Bilindiği kadarı ile Lapsekili üretici de zarar gördü, Bayramiçli de.. facebook’ tan yayılan haberler dikkat çekiyor duruma. Yoğun yağış ve dolu vuran meyvelikler son günlerin iç acıtıcı konusu..

Doğal yollardan zarar gören ve basına da yansıyan detaylardan haberdar olunca insan, CHP’ li vekil Ceylan’ ın bu adımını haliyle az da olsa sorguluyor;
“Zarar gören diğer köylüden haberiniz mi olmadı, hiç mi duymadınız..?” diye.
Bilindiği kadarı ile Lapsekili üretici de zarar gördü, Bayramiçli de.. facebook’ tan yayılan haberler dikkat çekiyor duruma. Yoğun yağış ve dolu vuran meyvelikler son günlerin iç acıtıcı konusu..
Neyse, biz bildiğimiz kadar bahsedelim ve bir koca geçmiş olsun dileyelim üreticiye..
Şimdi de, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ ın ‘Dolunun Yok Ettiği Ürünler’ diyerek dikkat çektiği ve bu nedenle harekete geçtiği girişimden söz edelim.
Önceki gün, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)  Genel Kurulunda Konuştu sayın Milletvekili. Özetle; “SIĞIRCIK VE BOZLAR AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN..” dedi.
Gösterdiği adresler, sayın vekilin seçim bölgesi. Yani Biga..
Biga’ya bağlı Bozlar ve Sığırcık köylerinde meydana gelen şiddetli dolu yağışı ve zarar gören ürünler ve üreticiler.
Bu konuda, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamasında, “Üreticinin ekili dikili neyi varsa dolu ile yok olmuş durumda, köylerimizin afet bölgesi ilan edilerek, üreticinin uğradığı maddi ve manevi kaybın telafisi için adım atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı Milletvekili Ceylan.
Biga’nın Sığırcık ve Bozlar köylerinde meydana gelen dolu yağışının neden olduğu afeti gündeme taşıdı kısacası. Dahası, meydana gelen şiddetli dolu yağışının geçimini tarımsal üretimden sağlayan vatandaşları olumsuz etkilediğinin altını çizdi.
Biliyoruz ki, zarar gören diğer adreslerin yaşayanlarının geçim kaynağı da bu doğal afet etkiledi. Hem de ne etki..!!!
Meyvecilere dokunsan ağlayacak. Mesela, Lapseki’ den bir üretici, 20 bin kasa kiraz için, kasa içine serilen özel kaplardan sipariş vermiş. Siparişi gelmiş, dolu ve sağanak ürünleri haşat etmiş.. Üretici vatandaş,”Allahtan geldi afet.. Ne yapalım, bunları kullanmak nasip olur ise seneye.” diyerek,  üzüntüsünü dile getirmiş. Benzer durum, şeftali üreticisi için de geçerli.. Yıl boyu umut et, hasat başlasın tüm umutlar suya düşsün…
Üreticinin de işi zor, çiftçinin de.. Allahtan geldi kıyamet, kısacası diyecek söz yok..
Bigalı üreticilerin durumundan söz eder iken sayın vekil;  “Her iki köyün muhtarlarından aldığım bilgiye göre, ekili ve dikili ne var ne yok doluyla yok olmuş durumda. Köylü perişan ve çaresiz” demiş Meclis’te..  
Ekili ve dikili tarım alanlarında yüzde 100'e varan bir dolu zararı meydana geldiği yönünde bilgi aldığını vurgular iken belirterek, “Köylümüz devletimizin bir an önce şefkatli elini uzatmasını ve Bozlar ve Sığırcık köylerinin afet bölgesi ilan edilerek, uğradıkları maddi ve manevi kaybın telafisi noktasında adım atmasını bekliyorlar” diye de eklemiş.
Keşke, duyumlarınız, diğer zarar gören adresler içinde olsaydı sayın vekil. Böylelikle, başta meyve üreticisi ve çiftçinin feryadı, daha bir dikkat çekerdi. Bölge büyük, zarar da.. Dolunun vurduğu adresler iki değil, daha da..!!!
Duyumlar önemli elbet. Misal; biz gün boyu ne duyumlar alıyoruz.. Sadece doğal afetlerin neden olduğu zararlar değil duyumlarda geçen. Daha neler neler..
Aslında o duyumlar, gelinen son nokta kadar, siyaset başta, yaşamın deriliklerinde gözlenir nice zararlar üzerine.. Dolu vursa, sağanak sel olup sürüklese, bu kadar zarar vermez yaşanılanlar öyle çok ki, saymakla bitmez..
Milletvekili Özgür Ceylan, hemşerilerine geçmiş olsun dileklerini Genel Kurul’da dile getirirken, konuyla ilgili bakanlıklara çağrı yaptığını da vurguluyordu. “Köylümüzün feryadına kulak vermelerini istiyorum” diye de ekliyordu.
Yıllardır hep düşünürüm. Çanakkale Dünya kenti. Tanımayan yok.. Coğrafyasında yazılan Destandan tutunda, medeniyetler beşiği olması özelliği ile, Çanakkale’ yi bilmeyen dünyalı da yok..
Onca yıldır, 4 Milletvekili çıkarır Çanakkale.. Bir dönem hariç, o  yıl 5’ di, lakin durum yine aynı idi..
4 Milletvekili, şehrin acil ihtiyaçları doğrultusunda, siyasi görüşleri, partileri farklı da olsa, bir olup, gereken talepleri iletmek ve sesi daha bir işittirmek için hareket etse, sanırım Çanakkale bilinirliği kadar, sorunsuzluğu ile de hep hatıra gelen olur. YANLIŞ MIYIM..!!!
Benim ki bir hayal işte.. Ahhhh beeee Rüyalar bir gerçek olsa..Kim tutar seni ÇANAKKALEM…
Duyumları artan değil, TÜM sorunları yaşayanların da mağduriyeti inşaAllah giderilir..
“Başta Lapseki, Bayramiç ve diğer adreslerin mağdurları..Geçmiş olsun. Rabbim bir daha yaşatmasın böyle mağduriyet..”  diyerek noktayı da  atayım. Hoşça kalın…