.

Vallahi ne yalan söyleyeyim, pek yerinde olmuş bu karar. Önceki akşam yüreğim ağzıma gledi. O ne bağrış çağrış. Biri öldü, ya da bi birini öldürdü kaçıyor, birileri de kaçanı yakalamaya çalışıyor sandım. Ayrıca; Nasıl bir nara atmak o..?
Sanki, canından can kopardılar..
Giden asker olmasa, vatan borcu için Kışla’ya, neler denilir, ne tepkiler verilirdi ya  bu duruma..!
Neyse ki, ben gibi düşünmüş olacak İçişleri Bakanlığımız, valiliklere “asker uğurlaması” uyarısı çekmiş.
Bu aralar, ‘düğün sonra olsun da, bari nikahı yapalım’ düşüncesiyle, bir de nikah çılgınlığı yaşanıyor, umarım bu konuda da bir karar çıkar..
Kız tarafı erkek tarafı, bari anne balar gelsin denmesine karşın, Nikah salonu önünde bir izdiham var ki, sormayın!
Birbirini itiştire itiştire, nikahı görmek için çaba sarf eden yakınlar; ‘ hani korona ya karşı o bir metre ayrı kal  durumu.. Ne çabuk unuttunuz bu durumu’
 Nikah la kalınsa neyse.. Sosyal medyadan bir paylaşımda gördüm. Şehrimizde bir mahalle, düğün alayı kurulmuş adeta, millet göbek atma derdinde.
Yahu, görünmeyen bir tehlike var karşımızda. Ölenler oluyor, yayılım devam ediyor korona da, bu neyin göbeği..
Vakti mi şimdi düğün derneğin.. Ne kadar çokluk, o kadar sorun diye bir ton uyarı var iken hiç mi duymuyoruz bu uyarıları..?
Geleyim şu diğer karara. Bence de hayli mantıklı.. Sıfır temas gerektirir durum ortada iken, uğurlamalar için bir araya gelinmesi, üstelik belki de sapa sağlam Mehmetçiği kışlaya hasta göndermek anlamı taşımaz mı kardeşim..?
Başkent gündemine göz tar iken rastladım u önemli karara. Abonesi olduğumuz İHA’ dan dönüyordu detaylar. Ankaralı meslektaşım Cevdet Fırat Aydoğmuş kaleme alıyordu, 81 İl Valiliğine gönderilen uyarıyı.
Yani şu konuyu; İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği yazı ile vatandaşların toplu olarak katıldığı asker uğurlama törenlerinin gerçekleşmesine geçici süreyle izin verilmemesini istediyi.
Uğurlamakla kalsak iyi, bir de eğlence yaparız askerimiz için. Abartırız hatta. Masalar kurar, kimi zaman şişe şişe alkol alırız. Davul klarnet, keman dümbelek..   
 
Gelelim Bakanlığın bir süreliğine erteleyin dediğine. İçişleri Bakanlığı 81 İl valiliğine asker uğurlama töreniyle ilgili bir yazı göndermiş.,
Edindiğim bilgi ve okuduğum haberlerden anladığım kadarı ile, durum şöyle izah edilmiş bahsetitğim haberde;
“Bakanlık, valiliklerden askere uğurlama törenlerinde vatandaşların toplu olarak bir araya gelmesi korona virüs salgını riskini artıracağı için bu faaliyetlerin geçici süreyle gerçekleşmesine izin verilmemesini istedi”
 Detaylar da var aslında. Misal, haberde geçen  şu ifadeler;” Bakanlık tarafından valiliklere gönderilen yazıda korona virüs (Covid-19) salgınından; vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla vatandaşların toplu olarak bulundukları bazı umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması, düğün, konferans, seminer vb. toplantıların geçici süreliğine ertelenmesi olmak üzere birçok farklı tedbir alındığı hatırlatıldı.
Yazıda, alınan tedbirlere ilave olarak; askere alma süreci kapsamında, askere gidecek olan vatandaşlar için toplu olarak askere uğurlama törenlerini düzenlendiği, bu durumun ise salgın riskini artıracağı değerlendirildiğinden, bu tür faaliyetlerin geçici süreliğine gerçekleşmemesi gerektiği belirtildi. Valiliklerden, bu kapsamda anılan faaliyetlere geçici süreyle izin verilmemesi için İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarından gerekli kararların alınarak, vatandaşlara duyurulması, kararlara uymayanlar hakkında gerekli idari ve adli işlemlerin yapılması istendi. “
 Böylesi hallerimiz, örf adet, ananelerdendir elbet. Lakin, şimdi ne örf zamanı, ne de gelenek. Ölümcül virüsün,  ne örf ne adet dinlemediği malum.
Yanisi, sözün özü; Uyalım kurallara. Yaymayalım şu illeti, üstüne de gitmeyelim, aramayalım sokaklarda virüsü..!