Bu gün, her zamankinin aksine, yaşam ve yaşanmışlıklardan farklı bir kesite, ya da şöyle mi demeliyim; yaşama dair bir düşündüren antlıma odaklandım.

Bu gün, her zamankinin aksine, yaşam ve yaşanmışlıklardan farklı bir kesite, ya da şöyle mi demeliyim; yaşama dair bir düşündüren antlıma odaklandım.
Anlatımı okur iken, ne yalan söyleyeyim hem ürktüm, hem korktum..
Hafta sonu, sosyal medyada  turdayım.. Kim ne yazmış, kim ne yaşamış, beğenip beğenmeme arasındaki ince çizgideyim.. Bir de ne göreyim..
Zaman ve tarihi tüm detayları ile bir yana not ettiğim o paylaşım.. Bir uzmandan geliyordu üstelik.
5 Eylül Cmt , saat 23:44…
Çanakkale yaşayanlarının deprem dede diye andığı, Prof. Dr. Perinçek ‘ den gelen ifadeler.. Hadi gel de ürkme, korkma şimdi..
Prof. Dr. Doğan Perincek’ in paylaşımında; “Son 7 gün içinde Marmara'da olan 2 den büyük 6 depremin Erdek Biga yönünde dizildiği görülüyor.” vurgusu eşliğinde dedikleri..
 “Bir önceki hafta sessiz olan Marmara Denizindeki bu hareketlilik bana Biga-Çan-Bayramiç dolayındaki fayların harekete geçebileceği beklentilerimi hatırlatıyor.
 İki yıldır duyduğum endişelerimi artıyor.” İfadesi..
Bir görsele de yer verip, o görselde işaretler düştüğü ve bunların anlamını da yazıya döktüğü paylaşımında Perinçek hoca şöyle diyordu;
“Kırmızı Elips içinde kalan 2 den büyük 6 depremin daha güneydoğuda mavi elips içinde kalan Çan-Bayramiç dolayındaki fayları tetikleyeceği düşünüyorum.
Bilindiği gibi Çan içinden geçen fay 287 yıldır 7 büyüklükte deprem yaratmadı. Bayramiç güneyindeki Evciler Fayı ise belki 500-700 yıldır sessiz.”
Sessizlik hep korkutmuştur beni.. Sayın Perincek’ in belirttiği sessizlik de yine korkuya kapılmama yetti de arttı. Bazen akşamları, çok sessiz olur ortam. Hani deriz ya o an, fırtına öncesini sessizliği...
Prof. Dr. Perinçek’ in, sonrası dedikleri vardı birde.. Beni daha da ürküten nitelikte ifadeler;
“Biz yerbilimciler…” vurgusu ile söze giriyor ve ekliyordu Perinçek hoca;
 “Depremin zamanını veremiyoruz fakat tehlikenin yaklaştığını söyleyebiliyoruz.
Umarım ben Erdek-Biga-Çan-Bayramiç dolayındaki yakın zamanda olacağını düşündüğüm depremin zamanı için yanılıyorumdur.
Böylece devletimiz ve halkımız muhakkak olacak deprem öncesi gerekli tedbirleri alma fırsatı olur.”diye..
Bar bar geliyorum diyen ve üstelik rakamsal anlatımlarda, çoğu kez geciktiği dahi ima edilen deprem. Sahi, nasıl ürkmez şimdi insan..!!!
Perincek hocanın paylaşımının devamındaki ifadeler de, hayli netti. Özetle, şöyle başlıyordu sonraki cümlesi;
“Erdek yakınındaki Kyzikos antik kenti MS 741, 23 Eylül 1063 ve 1064’de olan korkunç depremler neticesinde baştan başa yıkılmıştır.
Kent daha öncede birçok kez büyük deprem etkisinde kalmıştır. Bunlardan önemli bir tanesi MS 117 yılında meydana gelmiş deprem ile kent önemli oranda hasar görmüştür.
1437 yılında - Eceabat ve Kuzey Marmarayı etkileyen bir deprem var. Bu depremin büyüklüğünü gösteren kayıtlar yok fakat yıkıcı olduğu biliniyor.
18 Mart 1953 yılında olan 7.2 büyüklükteki Yenice Gönen Depremi ile sözünü ettiğim Biga-Çan-Bayramiç dolayındaki fayların enerjisini boşaltmadı. Zaman zaman bazı arkadaşlarım bu soruyu bana yöneltiyorlar. Burada ek açıklama yapma gereği duydum. Yenice Depremine neden olan fay ile Biga-Çan-Bayramiç dolayındaki faylar benzer fay demeti içinde olsalar da birbiri ile bağlantıları yok. Her fay kendi depremini yaratıyor.
Beni yakından takip edenler 2014 yılında olan Gökçeada depremini 2 hafta önce, Elazığ depremini için ise 4 hafta önce uyarıda bulunduğumu hatırlarlar. Bu uyarıların sayfamda yer almış daha sonra yerel ve ulusal basın uyarımı sayfalarına taşımıştı.”
Yaşam ve yaşanmışlıklara dair konulardan bahsetmeyi, yazmayı, yorumlamayı sevenim.. Şimdi düşünüyorum da, bundan sonra bu bekleyiş ile kısacası ben artık  ne yazabilirim!!!
Maksadım, korkutmak, endişelendirmek değil ancak, bu denilenler beni öyle çok etkiledi ki, bahsetmeden edemedim. Yaşamak güzel, yaşamın unutulmaz güzel anları elbet pek değerli..
Daha uzun yıllar yaşamak ve bu istekle nefes alır iken, depreme yenik düşmemek için, umarım yapılabilecekler vardır.. Olmalı, olsun ayrıca..!!!