.

Biz demiştik demeyi pek sevdiğimden değil bu yazacaklarım. Sakın ha yanlış anlaşılmasın.
Lakin, atalarımın sözü düşüyor aklıma; “Görünen köy kılavuz istemez..”
Yoksa; “Aklın yolu birdir”  mi demeliyim şu durumda..?
‘Türk Basınının Amiral gemisidir..’ günlerinden bildiğim ve uzunca süre çatısı altında çalıştığım Hürriyet manşet atıyordu. Hürriyetin manşeti ulusal bir kanalda değerlendiriliyor, netice itibariyle günlerdir dillendirdiğimiz düşünce ülke gündemine geliyordu.
Şu an ki Duamız, o düşüncenin hayata geçmesi..!
Yani, bizlerinde günlerdir dile getirdiğimiz: “CORONA İÇİN AYRI HASTANE..!”
Fikir değil bu bizden gelen. Aklın yolu birdir görüşündeki uzmanların da savunduğu. Peki ya, şimdi ne olacak..?
Bu arada, temas içindekiler. Yani Beyaz melekler..!
Akşamları, saat 21: 00 itibariyle balkona çıkıp alkışladıklarımız, onlar için de talep edilenler var.
Misal, Türk Sağlık-sen Çanakkale ilgilisi ve yetkilisi bir isimden gelen sosyal medya çağrısı..
Kaleme alınan ifade hayli açık; “Sayın Valimizden önümüzdeki günlerde İlimiz Devlet Hastanelerinde  ve ÇOMÜ üniversite Hastanesi’nde olası Covit 19(Korona virüs) hastalarının tedavi ve bakımlarında aktif olarak görev alan sağlık personelinin ailelerini ‘kontamine’ etmemeleri ve bu kaygılarının giderilmesi için;  Hastanelerimize en yakın otel, alt yapısı uygun yurt veya pansiyonların sağlık personelinin mesai dışı istirahati için kullanımına uygun olarak planlamasının yapılması ve hazır hale getirilmesi beklentimiz ve talebimizdir.”
Bu istemi dile getiren imza, Şerif Demir’e ait..
Beyaz Melekler için, bir siyasetçi de ses veriyordu.  MHP’ li Belediye Meclis üyesi Evren Yalçın.
Yalçın;  “Önümüzdeki günlerde,  Çanakkale Devlet Hastanesi ve Üniversite Hastanesi’ nde, olası Coronavirüs vakaları ihtimaline karşı,  bu hastaların tedavi ve bakımlarında aktif olarak görev alacak Sağlık personelinin virüsü aileleri ve çevrelerine bulaştırmamaları için hastanelerimize yakın olan, İmam Hatip Anadolu Lisesi pansiyonu veya bölgeye yakın bir öğrenci yurdunu, vakalarla ilgilenen sağlık personelinin,  mesai dışında istirahat edebilmesi adına tedbiren kullanıma hazır hale getirilmesi çok yerinde olacaktır.”  görüşünü savunuyordu önce, sonra da şu ifadeyi kullanıyordu;
 
 
“Sağlık personelinin bu talebini ihmal etmemek gerektiği için Çanakkale Kamuoyu ile paylaşmak istedim..”
Bu talepler, hafta sonundan öne çıkanlar. Önceki günlerde ise, Hürriyet’ in attığı manşete yakın konuları konuşuyordu Çanakkale.
Memur-Sen il Başkanı Sut Özen’ in açtığı o başlık, bugünlerde ülke gündemine girdi Hürriyet’in sayesinde. Dahası, özel bir TV kanalının sabah bülteninde, İsmail Küçükkaya’ da, Çalar Saat’te yorumlandı manşet; ‘Corona için Ayrı Hastane..’
Bu vurgunun nedenine ilişkin ayrıntılı sözleri, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kayhan Pala, çok net bir ifadeyle aktarıyordu aslında.
Virüs’ ün çıkıp sonra da yayılıma geçtiği adresten örnekle diyordu ki; “Çin’deki vakaların %40’ ı Hastane enfeksiyonundan..”
Yani özetle; ‘Hasta olmayan, Hastaneye gitmesin” di vurgusu Prof. Dr. Pala’nın...
“Bu arada..” diye, bir çağrıdan daha söz edeyim yeri gelmiş iken. Benzeri ilk çağrı günler öncesinden gelmişti ya neyse..
MHP Merkez ilçe Başkanı Özel diyordu bu kez.. “Karantina Hastanesi için başka bir adres..”
Daha doğrusu tam denileni aktarayım. Artan salgın riskine karşı bir öneri getiriyordu Başkan Özel;  MHP’li Özel. “KORONAVİRÜS İÇİN AYRI HASTANE!” diyerek.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez İlçe Başkanı Mehmet Özel, alınan önlemlere rağmen koronavirüs salgınının arttığının atını çiziyordu.
Açıklaması da bu doğrultuda geliyordu ve diyordu ki; “eski devlet hastanesi veya eski çocuk doğum hastanelerinden birinin bu hastalık vakaları için hazırlanması, hem hastalıkla mücadele hem de rutin hastaların tedavi süreçleri için uygun olacak.”
MHP’ li Özel;  “Devletimiz tüm imkanlarıyla mücadele etmekte bizlerde vatandaşlar olarak sorumlu davranmaya mümkün olduğunca evlerimizde kalmaya tedbirli davranmaya dikkat edelim.” vurgusunda da bulunuyordu açıklamasında.
Ardından da; “İçinde bulunduğumuz bu zor durumda kişisel veya kurumsal düşüncelerimizi bir kenara bırakıp bir bütün olmamız gerektiğini unutmamalıyız.
 İşte bu sebeple İl Sağlık Müdürlüğü şehrimiz için olası vakalar için hazırlığını yapmıştır lakin, anlaşılan o dur ki bu sürecin ne kadar süreceği tam olarak bilinememektedir.
Şehir merkezimizde hali hazırda bulunan eski Devlet Hastanesi veya eski çocuk doğum hastanelerinden birinin bu hastalık vakaları için hazırlanmasının hem hastalıkla mücadele hem de rutin hastaların tedavi süreçleri için uygun olacağını düşünmekteyiz.
 İmkanlar dahilinde böyle bir uygulamaya bir an önce geçilmesinin hem toplumsal hem de ruhsal sağlık açısından faydalı olacağı da aşikardır” diyordu.
Yayılım sürüyor virüste. Tedbirlerin devamı da gelecek belli ki. Sanıyorum ki; “SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI”  da kapıda.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, benzeri bir ifadeyi kullandı ben bunları yazdığım sırada.
Salgının önüne geçmek için, gerekiyor ise çıkmayıveririz sokağa.. Hiçbir şey sağlımızdan önemli değil sonuçta. “EVDE KAL ÇANAKKALE..!”