Hukukta yaşanan sorunlar ve adaletsizliklere dikkat çekmem, Avukatların haklarını bir kez daha dile getirmek ve güçlü savunmanın oluşturulmasını talep etmek amacı ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından gerçekleştirilen Büyük Savunma Mitingine Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin ve Çanakkaleli  Avukatlar katıldı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Şiddete ve angaryaya karşı meslek onurunu ve emeği savunmak için 27 Nisan'da Ankara Anıtpark'ta Büyük Savunma Mitingi düzenledi. Binlerce avukatın kaldığı mitinge Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Baro Başkanları ve yüzlerce Avukat TBB önünden miting alanı olarak belirlenen Anıtpark'a sloganlar eşliğinde yürüdüler.  Çanakkale’den de Baro Başkanı Av. Hande Keskin, Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda avukat da mitinge katılarak destek verdi.

   Baroların, hukuk örgütlerinin ve mitinge destek veren hukukçu milletvekillerinin tek tek anons edilerek miting alanına giriş yapmasından sonra, Anıtparkta binlerce Avukat Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile ebediyete intikal etmiş tüm Avukatlar  için bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okudu. Ardından mitingde Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan bir açıklama yaptı. Sağkan “Biz avukatız ve tarafız; Haksızlığın kimden geldiğine ve kime dönük olduğuna bakmaksızın adalete erişimlerine engel olunanların ve sesi kısılmaya çalışılan kim varsa onun yanındayız.  Biz avukatız; adaletten başka kimsesi olmayan herkes için, istismara uğrayan çocuklar için, çocuk işçiler için, emeği sömürülen yurttaşlarımız için, kitlesel bir cinnet hâlinin hedefi olan kadınlar için, kurutulmuş göller ve kesilen zeytinlikler için, doğa için, hayvanlar için ve kısaca, hukukun tesisinden başka hiçbir ihtimali olmayan herkes için vekiliz ve 'vekaleten' buradayız. Biz avukatız; bugüne kadar hep 'Herkes için Adalet, Adalet için Avukat' şiarıyla hareket ettik, bugün bu meydanı dolduran her bir meslektaşım bu şiarın vücut bulmuş halidir. Evet biz avukatız; duruşma salonlarında, emniyette veya savcılık sorgularında hep 'vekaleten' konuşmaya alışığız. Ama bugün 'Savunma' günü; bugün savunmanın, avukatın, 'Avukat için de Adalet' demenin, vekaleten değil asaleten konuşmanın günü! Bugün 190 bin avukatın konuşma günü! Üzerimizde bizi birbirimize eşitleyen düğmesiz cübbelerimize iyi bakınız. İşte bu cübbe; yağmurda, soğukta, direnişte ama en çok umutta vücut buldu. Bu cübbe, barolarımızın bölünmemesi, mesleğimizin itibarının korunması için omuz omuza direnirken, barınağımız ve çatımız oldu. Bu cübbe, bütün darbe dönemlerinde darbecilere karşı yurttaşlar için kalkan, ortadan kaldırılmaya çalışılan hak ve özgürlükler içinse son sığınak oldu. Bu cübbe sadece ülkemizde değil bugün İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama, soykırıma karşı Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yaptığımız başvuru ile Filistinli sivillerin, kadınların ve çocukların da kalkanı oldu" dedi.

Mesleğimiz Ağır Ekonomik Şartlar Altında

Sağkan, meslektaşlarının ekonomik çartlarının da giderek ağırlaştığını belirttiği konuşmasında  "Gittikçe yerleşen bir cinnet kültürünün 'meşru sayılan' hedeflerinden biri haline getirilen meslektaşlarımız, sadece mesleklerini yaptıkları için dosyanın taraflarıyla özdeşleştiriliyor, bıçaklanıyor, kurşunlanıyor ve öldürülüyor. Yıllarca emek verdikleri ofisleri ve hatta evlerinin önleri artık potansiyel bir cinayet mahalli haline gelmiştir. Biz bu şiddet sarmalına artık dur demek için, tek bir kayba daha tahammülümüz olmadığı için buradayız. Mesleğimiz ağır bir ekonomik tehdit altındadır! Bu tehdit, stajyer meslektaşımdan genç meslektaşlarıma, kamuda görev yapan meslektaşlarımdan bütünsel olarak tüm avukatlara sirayet etmiş ve mesleğimizin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokmuştur. Bugün artık avukatın emeğini ve hakkını savunmak için buradayız. Her yıl mesleğe katılan 20 bin avukatla bu sistemin sürdürülebilmesinin mümkün olmadığını daha güçlü dile getirmek için buradayız" dedi.

Mitingde, yedi bölgede baroların kendi aralarında belirledikleri yedi baro başkanı konuşma yaptı. İç Anadolu Bölgesi baroları  adına Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi baroları adına Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit Eren, Karadeniz Bölgesi baroları adına   Giresun Barosu Başkanı Av. Soner Karademir, Marmara Bölgesi baroları adına  İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, Ege Bölgesi Baroları adına   Av. Sefa Yılmaz, Akdeniz Bölgesi ve deprem bölgesi baroları adına   Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. M. Burak Gül, Doğu Anadolu Bölgesi baroları adına  Malatya Barosu Başkanı Av. Onur Demez birer konuşma gerçekleştirdiler.

Cuma Deren