Akıllara, rahmetlik ‘Baba’ gelmedi değil. Hani unutulmaz o söz: “Yollar yürümekle aşınmaz..!”

Akıllara, rahmetlik ‘Baba’ gelmedi değil.
Hani unutulmaz o söz: “Yollar yürümekle aşınmaz..!”
Böyle demişti rahmetlik… Dahası ne sözleri vardır, Türk siyasetine damga vuran ne ifadeler..
9. Cumhurbaşkanı, eski Başbakanlarımızdan, Isparta’nın gülü, Politikanın Sümbülü.. Bu vesileyle, önceki gün ölüm yıl dönümünü yad ettiğimiz ‘Baba’ yı, Süleyman Demirel’i anmış olduk. Rabbim Rahmet eylesin...

Çanakkale Barosundan Destek geldi o yürüyüşe..
Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan  ve yönetim kurulu adımlar atmaya başladı Ankara yoluna..
Avukatlık Kanunu ve seçim sistemine ilişkin değişiklik tasarısına, hayli tepki var Barolardan bilindiği üzere.
Günlerdir, seslerini yükselten Barolar, hayli tepkili ifadelerin de geçtiği açıklamalar yapıyorlar.
İşte bu noktada, sesini yükselten bir Baro’da, Çanakkale oldu.
Hat ta, bir vurgulu söz ile kurulan cümlede, “Ancak…” denilerek,  yapılan bütün açıklamalara rağmen Avukatlar kanununda değişiklik yapılmasında ısrarcı olan hükümetin geri adım atmadığının da altı çizildi.
Kısacası, Baro Başkanları ve avukatlar da seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyüş kararı alıp, uygulamaya da aldılar bu kararlarını.
Barolar ve Meslek örgütlerinin sisteminde yapılmak istenen değişiklik söylemi üzerine, Türkiye’de 80 ilde baro başkanları, 81. İl Barosu’nun bulunduğu adresi,  yani Başkent Ankara’ yı rota belirledi.
 Ankara’ya doğru Savunma Yürüyüşüne başladı Barolar. Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, yürüyüşe başlamadan önce,  Çanakkale Barosu önünde düzenlediği basın açıklamasında gerekçeyi bir kez daha dile getirdi.
 Ellerde dövizler vardı. ‘Barolar halkın avukatıdır’ yazılı.. Bu net ifade yazılı döviz ile  Ankara’ya doğru yürüyüşe geçildi dün..
Detaylıca bahsedecek olur isek, Çanakkale’nin de dahil olduğu toplamda 80 Baro Başkanı, Baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirme planında geri adım atılmaması üzerine “eylemlilik sürecini başlatma” kararı aldı.
Şehrimiz dahil, Ankara hariç 80 il Baro başkanları, bulundukları illerden Ankara’ya ‘Savunma Yürüyüşü’ başlatma kararını uygulamaya almış oldu.
 Baroların eylemlilik süreci,  eşzamanlı yapılan açıklamalar ardından başlamış oldu.
Peki ya, diğer detaylar..? Bu konuda bilgileri sayın Şarlan verdi dün..
Şöyle bahsetti Başkan Şarlan; “Bu kapsamda Barolar, Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) olağanüstü toplantıya davet etmek üzere, yönetim kuruluna başvuruda bulunulmasına karar verdi.
Alınan karar uyarınca Baro Başkanları, kendi illerinden Ankara istikametine doğru ‘Savunma Yürüyüşü’ başlattı.” diyerek..
 Yol uzun.. Hava sıcak.. Yaz elbet.. Hafta sonu uygulamaya alınacak bir de yasak var.. Yürüyüş nasıl olur, o da ayrı bir merak konusu..
Bu arada, başkent’e varıldığında ne mi olacak..?
Olacak şu; Baro başkanları, olağanüstü toplantı taleplerini TBB’ye teslim edecek. Pazar günü, gazetelere ilan verilerek, bu ilanın içeriğinde teklifin yasalaşması halinde, yurttaşların uğrayacağı hak kayıpları dile yazılı şekilde anlatılacak.
Yürüyüş rotasına alınan 81. İl Yani Ankara yürüyüşü üzerine sözler etti Bakan Şarlan.
Dedi ki;  “Bugün bu sebeplerle baroların yapısını değiştirmeye yönelik çalışmaların geri çekilmesine ilişkin itirazlarımızı görünür kılmak için ülkemizin her yerinden Baro Başkanları olarak Ankara’ya sesimizi duyurmak için yürüyoruz”
 Başkan Av. Şarlan’ ın, altını çizerek sürdürdüğü sözlerinin devamında;  “Avukatlık kanununda yapılması düşünülen bazı değişiklikler var.  O değişikliklerle ilgili düşüncelerimizi Ankara’da geçen hafta tüm yetkililere aktardık.
Ama ona rağmen o değişikliklerin yapılması konusunda gündemde bir ısrarın varlığını görüyoruz. Kamuoyunda uzun süredir yer alan, Baroların yapısını ve seçim sistemlerini değiştirmeye yönelik değişikliklere ilişkin tartışmalar devam etmektedir.
Dünya’da ve ülkemizde yaşanmakta olan Pandemi süreci nedeniyle, mesleki sorunların zirve yaptığı bir dönemde, avukatlara ve barolara sorulmadan yeni bir düzenleme iradesi gösterilmesi karşısında baro başkanları olarak 19 Mayıs 2020 ve 1 Haziran 2020 tarihlerinde bir araya geldik.
 TBB ve 80 Baro olarak teklifin geri çekilmesi, sonrasında mesleğin birikmiş sorunları da dahil olmak üzere tüm sorunların çözümü için görüşmeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmıştık. Sonrasında geçen hafta Adalet Bakanı, Kamu Baş Denetçisi ve TBMM de siyasi partilerin temsilcileri ziyaret edilmiş ve düşüncelerimiz aktarılmıştır.
Ancak Yasa değişikliği iradesinde bir gerileme olmadığı, hatta sürecin ilerlediği görsel ve yazılı basına yansıyan haberlerde görülmektedir”  şeklindeki ifadeleri yer buldu.
Başkan Şarlan’ ın, “Sistemi Değiştirme Çalışmalarını anlamak Mümkün Değil” şeklindeki sözü de pek dikkat çekiciydi.
 “Avukatlık mesleğinin asıl sorunları, yargılamada savunmanın giderek zayıflaması ve adalete olan güvenin zayıflaması konularının çözümü yerine, Baroların yapısının ve seçim sistemlerinin değiştirilmesi çalışmalarını anlamak mümkün değildir.” diyerek, çarpıcı çıkışa imza atıyordu Başkan Şarlan.
 Bu sıcakta yürümek zor iş elbet.. Her ne kadar sembolik olsa da bu yürüyüş, devamında araçla ilerlenecek olsa da güzergahta.. Adı  bir kere çok çarpıcı,  ‘yürüyüş..’
Demokratik haktır,  eylemlilik kararı ve eylem.. Ne diyelim, hayırlısı olsun..
Bu arada, birileri ile ilişkileri ve ilişkilendirilen tutumları hep sorgulanmış,   bir siyasi partinin de benzer bir eylemi yani yürüyüşü gündemde.. O da bu aralar pek gündemde ve de çok merak konusu,  öyle değil mi..!!!  
Gündemi değerlendiren, bir büyüğüm ile karşılıklı  sohbet eder iken, şöyle dedi üstat; “Ne çektin be Ankara..!!!”