhalefet kurmaylarından sayın Altay, TBMM'de açıklama yapmış ve bu arada etmiş okkalı sözlerini.
Yani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Oruç Reis gemisinin limana çekilmesiyle ilgili olarak; "Bakım için çektiysek bunun da anlamı var.
Diplomasiye fırsat tanıyalım" sözlerine ilişkin soru üzerine konuşmuş sayın Altay,
Demiş ki önce;  "Biz Doğu Akdeniz'deki menfaatlerimiz noktasında Erdoğan'a, hükümete şunları söyledik; 'Türkiye hak ve menfaatleri için zerre taviz vermesin Doğu Akdeniz'de, Ege'de, kayalıklarda, adalarda. Adaların silahlandırılmasında zerre taviz vermeyin, dik durun, başınızı dik tutun. Türkiye'nin geçmişten gelen birikimi, bölgedeki gücünü, caydırıcılığını göstermektedir.' Elbette diplomasi gereklidir"
 Sonra da,  Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'ye yaptırım tehdidine yönelik olarak yorumda bulunmuş sayın Atay.
CHP Kurmayı Altay’ ın bu değerlendirmesi benim pek hoşuma gitti, yalan yok.
Buyurun sizlerde bir göz atın. Belki ben gibi düşüneceksiniz sizlerde.
Ben aktarayım önce, karar sizde. Şöyle demiş sayın Altay;
 "Biz Türkiye olarak her önüne gelenin ayar vereceği, tehdit edeceği, şantaj edeceği ülke değiliz. Türkiye geçmişten getirdiği birikimiyle bulunduğu coğrafyada havada, karada, denizde tek bir feda edecek çakıl taşımız yoktur"
Mesele Türkiye, mesele Memleket olunca, siyasetçinin dili bile bir hoş oluyor. Gel de şimdi övme..!
Birileri duysun bu sesi, çünkü bu ses Türk’ün sesi.. Meselesi vatan, vatan toprağı ve hatta suyu, havası, taşı olunca, görün bakın ne der Türk’ ün sesi..
ÇİPLENİYORUZ.. HEM KİMLİK, HEM EHLİYET…
Üçü bir arada, nes gayfeler den bildik önce, birden fazla içeriğin güzelliğini. Şeker, süt kahve bir arada iken, sonra ikisi bir aradalar çıktı, şekersiz, süt ve kahve güzelliği.
Şimdi hem kimlik hem ehliyet ikilisini işitti kulaklarımız. Önce bir garip geldi.. Nasıl yani oldu belki de ben gibi birilerimiz.
Teknoloji bu, cep telefonu mesela. Aynı  makinede iki hat aynı anda.
Şimdi çipli kiklikler ile, ehliyetlerimiz de bir arada, o kadar basit yani..
Bu konuda merak içinde olanlarımız vardır diye düşündüğümden, Başkent gündeminde konuşulan şu bilgilerden bahsedeyim istedim biraz.
Sürücü belgesi bilgilerini T.C. kimliğe geçirme randevusuna 4 saatte 3 bin 710 kişi başvurmuş.. Şehir büyük olunca, müracaat da büyük yani demeyin. Müracaatlar, kısa süre içinde bir şehirden değil, 81 milyonun kapısından,  ‘e-devlet’ ten…
Geçen günlerde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu' nun açıkladığı, 21 Eylül 2020 tarihinden itibaren yeni tip sürücü belgelerinin Türkiye genelinde nüfus müdürlüklerinden randevu alınmak suretiyle yeni nesil kimlik kartlarına yükleneceği konusu. İşte bu konuda, online başvuru yağmış.  4 saatte 3 bin 710 kişi ile belki de bir rekor.

SLOGANI DA PEK GÜZEL..’HAYAT,  KİMLİĞİNLE KOLAY’
Kulağa pek hoş gelen slogan, yeni tip kimlik ve sürücü belgeleri için.
Bu konuda İçişleri Bakanı Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde sürücü belgesi bilgilerinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına yüklenmesini içeren "Hayat Kimliğinle Kolay" projesinin tanıtımını yapmıştı geçende.
Peki biz ne yapmalıyız. Bunun yanıtını, bahsettiğim haberde bulacaksınız. Biraz sabır.
Sürücü belgesi bilgileri yükleme adımları diyeyim önce.
Kişinin kimlik kartı, Kart Yayımcı Kart Erişim (KYKEC) cihazına takılacak, kişinin kimlik bilgileri ve biyometrik resmi ekrana getirilerek personel tarafından görsel olarak kimlik doğrulaması yapılacak. Şüphe duyulması haline biyometrik veri (parmak izi) ile de kimlik doğrulaması yapılması sağlanacak. Kimlik kartından okunan veriler ile kişinin yeni tip sürücü belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilecek.
Yeni tip sürücü belgesine ilişkin bilgiler personel tarafından teyit edildikten sonra kimlik kartına yüklenmiş olacak. Bu kadar basit..
Ayrıca kimlik başvurusu yapan yeni tip sürücü belgesi sahiplerinin sürücü belgesi bilgileri, talep etmeleri halinde basım aşamasında kimliklerine yüklenebilecekmiş, bu da benden müjde...
Haydin hoşça kalın. Herkese yeni hafta yeni güzellikler getirsin inşallah. Maske, Mesafe ve Hijyeni de unutmayalım lütfen..