6 Tutuklama ardından, 4 de yakalama kararı getiren gelişmelerin nedeni de, Alman Vakfı üzerine çıktı.

Türkiye-Almanya ilişkilerini de geren son gelişme, sorunu Pik noktasına getirdi.
Almanya, Çanakkale siyaset kamuoyunu da geren O vakıf üzerine, Türkiye’ ye yönelik dikkat çeken sözlere ve çağrılara imza attı.
  
CHP’ li Çanakkale Belediyesi’ nin,  Konrad Adaneauer Stiftung Derneği’nin düzenleyeceği seminere ev sahipliği konusu ile gündeme gelen tartışmalı Alman vakfının izlerine, İstanbul’ da gerçekleşen Terörle Mücadele operasyonunda da rastlanmıştı.
   
Geçtiğimiz 6 Temmuz’ da, Mega kent İstanbul’ da, Adalarda gözaltına alınan 10 kişi terörle mücadeleye sevk edilmişti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Büyükada’da gözaltına alınan Uluslararası Af  Örgütü üyesi 10 kişi için dikkat çeken gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmıştı. 

Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri, Adalar Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile Büyükada’da bir otelde 'eğitim programı' adı altında düzenlenen toplantıya baskın yapmış, operasyonda 8’i Türk, 1’i Alman, 1’i İsveç vatandaşı olan toplam 10 kişi gözaltına almıştı. 

Almanya’ dan son tutuklama ve talepler üzerine vatandaşlarına çağrı geldi., 
“Türkiye’ ye giderseniz, dikkatli olun…”

Alman vakıflarını gündeme taşıyan bir eğitim programı, Çanakkale’ nin de gündemine gelmiş, hem iktidar hem muhalefet parti MHP’ den sert söylemler gecikmemişti.

Çanakkale siyaset gündemini geren Alman vakfı işbirliği ile eğitim programının yankıları hatırlardayken, İstanbul’ da gerçekleşen bir operasyonun ayrıntıları Türkiye –Almanya ilişkilerini adeta gerdikçe gerdi. Alman vakfının izlerinin yol açtığı, Dış ilişkilerin gerildiği bir başka ülke de ABD oldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Büyükada’da gözaltına alınan Uluslararası Af Örgütü üyeleriyle ilgili yaptığı açıklamada;
 “8’i Türk vatandaşı 1’i Alman, 1’i İsveç vatandaşı olan 10 şahıs Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınmıştır” diyerek 6 Temmuz tarihli operasyonu aktarmıştı.

Açıklamada gözaltına alınanların avukatlarıyla görüştürülmediği ve ilaçlarının kullandırılmadığı yönündeki iddialara ilişkin de yanıt gelmiş, “Adalar Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına istinaden, gözaltına alınan şahısların avukatları ile görüşmeleri 24 saatliğine kısıtlanmış, 6 Temmuz 2017 günü saat 14.30’dan itibaren CMK’nın ilgili maddeleri gereğince gözaltında bulunan şahısların avukatları ile görüşmeleri sağlanmış ve gözaltına alındıkları andan itibaren yemek ve ilaç ihtiyaçları karşılanmıştır” denilmişti.

İlerleyen günlerde, gözaltındaki isimlerden 4’ ü serbest kalmış, 6 şüpheli ise tutuklanmıştı.

ARD ARDA YAKALAMA KARARLARI, 21 TEMMUZ’ DA…

Büyükada operasyonunda serbest bırakılan şüpheliler hakkında, Adli makamlar yakalama kararı çıkarmış, Büyükada’da gözaltına alınan ve ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla sevk edildikleri mahkeme tarafından adli kontrolle serbest bırakılan 4 kişi hakkında, yakalama kararı ise geçen 21 Temmuz’ da çıkarılmıştı.

Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, geçen günlerde Büyükada’da bir otelde ’eğitim programı’ adı altında düzenlenen toplantıya baskın yapmış, Operasyonda gözaltına alınan 8’i Türk, 1’i Alman, 1’i İsveç vatandaşı toplam 10 şüpheli hakkında yasal işlemler başlatılmıştı. 

ÇANAKKALE’NİN DE GÜNDEMİNE GİREN, ALMAN VAKFI İZLERİ MEGA KENT’ TE….
10 şüpheliden 6’sı savcılıktaki işlemlerinin ardından "terör örgütüne yardım etmek" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 4 şüpheli ise adli kontrol şartı konularak serbest bırakılmıştı.

Operasyonun sonrasında, İlerleyen günlerde ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 4 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 

ABD’den 'Büyükada' açıklaması gelmişti…

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert: “ABD, insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasını şiddetle kınamakta ve hemen serbest bırakılmaları çağrısında bulunmaktadır” çıkışı ile gündeme gelmişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD’nin “insan hakları aktivistlerinin” tutuklanmalarını şiddetle kınadığını ve hemen serbest bırakılmaları çağrısının yer bulduğu haberler, Türk basınında da yer bulmuştu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde günlük basın brifinginde sözcü Heather Nauert Türkiye ile ilgili sorulara yanıt verirken konuşmuştu.

Sözcü Nauert’in açıklamaları ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından da Twitter aracılığı ile paylaşılmıştı.

Dikkat çeken o açıklamayı İhlas Haber Ajansı da abonelerine servis etmişti.

Açıklamada;  “ABD, insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasını şiddetle kınamakta ve hemen serbest bırakılmaları çağrısında bulunmaktadır” vurgusu ilk göze çarpan önemli detay olmuştu.

Sözcü Nauert; “Son günlerde Türkiye'de olanları izlemişsinizdir. ABD altı saygın insan hakları aktivistinin tutuklanmasını şiddetle kınamakta ve hemen serbest bırakılmaları çağrısında bulunmaktadır. 

Tutuklananlar arasında. Uluslararası Af Örgutü Türkiye Direktörü İdil Eser ve birkaç yabancı da yer almaktadır. Yetersiz kanıtla veya şeffaflık olmadan yapılan bu tür adli takibatlar, Türkiye'de hukukun üstünlüğünü ve ülkenin bireysel haklara saygı yükümlülüklerini baltalamaktadır. 
ABD, Türk makamlarını bu suçlamaları düşürmeye, gözaltına alınanları serbest bırakmaya ve OHAL'in bireylerin rastgele yargılanmasına izin veren hükümlerini kaldırmaya çağırmaktadır. ABD, bu konuyu izlemeye devam edecektir” demişti.

Türkiye - Almanya krizine yol açtı…

Alman haber kanalları n-tv ve N24’ nin, Türkiye ve Almanya arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Türkiye reklamlarını durdurma kararı aldığı da gözlenen son gelişmeler üzerine, medyada yer bulan Almanya’da ki yankıların kaleme alındığı bir çok haberde,
 
“Alman hükümeti, Türkiye'deki tutuklamalar nedeniyle, Türkiye politikasında değişikliğe gideceğini ve daha sert bir tutum izleyeceğini açıkladı” şeklindeki cümlelere yer verdi.

Alman uyruklu, İnsan hakları aktivisti Peter Steudtner'in Türkiye'de tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek Berlin'e geri döndüğü öğrenilen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’ in Türkiye'ye gidecek Almanlara çok dikkatli olmaları çağrısında bulunduğu da edinilen bilgiler arasında yer almıştı.

Erdem Sürek 

 


Kaynak: Haber Merkezi