Yazı başlığımızın SESLERİ  tanıdık geliyor mu?

Yazı başlığımızın SESLERİ  tanıdık geliyor mu? Korona kelimesinden ikinci “O” sesini kaldırırsanız, ortaya caddede-sokakta, çarşıda-pazarda çok sık duyduğunuz SESİN çıktığı âlet olan KORNA kelimesini çağrıştırır…
Kornayı çaldığınızda  DİKKAT !  anlamı verir. Biz bu kelimeden de hareketle, milli ve dini bayramların 30-40 yılda denk geldiği özel günlerden olan RAMAZAN bayramının heyecanı ve sevinciyle sokağa-mahallelere bir dalarsak, dalınca da birden arkadaşlara-dostlara-komşulara-akrabalara BEZ MASKESİZ ve gerçek yüzle samimi (MASKESİZ) bir sarılırsak; Allah korusun İKİNCİ dalga bizimle DALGA geçer, bayram biter; korona güler, korna susar…
Nisan ayında başlayan Ramazan ayı, 2020’deki milli bayramlarımızla beraberlik sağlayarak, koronalı bayramı nasıl kutlarız derken, ülkemizin KORONA önlemleri içinde 23 NİSAN ve 19 MAYIS  bayramımızı büyük bir COŞKUYLA evlerimizin balkonlarında heyecanla, değişmeyen RUH halimizle kutlamayı da öğrendik…
Her türlü şartlarda evde de olsak, balkonda da olsak MİLLİ ruhun ölmezliğini tüm ülke insanları olarak hem yaşadık hem yaşattık ki, bu da ayrı bir beceri, ayrı bir güzellik kattı ülkemize ve insanlarımıza…
MERHABA, bayramı bayram bilenler ve bayramı gönülden görenler…  Dünyanın her yerinde bayram sevinci, huzur ve  mutluluk aynıdır. İnsan; huzura, sevince, bayrama, mutluluğa en çok yakışan ve en çok ihtiyacı olandır…
19 Mayıs’ı. 23 Nisan’ı ve 29 Ekim’i oluşturan bayramlar, kolay oluşmadı;  az can verilmedi, az kan dökülmedi, az ev yıkılmadı, az açlık çekilmedi, az çocuk yetim kalmadı, az dua edilmedi…!
 
Bayramları oluşturan, bayramları; bizlere yaşatanlara sevgi, saygı, rahmet ve minnet duygularımız  var…
Anadolu insanının bayramı; gurbette olan çocuklarıyla, yaşadığı yerde, büyüdüğü ve büyüttüğü evde, oturduğu sofrada buluşmasıyla başlıyor.
Bayram kelimesinin getirdiği anlam yükü, tüm dünyada aynıdır, duygusallığın getirdiği sevinç ile düşünselliğin getirdiği eleştirel bakış her ülkenin yaşayış biçimini oluşturur…
 Bizdeki bayram,  kendi kültürel yapımızın içinde  kendimizi  buldururken, “milli ve dini” bayramlarımız birbirini bütünler… Bu  bütünlük;  ailesel, çevresel ve toplumsal anlayışımızın bir yansıması olarak, milletimizin varlığı, devletimizin anılırlığı, aranırlığı,  güvenirliği ve sürekliliği olarak, karşımıza çıkar…
Bayramlar birliğin,  beraberliğin unsuru ise (ki öyle); buna  neden devamlılık kazandıramıyoruz, bayram bitince neden yapılan  hatalar  tekrarlanıyor, geçmişteki yanlışlıklar devamlı günlük sohbetlerde güncelleştiriliyor ve can sıkılıyor, sonra da küslükler, kırgınlıklar yıllar-yılı devam ettiriliyor…?! 
Anadolu’da bu anlayıştaki kişiler;  çağ değişmesine rağmen, Allah’ın affettiği yerde, kullar affetmeyi  unutuyor, ibadet ederken “hiç bunları”  yaşamamış   gibi  “huşu içinde” bulunabiliyor..!?  
Bayram kelimesini tüm yazarlarımız kullanırken, farklı; bir bakış açısıyla
 Can Yücel’i  hatırlatmak istedim.
“Nefes almak bayramdır
meselâ; günün birinde soluksuz kalınca anlar insan...

Görmenin nasıl bir bayram olduğunu karanlık öğretir;
sevmeninkini yalnızlık...

Sızlamayan her organ, hele de burun direği bayramdır.

Bayramdır, elden- ayaktan düşmemek, zihinden önce bedeni
kaybetmemek, kurda- kuşa yem olmayıp
çok şükür bugünü de gördük, diyebilmek...

Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır.

Bir sürpriz paketinden çıkan hediye,
tatlı bir şekerlemede üstüne serilen battaniye,
saçlarını müşfik bir sevgiyle
okşayan ANNE bayramdır.

"Ona güvenmiştim, yanılmamışım" sözü bayramdır.
Yeni eve asılan basma perdeler, alın teriyle kazanılmış
ilk rızkın konduğu çerçeveler, yüklü bir borcun son
taksiti ödenirken sıkılan eller bayramdır.

Evde yalnızlığı noktalayan insan nefesi,
akşam kapıda karşılayan yavuklu busesi,
Alnı açık yaşlanmak bayramdır;
ulu bir çınar gibi ayakta
ölebilmek
bayram…”     gazetevitamin.com
 
MİLLİ BAYRAMLAR, dini bayramları yaşamanın ve yaşatmanın garantisidir…
İYİ  BAYRAMLAR kartı, güvenlik maskesi ve Mehmet Efendi paketiyle KAPILARIMIZI çalan bayramımızı kutlayan ÇANAKKALE BELEDİYEMİZE teşekkürlerle;
Ülkemizin ve KKTC’nin her iki bayramını (milli ve dini) KUTLUYORUZ.
SEVGİLER !..
 23.05.2020    Dr. Hayrettin Parlakyıldız  Kıbrıs İLİM Üniversitesi – hparlakyildiz@mynet.com