YÜREĞİ OLAN, BU GÜN YİNE KOLUNA TAKAR MASKEYİ..!

YÜREĞİ OLAN, BU GÜN YİNE KOLUNA TAKAR MASKEYİ..!
 
Düşman görülmez. Yunan değil ki, çenesi de düşük olsun.. Şımarık bi de..!!!
 
Sesi soluğu da çıkmıyor, çünkü bulaş oldu mu, kendine benzetmek için yakaladığını, sessizlik hakim.. Böylesi tehlike…
 
Üstelik kim de olduğu, kiminle dolaşır olduğu bilinmiyor.. Kimsenin alnında yazmıyor ki: ‘Ben corona’ yım..’ diye..
 
Düşman sinsi. Sanki, görülmez bir ölüm makinesi..
 
Peki ya ne yapmalı.. Bulaş olmaktan koruyacak maskeyi, her kesin yapıtı gibi ya bileğe, ya da dirseğe takmalı.. ŞAKA ŞAKA… Sakın haaa…!!!
 
Şaka  diyorum da, günde 100 kişi görüyor isem şayet, 50’ den fazlası bu halde.. Ya bilekte maske, ya dirsekte… Yahu, ağzında duranın da ya burnu açık, ya yiyip içme telaşında olduğundan kişi, iki de bir indiriyor, kaldırıyor..
 
Bu gün var ise yüreği olan, yine bildik o fotoğrafı verir.. Sonrası malum,  yeminlenir tak diye, bir daha Şunun şurasında, 1 asrı azıcık geçmiş bir örnek var, Çanakkale’de dünyaya ezberletilen..
yüzünde maskesiz gezmemeye..
 
Denetimler olacak bu gün.. Keşke habersiz olsaydı denetimler.. Şöyle cezalar da kesilseydi her birimize.. Binler on binler..
 
Aylar öncesi yasakları geri getirmek için ayrı bir mücadele verir gibiyiz her birimiz.. Sanki sıkıldık sokakta dolaşmaktan, zorla eve kapanma tek derdindeyiz.. Öylesine vurdum duymazlar var ki tanık olduğum, umurunda değil dünya ahret’liğin..
 
Bugün olacakları anlatacağım. Hemi de uzun uzun. Kimler görev alacak, kimler mesaide olacak bu gün bahsedeceğim..
 
Fakat, üzerine basa basa bir başka konudan bahsedeceğim.. Hani suların ısındığı, adeta kaynadığı Ege’den.. Tarihten hatırımda kalan gelişmeler, söylemler yine onlarca..
 
Durup durup, şımarmada sınır tanımazlar, geçmişi ne çabuk unutmuş o da ayrı bir mesele.
Yahu, artık bir aklınızı başınıza alın..
Tarih yazmaya yeminli değiliz Milletçe.. Bence daha da zorlamayın…
   
7 Düvelin içinde yerini almış Fransız’ da bir tuhaf.. Halen şımarmaktan vaz geçmemiş, İzmir’ den denize dökülmüş yunanlı da..  Daha ne kadar şamar istiyor canınız.. Dünyada  bir eşi olmayan Armadası, boğazımın sularında yatan milletler.. Yahu, siz neden susuyorsunuz sahi..!!! Unuttunuz mu tarih yazdığımız o günleri..
 
Neyse, ben ne desem boş.. Tarih yazmış Atalarımın, kazandığı zaferlerden, kitaplaşmış kahramanlık  destanlarından ders almamışlara, ne desek harbiden de boş..   
 
İyisi mi biz, harbilikleri ve harbileri dile getirmeyip, olacağına bırakalım yine.. Gelenleri,  geldikleri gibi nasıl ise döndürürüz..   
 
Bu gün denetim var.. Başta dedim ya; ‘yüreği olan, maskesini bileğine ya da dirseğine taksın yine..
 
Bir genelde var, bu gün yürürlüğe girecek olan.. Tıpkı, sonlandırılan, kına gecesi ve düğünler genelgesi gibi.. 
 
Oynayıp göbek atarak, sanki bulaş olmaktan memnun görüntüsü verilen o anlar, bu gün itibariyle artık yasak..
 
Tıpkı, “maskesiz gez de gör abi..!!!”  Meselesi…
 
81 İl Valiliğine Covid­19 Tedbirleri Kapsamında 4 Eylül 2020( yani bu gün) Denetimi konulu genelge gönderdi ilgili Bakanlık.
Genelgede, korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde temel prensipler olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulması ve vali/kaymakamların koordinasyonunda sürdürülen denetim faaliyetlerinin salgınla mücadelenin başarısı açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyordu açık açık..
 
Salgının son günlerdeki yayılım seyri göz önünde bulundurulduğunda, hayatın her alanında mevcut tedbirlere uyulmasının öneminin bir kez daha ortaya çıktığı da vurgulanıyordu o genelgede.
 
Kendimce yorumlamadan, bu gün olacağı aktarayım ben iyisi mi..
 
“Koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için 4 Eylül Cuma günü tüm il ve ilçelerimizde” denilerek giriliyordu söze..
 
VE BENCEBURAYA KESİNLİKLE DİKKAT; “bizzat valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtarları, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabıta, özel güvenlik vb.) katılımıyla oluşturulan ekipler tarafından Sağlık İçin Hepimiz İçin mottosu ile yaşamın tüm alanlarını kapsayacak şekilde denetimler gerçekleştirilecek.” İFADELERİ EŞLİĞİNDE GELİYORDU BU GÜN OLACAK..
 
Gelelim ‘nerelerde olacak bu denetim?’  şeklindeki muhtemel sorunuza.. Dilim döndüğünce aktarayım.
 
Bu denetimler;  konaklama tesisleri,  alışveriş merkezleri,  pazar yerleri,  sosyete pazarları,  lokanta, kafe,  restoran,  kahvehane,  kıraathane,  çay bahçesi,  düğün ve nikâh yapılan yerler, berber/kuaför/güzellik merkezleri,  internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri,  şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları, otogarlar, ticari taksiler, taksi durakları, park/piknik alanları, lunapark/tematik parklar ve bilumum yaşam alanlarını (plajlar, cadde ve sokaklar vb.) kapsayacak mış..
 
Yani, bilek ve dirsekte maske ile gezdiğimiz her yerde denetim…
 
Dahası da var aktarılacak bilgilerin.. Fakat gerek mi var? Nasıl olsa, bir kulağımızdan girecek, diğerinden virüstün de hızlı çıkacak denilenler.
 
Maske, Mesafe, Hijyen dendikçe, tersini yapıp, asıl kiminle inat?laşılıyor bunu bir anlasa Yetkililer, tak diye yöntem geliştirecekler ya, neyse..
 
Virüs ile iddialaşıp, Azrail’ e direk kafa tutan başka bir millet var mıdır dünyada, bence yoktur..
Bari diyorum, bunu bari huysuz ve şımarık komşu  bir anlasa..
 
Belki artık bu sayede bi susar, tahrik etmekten de vazgeçer.
Durduk yere, yıllar önce yediği  okkalı şamarı yemez bir kez daha suratına..
Sonra düşünüyorum, belki de alışkanlık yaptı birilerine  çekilen Osmanlı tokadı.. !!!
Kim bilir…! Belki de yemeden duramıyorlar o tokadı..