ORMAN KÖKLENİP YOK EDİLİYOR,

ÇEVRECİDE DERİN SESSİZLİK

Lapseki ormanlarına, ateş düşmeden karalar bağlatan görüntülere, Çevrecilerin sessizliği ise, dikkatlerden kaçmıyor.

Gençleştirme çalışması olarak tanımlanan, ne var ki; Ormanları ‘sinekkaydı’ tıraşlarcasına süren çalışmalar sonucunda ortaya çıkan görüntüler yürekleri sızlatıyor.

------------------------------------

ORMANI YAKMADAN KÜL ETTİK,

ONLARCA YILLIK AĞAÇLARI İSTİFLEDİK

-------------------------------------

Çanakkale ormanlarının başına gelen, pişmiş tavuğun başına gelmiyor. Kimi zaman, çıkan yangınlar ile kül olan orman alanları, şimdilerde düz ara, ‘sinekkaydı’ tabiri az gelir kesimler ile yok ediliyor.

Lapseki ormanlarının son halini görenlerin içi ayrı bir sızlıyor. Oluşan manzaranın tarifini yapmaya, kelimeler yetmiyor.

Çevre tutkunlarının, düz ara kesimler ile haritadan silinen ormanlara karşı tepkisizliği ise dikkatlerden kaçmıyor.

Geçtiğimiz yıl ve aylarda, Kirazlı Balabanda,  ’Maden arama sahası’ içinde kalan ağaçların kesiminin gerçekleştirildiği bölgede, haftalarca süren eylemler halen akıllarda iken, Umurbey beldesi sırtlarında, düz ara kesimi gerçekleştirilip, istiflenen onlarca yaşındaki ağaçlara, Çevrecilerin sergilediği tutuma, yöre halkı; “Sevsinler sizin çevreciliğinizi!..” şeklinde ifadeler ile tepki gösteriyor.

Civar köylülere göre; bir bardak suda fırtına koparanların, yok edilen ormanlara karşı sergiledikleri derin sessizliği, sorgulanmayı fazlasıyla hak ediyor.

Yörede, tarım ile uğraşanlar başta, baba yadigarı meyve bahçesi ya da zeytinliği bulunanların, sıkça karşılaştıkları tarifi imkansız manzara, Lapseki ve Umurbey’ de günün konusuna dönüştü. 

Görenin içini sızlatan kesimler ile, güzelim ormanların haritadan silindiğini anlatan birçok vatandaşın;

“ORMAN KÖKLENİP YOK EDİLİYOR,  ÇEVRECİDE NEDENİ BELİRSİZ DERİN BİR SESSİZLİK” diyerek, tepki vermeye başladığı gözleniyor.

 

Lapseki ormanlarına, ateş düşmeden karalar bağlatan görüntülere, Çevrecilerin sergilediği sessizlik kamuoyunu dikkatinden kaçmıyor.

Gençleştirme çalışması olarak tanımlanan, ne var ki; Ormanları ‘sinekkaydı’ tıraşlarcasına süren çalışmalar sonucunda ortaya çıkan görüntüler yürekleri sızlatıyor.

Yangın sezonu olarak isimlendirilen yaz aylarında, her yıl yüzlerce hektar orman alanının kül olduğu Çanakkale’de, yangın çıkmadan da ormanların yok ediliyor hale gelişine,  özellikle köylerde yaşam süren vatandaşların;

“Akciğerlerimiz yok edildikçe, doğal yaşam alanları daraldıkça, tabiat ana çöküyor”  yorumunda bulunduğu, günden güne giderek de artar şekilde işitiliyor.

Erdem Sürek