Güncel konular ilgimi çekmiştir hep...

Güncel konular ilgimi çekmiştir hep.. Son günlerin ve geçen haftanın en konuşulanı Müjde için dile gelenler, ben ce hayli günceldi. O halde, neden bahsetmeyeyim ki..!!!
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’ in sözleri diyerek, önceki günlerde Türkiye’nin birkaç gün beklediği ve tahminlerin de doğru yönde yapıldığı müjde konusuna ilişkin dedikleri vurgusu yapıp,  başlayayım anlatmaya.
Bakan Dönmez: “2023'de karada ilk gaz teslimini yapacağız. Toplamda 30-40 kuyu açmayı planlıyoruz” demiş.
En çok ta, kadınlarımızın kullanmaktan son derece mutluluk duyduğu mutfak gereksinimlerinden biri oldu doğal gaz. Sanayide de kullanılıyor, ulaşımda da.. Haliyle, yaşamın vazgeçilmezleri arasında, tek geçilen bir isim doğal gaz..
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’ in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ ın açıkladığı müjde için dedikleri vardı dün.
Şöyle idi mesela bir cümlesi;  “Karadeniz, Avrupa’nın Kuzey Denizi olabilecek potansiyele sahip”
Coronalı günler, evde geçirilen zamanlar der iken, ben de fazla haber izlemekten, gündem takipçisine dönüştüm sanırım. E kolay değil, otur otur, nereye kadar değil mi?
Siyasetin dili de, pek ilgimi çeker oldu yani.. Mesela, sayın bakanın şu sözü; “Nasıl bulduysak çıkarmasını da biliriz”
Öle ya, sorular arasındaydı, müjde konusuna ilişkin işitilen.. “Nsıl çıkarılacak o gaz?” şeklindeki bir soru.. 
Bu arada, yine haber bültenlerinden, ekonomiye ilişkin bahsi geçen bir terim, Borsa.. İşte sayın bakanın;  “Türkiye’de neden bir doğalgaz borsası olmasın” sözü de bundan gelmiş olsa gerek.
‘Elinin hamuru ile erkek işine karışma..’ mı dedi şimdi birisi.. Yok artık, dememişsinizdir, öyle değil mi?
Türk kandıyım ben arkadaş. Siyaseti de takip ederim, gündemi de..
Neyse, ben döneyim anlatmaya.. Haberlerden öğrendiklerimi aktarmaya.
Başkent’ten ses vermiş sayın Bakan. “En yüksek üretim seviyesine çıkmak için belirli bir süreye ihtiyacımız olacak gibi öngörüyoruz ancak 2023'de karada ilk gaz teslimini yapacağız.” diye..
 Ve de sayılardan söz etmiş, Toplamda 30-40 kuyu açmayı planlıyoruz ifadesini kullanır iken..
Müjde haberi ardından, hemen herkesin dilindeydi dola gaz..  Kimileri sorular üretti, kimileri, ‘Yetmez o gaz, yetmez..’  şeklinde sözlerle, sanırım küçümsedi.
Ülkemizin doğal kaynaklarının bolluğunu, hatırlayınız şimdi daha ilk okulda öğrendik hepimiz.. Bol ise kaynaklar, kullanacağız bol bol…
 Sayın bakan; “Arkadaşlarımız şu anda bu çalışmayı yapıyor. Allah’ın izniyle çıkartacağız, bir sıkıntı görmüyoruz” diyordu, hepimizin daha küçücük bir çocuk iken ilk öğrendiği konuya ilişkin sözünü.
Karadeniz’in hidrokarbon kaynakları açısından Avrupa’nın Kuzey Denizi olabilecek potansiyele sahip olduğunu da açıklamış sayın bakan.. Ben ce bu da önemli bir bilgi.
Dahası, Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın karaya ulaştırılması konusunda “Nasıl bulduysak, çıkartmasını da biliriz” iadesini kullanmış ki sayın Bakan, siyasetin bu dili hakikaten gülümsetiyor insanın yüzünü.
Müjde haberine, sanırım eklenen bir başka müjde idi bu ifadeler.. Çünkü sayın Bakan diyordu; Enerji filosuna önümüzdeki süreçte yeni katılımların olacağından söz eder iken,  bu bir müjde diye..
Karadeniz’de yapılan doğalgaz keşfinin,  Avrupa Birliği açısından da pozitif bir gelişme olduğuna dikkat emiyordu Enerji bakanı.. Nasıl diye düşündüm önce, sonra kulak kabartıp denilenlere..
 Sanırım, bu sözler, nasıl soruma yanıt gibiydi. Çünkü sayın Bakan şöyle diyordu;
“Avrupa’dan bazı açıklamalar oldu, hatta pozitif açıklamalar oldu.
Çünkü Avrupa kıtası da enerjide dışa bağımlı bir coğrafya. Bu coğrafyada, Karadeniz’de böyle büyük bir keşfin yapılıyor olması bizi doğrudan ilgilendiren, sevindiren bir durum ama Avrupa Birliği açısından da tabii ki pozitif bir gelişmedir.
Karadeniz diğer keşiflerle birlikte baktığınızda Romanya’da bu anlamda birkaç keşif var Karadeniz’de. Karadeniz hidrokarbon kaynakları açısından Avrupa’nın Kuzey Denizi olabilecek bir potansiyel içeriyor”
Uzun bir cümle fakat,  tekraren okuyunca, siyasete hayli uzak bir kadın olarak, sanırım anladım denileni.. Hayırlısı o zaman..
Türkiye’nin inandığı yolda emin adımlarla yürümesi sonucunda çeşitli olumsuz söylemlere rağmen BOTAŞ’ın yeraltı doğalgaz deposu yaptığına da değiniyordu ki sayın Bakan Dönmez, bu denilenler de hayli ilgimi çekti. Artık neden ise..
“Önce arayamazsın dediler. Aramaya başladık.” Diye söze girince, kimin ilgisini çekmezdi ki bu söz..
Devamından söz edeyim mi şimdi. Şöyle diyordu sayın bakan;
“Bir kısım malum çevre, arasa da bunlar bulamaz dediler, bulduk. Şimdi 'bulsa da çıkartamazlar' demeye başladı.
Allah’ın izniyle nasıl bulduysak çıkartmasını da biliriz. Marmara’da daha önce doğalgaz keşfimiz vardı. Tabii miktar bu kadar değildi, çıkarttık. Şimdi o saha bitti. O sahada şu anda BOTAŞ eliyle yeraltı doğalgaz deposu yapıyoruz”
Bulduğumuzu depolayıp, sakla samanı gelir zamanı misali bir konu sanırım bu konu..
Var iken saklamak, ihtiyaç durumunda kullanmak.. Çocuk iken en çok denilendi bizlere.. Tasarruf şart yani..
Pandemi nedeniyle, evlerde geçirdiğimiz vakit, çoğumuz gibi beni de ülkenin konularına haddinden fazla merak sarmamı sağladı.. Bu sayede, bazen ekonomist gibi, bazen de misal politikacı gibi haldeyim.. Yorum ve değerlendirmelerde bulunabiliyorum kendimce..