“Her şey vaktini bekler. Ne gül vaktinden önce açar, ne de güneş vaktinden erken doğar. Bekle, senin olan sana gelecektir.” Demiş ,Mevlana…

“Her şey vaktini bekler. Ne gül vaktinden önce açar, ne de güneş vaktinden erken doğar. Bekle, senin olan sana gelecektir.” Demiş ,Mevlana…
 
Başkalarını suçlamak senin için bir alışkanlık. Yaşadığın olumsuzların, başarısızlıkların sebebi olarak hep başkalarını görüyorsun. Bu, hatalarının sorumluluğunu üstlenmemek ve eleştiriden kaçmak için seçtiğin bir yol. Sevenlerin deyim yerindeyse seni “idare ediyor”. Ancak böyle devam edersen, sevdiklerini bunaltıp kendinden uzaklaştırabilirsin. Yeni arkadaş edinmekte zorlanabilir, yeni çevrelere kabul edilme konusunda zorluklar yaşayabilirsin. Tavsiyemiz, “Senin yüzünden”, “Onun yüzünden” sözlerini kullanmaktan vazgeçerek işe başlaman. Gerisi için daha kolay adım atabilirsin. Dediğimiz çok eşimiz dostumuz mutlaka olmuştur hayatımızda.
 
Ama her yaşanan olaydan sonra  Umutlar ve hayaller de böyle, bazen sararıp solsa da aslında hepimizin hayali yada umudu bence her dem yeşil olmalı.
Çünkü her şey zamanını bekliyor beklentisizce, yavaşça olgunlaşan meyve ballanıyor, kışın rüzgarlarına dayanıyor, yazın güneşin ışığı ve sıcağıyla besleniyor, kendini büyütüyor, yeşil dalların arasında fark edilmezken renk almaya, görünür olmaya başlıyor, pişiriyor kendini adeta. Köklerden göklere doğru taşınan, gövdeden gelen besini aşkla dönüştüren bir şey var, bir mucize ki her an yaşanıyor, dikey düzlemde yukarıya ve aşağıya doğru gerçekleşen büyüme, yatay düzlemde her yöne uzanıyor. Toprağın altında kökler, ağaçların tacında dallar birbirine karışıyor, değiyorlar birbirlerine, yeraltında görünmeyen bağlar yeryüzünde görünür oluyor, ormanın ruhu içimizden geçiyor, canlı cansız ayrımı yok ormanda, varlıklar var, görünür görünmez, içimizi titretiyor geçerken, sarsıyor bazen.
Birileri ağaçların çağrısını duyuyor, birileri kuşların. Kimini deniz çağırıyor kimini dağlar. Bazısı mantarların peşine düşüyor, bazısı kaplumbağaların. Kimi taşlarına çekiliyor yeryüzünün, kimi şifalı bitkilerine. Kimi arılarla aşk yaşıyor kimi toprakla. Her birimizde hepsinden biraz var, yeryüzünün çağrısını duyuyoruz.

Bir el birleştiriyor bizi, noktalar bir araya geliyor, tüm bağlantılar tek tek kendini gösteriyor, kalplerimizde yaşattığımız en ufacık bir hayal bile gerçeğe dönüşüyor, ete kemiğe bürünüyor, hayalle gerçek bir anda burun buruna geliyor.
Pek çoğumuz, isteklerimizi karşılamak için elinden geleni yapıyor. En son cihazları satın alıyor, en moda giysilere para akıtıyoruz. Kuaförlerde saatlerimizi geçiriyoruz. Ama bunu yaparak, istediğimiz şeyi mi yoksa diğer insanların onayladığı bir şeyi mi yapıyoruz? Tamamen özgür müyüz yoksa özgürlüğümüz, diğer insanların hakkımızda ne düşündüğü ile mi ilgili?
 
Şu sorulara dürüstçe yanıt verin:En son ne zaman gerçekten sevdiğim bir şey yaptım? Geçen ay daha iyi olmak için ne yaptım? Kimi dinliyorum?
 
Cevaplarınıza bakarak enerjinizi nasıl harcadığınızı görebilirsiniz. Eğer kendinize daha çok yatırım yapmak istiyorsanız araştırdığım maddelere göz atın:
 
1-Gerçek ihtiyaçlarınızı fark edin. Kimsenin ihtiyacı bir başkasınınkiyle aynı değildir. Sizin için önemli olanı fark edin ve sadece onun için çalışın.
2-Kişisel değerinizi artırın. Yeterince kendine güveniniz olduğunu düşünseniz bile kendi duygularınızı ifade etme üzerine çalışın. Böylece korkularınızdan ve güvensizlik duygunuzdan uzaklaşacaksınız.
3-Olduğunuz kişi için asla özür dilemeyin. En iyisiyle en kötüsüyle, siz bir insansınız. Kişisel kusur olarak gördüğünüz bir yönünüz, bir başkası için harika bir özellik olabilir. Siz kusurları olan mükemmel bir insansınız ve asla taklit edilemezsiniz.
4-İçgüdülerinize aykırı hareket etmeyin. İçgüdüleriniz, sizden daha iyisini biliyor. İç sesinize güvenmeyi öğrenin. Mantık size tek bir şey söyleyebilir, içgüdünüz ise size doğruyu söyler.
5-Daha büyük olmaya çalışın. Olduğunuz yerde saymayın. Hep daha yükseği hedefleyin. İdeal hayatınızı gözünüzde canlandırın.
6-Kusursuz bir bakım uygulayın. Siz kendinize bakmazsanız kim bakacak? Sağlıklı alışkanlıklarınız olsun ve zihinsel, duygusal ve fiziksel açıdan her gün daha çok büyüyün. Yer aldığınız durumların, faydalı olduğunu unutmayın.
7-Örnek oluşturun. Ne olursa olsun tutarlı olun ve başka insanlar için örnek oluşturun.
8-Zenginliklerinizi çoğaltın. Bilgide, erdemde, sevgide, sebatta daha büyük zenginlik vardır. Sadece fark etmek yeterlidir.
9-Sevdiğinizi yapın. Bazen en basit şeyler neşe kaynağı olabilir. Basit zevklerinizi ertelemeyin. Okumak, şarkı söylemek ya da yürümek. Her gün sevgi ile dolu olsun.
10-Seçeneklerinizi tartın. Alışkanlıktan yaptığınız hataları yapmamaya özen gösterin. İçerilere girmeye korkmayın ve karar vermeden önce seçeneklerinizi iyi değerlendirin.
 
Haytınız boyunca umut ettiklerinizin peşinden gidin ve asla vazgeçmeyin. Sevgiyle Kalın…