.

Kışın hava sıcaklıkları iyice düşüyor. Bedenimiz bu değişime ayak uydurmak için daha çok çaba gösteriyor. Bununla birlikte bu mevsim okul ve iş hayatında çok daha yoğun bir döneme denk geliyor. Kalabalık ofis ortamı, daha çok iç mekanda vakit geçirme zorunluluğu, egzersiz noksanlığı gibi sebeplerle sadece bedenimiz değil, zihnimiz de yoruluyor. Bunun sonucu olarak stres seviyelerimiz artıyor. Daha gergin, daha huzursuz hissedebiliyoruz. Bu gibi durumlarda, doğanın sunduğu çarelere sığınmak her zaman fayda getiriyor. Stresli zamanlarda vücudumuzu ve ruhumuzu rahatlatan, lezzetiyle bize mutluluk veren, sıcaklığıyla içimizi ısıtan bir fincan bitki çayından daha kolay ve etkili başka ne olabilir ki?
Bu makalemizde, rahatlatan çayları bir araya getirdik. Elbette her çayın etkisi kişiden kişiye değişebiliyor. Bu nedenle önerimiz, rahatlatıcı çaylarınızı hazırlarken kendi ihtiyacınız ve damak tadınıza göre kendi ölçülerinizi belirlemeniz. Zaten bitki çaylarının dünyasına girdikçe, kendinize has tariflerinizi hazırlayabilmeye başlayacaksınız. Biz işe temel bilgileri vererek başlayalım.

Melisa çayı
Melisa Akdeniz’e özgü çok yıllık çiçekli bir bitkidir. Nane ailesinden gelen melisa, limon otu olarak da bilinir. Kendine özgü çok farklı bir lezzet dokusu vardır. Çay olarak demlenen melisa, güzel aromatik tadının yanı sıra, stresten arındıran ve rahatlatan çaylar içerisinde adeta bir klasiktir. Antidepresan çayı olarak da kullanılır. Sadece stresi azaltmakla kalmaz, mideyi de hafifletir, yumuşatır. Adet ağrılarına ve karın kramplarına iyi gelir. Bununla birlikte, kedi otu ile karıştırıldığında uyku getirir. Melisa çayını bir kez denediğinizde vazgeçemeyeceksiniz. Özellikle Hayfene’de sunduğumuz taze ve mis kokulu melisayı denemenizi öneririz.

Papatya çayı
Papatya çayı her bakımdan stresin tam tersi demek. Rahatlamaya ve güzel bir uyku çekmeye ihtiyacı olanlar için birebir. Bununla birlikte papatya, stres nedenli mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesinde destek oluyor. Bedendeki ağrı ve kasılmaları hafifletiyor. Spazmları çözüyor. Kasları rahatlayarak, sancıların çaresi oluyor. İyi ve etkili papatya çayını bulmak çok önemli. Bu noktada açık olarak satılan papatya çaylarını öneririz. Ancak satın aldığınız ürünün taze olmasına dikkat etmeli, güneşin altında büyüyen papatya çiçeklerinin kırlardan toplanmasıyla ve temiz ortamlarda kurutulmasıyla elde edildiğinden emin olmalısınız. İyi kalitede olmayan papatya çayının etkisi oldukça düşüktür. Bununla birlikte satın aldıktan sonra bir 6 içinde tüketilmesi önerilir.

Kedi otu
Kedi otunun kediler üzerindeki sakinleştirici ve mest edici etkisine belki aşinasınızdır. Bu ilginç bitki aynı şekilde insanlarda da rahatlatıcı etki yapar. Bitkinin acı ve sert kokulu kökleri kurutulur ve uyarıcı etkisi olmayan herhangi başka bir çayla, örneğin melisa veya papatya ile karıştırılarak içiliri. Bu şekilde kullanılan kedi otu, kişinin uykusunu düzenlemesine yardımcı olur. Büyük bir rahatlama sağlar. Ancak, unutmamak gerekir ki, kedi otu oldukça etkindir. Bu nedenle aylar boyunca ara vermeden içmemek gerekir. Bir hafta tüketip bir hafta ara vermek, vücudun bağımlılık geliştirmesini engeller. Hamile ve emziren kadınlar ile çocukların kesinlikle kullanmaması gereken bir bitkidir.

Sarı kantaron
Kantaron bitkisinin sarı kantaron diye bilinen cinsi, stresle savaş noktasında birebirdir. Mide rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinen sarı kantaron demlenerek tüketilir. Bu şekilde sinirleri yatıştırır, kişiye sakinlik verir. Sarı kantaron ayrıca vücuttaki ağrıların iyileşmesine destek olur. Kaynamış suyun içine atılan sarı kantaron bitkisini 8-10 dakika bekletmek gerekir. Ihlamur, papatya gibi çaylarla karıştırılarak da içilebilir.

Hayfene anti-stres çayı
İçinde melisa, kuşburnu, portakal, papatya ve hibiscus bulunan bu karışımın etkisi önce lezzetiyle başlıyor. Güzel tadı kişiye mutluluk veriyor. İçindeki şifalı bitkilerin özellikleri sayesinde ise yatıştırıcı, sakinleştirici ve dinlendirici etki yapıyor. Hayfene anti-stres çayının mide ağrılarını dindirmeden migren atağıyla başa çıkmaya, vücuda C vitamini sağlamadan ödem söktürmeye, yatıştırıcı etkisiyle uykuyu düzenlemekten bağışıklık sistemini güçlendirmeye pek çok faydası bulunuyor. Bu anlamda tam bir kış çayı olan Hayfene anti-stres çayı, hijyenik koşullarda üretiliyor ve her zaman taze olarak sunuluyor.