Muhabirlikten gelince, önce haber başlığı geliyor aklıma.. Güya köşe yazıyorum bendeniz hemen  her gün ve de aklımca..

Muhabirlikten gelince, önce haber başlığı geliyor aklıma.. Güya köşe yazıyorum bendeniz hemen her gün ve de aklımca..
Bazen oluyor, bazen aşırıya kaçıyor zihnim. İşte o vakit,  düşüncelerim ayrı bir boyutta..
Hürriyet Gazetesi olunca piştiğimiz mutfak, haliyle öküz altında buzağı arama faslı bizde hat safhada..
Her konuya, ayrı bir boyuttan bak. Her konuyu, inciğini cinciğini çıkarırcasına eşele..  Detaylar önemli elbet.. Detay olacak ki, görebilesin meseleyi..
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamayı gönderdi dün bizlere.
Öncesinde ise, yani bir gün öncesinde, eski Başbakan yardımcılarından Enerji eski Bakanı, Çanakkaleli duayen siyasetçi Av. Mustafa Cumhur Ersümer’ in paylaşımını okumuştum sosyal medyada. Benzerlik haf safhadaydı yani denilenle..
Meclisi sunulan bu teklifin öncesinde, sayın Ersümer’ in dedikleri vardı. Ve hemen aklıma geldi attığım bu başlık; “Ersümer düşündü, Ceylan teklif verdi..!”
94 yangınını aklımıza getiren, hafta başında yüreğimizi dağlayan, ciğerimizi yakandı Gelibolu’dan yükselen ateş.. Ben gibi, Türkiye’nin içine yaktı Şehit yorganına düşen büyük ateş.
94 yangınını birebir detayları ile bilen isim sayın Ersümer. İçi bir başka yanan yani..
Hissettiklerini kaleme alıyordu sosyal medya hesabından, içtenlikle yazıyordu yani belli.. Düşündükleri, ilham oluverdi güncel siyasete ve Meclise sunulan bu teklif geldi.
Güne başlar iken, ‘Büyük sözü dinlemek gerek’ der iken, sayın Ersümer’ in düşündükleri elbet önemli. Bu düşünceyi akla getirmek, bence daha da çok önemli.. En azından fikir veriyor insana, insan odaklı düşünülen…
Uzatmayayım. Büyük sözü dinlenmiş bence. Sayın Ersümer’ in de kaleme aldıkları, önerge olmuş, Meclise sunulmuş.. Bu bence de gayet önemli.
Sayın bakan Ersümer; “Büyük üzüntü içindeyim, yüreğim dayanmıyor desem yeridir, ülkemizin ciğerleri, şehitlerimizin yeşil süsleri, içindeki günahsız binlerce canla birlikte,  cayır cayır yandı. Yangının söndürülmesinde seferber olan herkese Binlerce teşekkürler.” Diye ses veriordu sosyal medyadan.
Sonra güne dönüyor, süre gelen hayata dair ediyordu sözünü;
“Hiçbir  kusurları yok iken,kendilerinden kaynaklanan  bir sebep olmaksızın, ürünleri yanıp kül olan, bir yıllık emekleri yok olan yangın  bölgesi sakini çiftçi hemşehrilerimize de geçmişler olsun .” diyordu önce, sonra da öneriyordu;
“Devletin müşfik eli hemen uzanmalıdır, bu mağduriyet önlenmelidir, gerekli tespit çalışmalarına başladığını tahmin ediyorum, seyyanen yapılacak para yardımı makbule geçer, banka ve kooperatif borçlarının ertelenmesi çok sevindirir.
Gelecek yıl gübre, tohum, ilaç yardımı yapılacağı sözü moral verir.
Devletimizin yüzyıldır şehitlerimize bekçilik yapan yöre halkına gerekeni yapacağına inanıyorum.
Allah bir daha göstermesin son olsun inşallah.” diye getiriyordu temennisini..
Gelelim düne.. Ersümer’ in bu paylaşımı sanırım harekete geçirmiş güncel siyaseti. İlham oluvermiş adeta.. CHP’ li Çanakkale Milletvekili Ceylan’ da patlatmış önergesini.
Biz gazetecilerin e-posta adreslerline gönderilen yazılı açıklamada; “Gelibolu'nun Ilgardere ile Eceabat'ın Kumköy ve Yalova köylerinde çıkan yangında 500 hektar çam ormanının ve ekili tarım alanının kül olduğunu büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, ‘Bu köylerimiz derhâl afet bölgesi ilan edilerek zararları devlet tarafından karşılanmalıdır’ dedi.” İfadeleri geçen bir açıklama düştü dün.. Sözlerin sahibi, Milletvekili Özgür Ceylan’dı..
Bahsettiğim açıklamanın devamında;’ -Özgür Ceylan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, Gelibolu ve Eceabat arasındaki ormanlık bölgede çıkan yangını gündeme getirerek, yangın hakkında bilgi verdi. ‘ şeklinde detaylı anlatım geliyor, ardından da şu ifadeler geçen açıklama;
-Özgür Ceylan, konuşmasında, Kumköy'de yaklaşık 3.500 dekar buğday ve 500 dekar zeytinliğin, Yalova köyünde 250 dekar buğday ve arpa, Ilgardere'de de 70 dekara yakın buğday ve arpa ekili alanın kül olduğunu söyledi. Söndürme ve soğutma çalışmalarının ardından hiç vakit kaybedilmeden, yangının çıkış nedeninin tespit edilmesi gerektiğini belirten Özgür Ceylan, yangının çıkmasına neden olan kişilerin tespit edilmesi halinde, haklarında en ağır cezai yaptırımların uygulanmasının, kamuoyunun beklentisi olduğunu söyledi. Özgür Ceylan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin hemen felaket bölgesine hareket etmesinin ve çok sayıda araç gereçle yangına müdahalenin sağlanması çabasının memnuniyet verici olduğunu belirterek,  “Ancak helikopterlerde gece görüş cihazı bulunmadığından, hava karardıktan sonra kullanılamamasının yangın alanının genişlemesine neden oldu” iddiasında bulundu. Özgür Ceylan yangına çevre belediyeler başta olmak üzere çok sayıda itfaiye aracıyla müdahale edildiğini belirtirken, partisinin ilçe başkanları ile İl Genel Meclisi Üyelilerinin yangının çıkmasının hemen ardından yangının devam ettiği bölgelere ayrı ayrı hareket ederek, bölge halkına destek olduklarını söyledi.
Tam da böyle idi yazıya dökülenler. Noktası virgülüne dek, aktarılanlar.. Dahası da vardı . Ara bir baylık altında geçenlerin.
Nasıl mı? Aynen şöyle;
Zeytinlikler Kül oldu.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, yangın sırasında Kumköy'de yaklaşık 3.500 dekar buğday ve 500 dekar zeytinliğin, Yalova köyünde 250 dekar buğday ve arpa, Ilgarderede de 70 dekara yakın buğday ve arpa ekili alanın yangın sırasında kül olduğunu ifade etti.
Köylerin derhâl afet bölgesi ilan edilerek zararları devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyleyen Özgür Ceylan, “Can kaybı yaşanmamış oluşu, bu felaketin tek tesellisidir. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi. diye…
Böyle işte günlük siyasetten gelişmeler.. Günlük yaşamdan bir karede şimdi sıra;
Yer yangın bölgesi. Bir taraf kül olmuş, karalara bürünmüş. Ağaçlar cansız.. Onları seyre dalmışlar ise, resmen boynunu bükmüş Ay Çekirdekleri.. Günün fotoğrafı bu olsa gerek..