CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, sigortalılık ile bağı bulunmayan kadınların emekli olabilmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi. Teklifte emekli olabilmek için kadınlara 25 yılı evli kalma şartı getiriliyor.

PRİM ÖDEME İMKANI OLMAYANLAR FAYDALANACAK
CHP'li vekil, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Gerekçede, "Bu kanun teklifi düşük gelirli hanelerde primleri ödeme imkanı olmadığı için herhangi bir şekilde sigortalı olamayan ve belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şu an sigorta ile bağı bulunmayan ve prim ödeyemeyen ev kadınlarının yaşlılık aylığı alabilmelerinin önü açılmaktadır" denildi.

BELLİ BİR YAŞ SINIRI GETİRİLECEK
Teklife göre; SGK ile herhangi bir bağı olmayan kadınlardan, evliliklerinde en az 25 yılını tamamlamış olma şartı aranıyor. Hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış olanlar, kanunda belirlenen yaş sınırı ve prim gün sayısı esas alınmak şartıyla ve kanunda belirlenen kazanç sınırları içinde hesaplanacak tutarları peşin ödeyerek veya borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanacak.

Çanakkale’de sokağın nabzını tutan Gazeteniz Vitamin, vatandaşlara 25 yıl evli olanlara erken emeklilik müjdesini sordu.

İşte vatandaşların konuyla alakalı görüşleri:

Ali Beyaztaş, “50 yıldır evliyiz bizim zamanımızda emekli olabilmek için bu tarz imkanlar yoktu. Eşim emekli değil bu teklif mecliste onaylanırsa eğer kimler yararlanabilecek, tüm emekli olamayan bayanlar için geçerli mi ? gibi sorular aklımıza takılmaya başladı bile kadınlar başımızın tacı onlar için bu tarz çalışmalar yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

Fatoş Orhan, “Meclise sunulan bu yasa tüm evli olan ve emekli olmayan kadınlar için müjdeli bir haber. Ben çalışıyorum ama ilerdeki yaşlarda sağlık problemi olup çalışamadığın zaman bu yasadan yararlanılabilir. Emeklilik ülkemizde zor ve imkanı olmayanlar için ise hayal bu teklifin onaylanmasını isterim” dedi.

Serdar Buran, “Meclisteki bu teklif tüm emekli olmak isteyen olamayan bayanlar için güzel bir haber. Aylık geliri olmayan ve emekli olamayan bir çok tanıdığım kişi var. Ülkemizde kadın olmak zor bunu ben bir erkek olarak söylüyorum. Bayanlar için emekli maaşı bir destek kadınlarımıza hayatını kolaylaştıracak bu tarz teklifler meclise sunulmalı” şeklinde ifade etti.

Suray Yıldırım, “ 30 yıldır evliyim, meclisteki bu teklifle ilgili imkanı olmayan ve ihtiyacı olan tüm kadınlar almalı ülkemizde kadın olmak zor ve bu emeklilik tüm kadınlarımız için bir destek. Sağlıklı olup çalışmaya imkanı olmayan yada sağlığı çalışmasına el vermeyen milyonlarca kadın var bu teklif meclisten geçerse milyonlarca kadına destek olacak” dedi.
DUYGU DOĞAN


Kaynak: Haber Merkezi