Çıkartmanın yapıldığı gecenin ilk sabahı olan 25 Nisan Sabahı düzenlenen şafak ayini ile Anzaklar atalarını andı.1. Dünya savaşında Avusturalya ve Yeni Zelanda’dan  Çanakkale’ye getirilerek, Çanakkale Cephesinde Mehmetçiğe karşı savaşırken ölen atalarını anmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da Çanakkale Kara Savaşları'nın 108. yıl dönümünde  Anzaklar için tören düzenlendi. Çıkartmanın yapıldığı gecenin ilk sabahı olan 25 Nisan Sabahı düzenlenen şafak ayini ile Anzaklar atalarını andı.Yüzyıllarca dünyaya hükmetmiş cihan imparatorluğunu yok etmek ve Anadoluyu ele geçirmek için birleşen İtilaf devletleri  Çanakkale Boğazına dayandığında tarihler  1915’i gösteriyordu.  Birinci Dünya savaşına İttifak grubunda yer alan Osmanlı devleti, memleketin bir çok yerinde cephe açmıştı. İstanbul’u  alarak cihan imparatorluğunu yok etmek isteyen İtilaf devletleri güçlü donanması ile ilk olarak Çanakkale Boğazına saldırdı. Ancak Seyit Onbaşı ve Nusrat Mayın Gemisinin döşediği mayınları geçemeyen devrin en büyük donanması 18 Mart’ta adeta suya gömüldü. Boğazı geçemeyen düşman askerleri tarihin en kanlı  savaşını başlatmış ve  25 Nisan sabahı Çanakkale’yi geçmek için kara savaşını başlatmıştı. Çanakkale’de karaya ayak basarak çıkartmayı yapan ilk grup   Avusturalya ve Yeni Zelandalı birlikler oldu. Birliklerin çıkarma yaptığı Anzak Koyunda her yıl törenler düzemnleniyor. İlk çıkarmanın yapıldığı   109. Yıldönümünde de Anzaklar atalarını anmak için Çanakkale’de buluştu.

 Anzaklar Atalarını Andı

İlk çıkarmanın yapıldığı kara savaşlarının başlamasının 109. Yıldönümünde de anzak torunları  ’Şafak Ayini’ ile atalarını anmak için Çanakkale’de buluştu.    Her yıl 24- 25 Nisan tarihleri aralığında atalarını anmak için gelen Avustralyalı ve Yeni Zelandalı vatandaşlar, bu yıl da Anzak Koyunda bir araya geldiler.  Atalarını anmak için Çanakkale’ye gelen binlerce  kişi uyku tulumlarında şafağın sökmesini bekledi. 

Çanakkale Kara Savaşları’nın 109. yıl dönümü anma törenleri çerçevesinde Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak Koyu’nda geleneksel ‘Şafak Ayini’ yapıldı. Sabaha karşı 05.30’da başlayan Şafak Ayini, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri ile Avustralya Savunma Kuvvetlerinin konuşmasıyla devam etti. Daha sonra Shell Green Mezarlığı’nı anlatan bir video ile Şeref videosu izletildi.

 Ardından Karanga (toplanma çağrısı) yapıldı. Yeni Zelanda, Avustralya adına konuşmalar gerçekleştirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri adına Yarbay Fatih Kurtgöz , Atatürk’ün Anzak annelerine yazdığı mektubu hem Türkçe hem de İngilizce okudu. Tören, Türkiye ve diğer devletlerin çelenk sunumuyla devam etti. Borozan çalınması ve saygı duruşunda bulunulurken, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda Ulusal Marşları okundu. Tören, son takdis sözleri yapıldı.

 

Cuma Deren