Rakiplerinin ‘Söz verdiği projeleri yapamadı’ iddialarına ise “Bizi kıyaslarken  15 yıllık iktidar partisinin  yaptıkları ile pandemi ve depremi de düşersek bizim 3 yılda yaptıklarımızı kıyaslıyorlar. .  Verdiğim vaatlerden 10 tanesini yapmışım 5 tanesini yapamamışım. Üstelik 3 yılda yaptım ben bunları 5 yılda değil” dedi.

Ayvacık Gazetesi Sosyal Medya Hesabı üzerinden canlı olarak yayınlanan programda Mehmet Yavaş’ın sorularını yanıtlayan Ayvacık Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Mesut Bayram “Ben seçimlere alışık bir Belediye Başkanıyım. Belediye Başkanı olmadan önce de  yaklaşık 5 yıl İlçe Başkanlığı, iki yıl ilçe yöneticiliği yaptım.  5 yıl da BELEDİYE Başkanlığı sürecimde  10’un üzerinde seçime girdim ve hiç birini kaybetmedim. Partimle girdiğim seçimlerinde birinci parti olduk. Kendim girdiğim seçimde de Ayvacık Tarihinde ilk kez yüzde 50’nin üzerinde oy alarak seçilmiş Belediye Başkanı oldum. Dolayısı ile seçime alışık bir insanım ve seçim atmosferinde yaşanılacak  stresler ve sıkıntıları artık aştık” dedi.

Pandemi Bütçemizi Zorladı

 Görev sürecinde yaptığı çalışmaları da değerlendirilen ve görev süresince üt üste yaşanan olaylar nedeni ile belediyenin bütçesinin zorlandığını belirten Ayvacık Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Mesut Bayram “Öncelikle Ünal Başkana Teşekkür ederim. Çünkü Çanakkale bölgesinde  borcu en az olan belediyelerden birini bize devretti.  Ondan dolayı Ünal Başkanımıza bu konuda teşekkür ederim.  Biz de onun bıraktığı şekilde minimum bir borçla  döner bir sermayeyi devam ettirmeye çalışıyoruz.  Bizim dönemimizde maalesef şansızlıklar oldu. doğal afetler, ekonomik krizler, deprem yaşadık.  Daha ikinci yılımızda pandemi çıktı.  Dünyada yaşanan sağlık kriz ülkemizi de vurunca elimiz kolumuz bağlandı.    Bu zorlu dönemde devletin para ile sattığı maskeyi, hijyen paketlerini biz bedava dağıttık.  Yardım kolilerini dağıttık. O zorlu süreçte her gün 750 kişiye  sıcak yemekleri evlerine bıraktık.  Bu da bizim belediyemizin bütçesini baya zorladı” dedi.

15 Yılda Yaptıkları İle Bizim 3 Yılda Yaptıklarımızı Kıyaslıyorlar

Yapılan çalışmalara da değinen Ayvacık Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Mesut Bayram “Bizi kıyaslarken    15 yıllık iktidar partisinin  yaptıkları ile pandemi ve depremi de düşersek bizim 3 yılda yaptıklarımızı kıyaslıyorlar.  Biz de aslında buna şikayet ediyoruz.  Çünkü bazı sebepler vardıç Bunlardan bir tanesi de Pandemide yatırımların durdurulması istenmişti.  Biz pandemide harcadığımız para ile şu anda bir bina yapıp bitirebilirdik.  Ona rağmen devletten bir kuruş destek almadan, iler bankasına borcumuz olmamasına rağmen, bir lira kredi almadan elimizden geldiği kadar  çalışmalar yaptık. Ne yaptık? Kreşin yüzde 90’ı bitti.  Onu da bu yaz döneminde açacağız inşallah.  Çamlık resturantımızı yaptık.  İnsanların sosyal aktivite yapacakları alanlar yarattık.  Biz geldiğimizden beri en önemli sorun da altyapıdaydı. Altyapısı bitmemiş hatta tıkanmış durumda, temiz su hatlarının çok kötü olduğu bölgeler vardı.  Özellikle çarşı merkezndeki o borular küflü, pası ve kullanımının son aşamasındaydı. Biz doğru bir zamanda altyapı hamlesini yaptık.  Şimdi yolları söylüyorlar.  Şu an yaptığımız sanayi yolunun 30 milyon ihale bedeli çıktı ve  19 milyona yüklenici firma aldı.  Kısa mesafe ancak fiyatlar o kadar uçuk ki  bizim bütçemiz 150 milyon” dedi.

Ayvacık Büyüyor

Ayvacık’ın büyümesine rağmen, ikametlerin başka yerde olması dolayısı ile Belediye’nin yeterince bütçeden yararlanamadığını belirten Ayvacık Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Mesut Bayram “Göreve geldiğimde 4 bin 774   su aboneliğimiz vardı.  Şu an itibari ile  7 bin 5 tane su aboneliğimiz oldu.  Abone demek hane demek.  5 yılda çok büyümüş. Bu bir yandan da çok iyi çünkü İlçemize ilgi artıyor.  Özellikle pandemi döneminde çok insan kaldı burada. Pandemiden kaçanlar, doğalgazın da gelmesi ile insanlar artık İstanbul’da değil Ayvacık’taki  ofisleri ve evlerinde çalışıyorlar.  Bu yandan çok güzel. Ama Belediye yönünden o kadar kolay değil. O kadar evin su, doğalgaz bağlantısı, kanalizasyonu, yolu  var. Bu işlerin yüzde 90’ını biz Belediye personelimiz ile yapıyoruz.  Yaşanan artış nüfus olarak da belediyeye yansımıyor.  En büyük sıkıntısı da bu.  Çünkü ikametgahlarını buraya aldırmıyorlar.  Burada ikameti olanlar akraba ilişkilerinden dolayı ikametlerini köylere alıyorlar.  Bunların hepsi Belediyeye zarar olarak geçiyor.  Çünkü İler Bankası yıl sonu bize nüfus oranına göre para yolluyor.  Biz bu paralardan yararlanamıyoruz. Hal böyle olunca benim için gelen parayı ikameti burada olmayanlarla da paylaşmak durumunda kalıyoruz” dedi.

İlk Projeler Kreş ve Pazar Yeri Olacak

Ayvacık Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Mesut Bayram, yeni dönemde yapacağı projelere de değinerek ilk projelerini de açıklayarak “5 yıl içerisinde ivedilikle yapmak istediğim iki projeden bir tanesi  bir tanesi kreş, bir tanesi kapalı pazaryeri.  Biz hep önceliğimizi çocuklarımıza verdik. Çünkü ilçede kreş yok.  Ana okulumuz var ama o da yarım gün. Anne çocuğunu ana okuluna gönderiyor ama evde kim bakacak?  Aileler çocuklarını Ezine’ye Küçükkuyu’ya gönderiyordu ve bu konuda çok şikayet oldu.  Halkın talebi de bu yönde olduğu için önceliğimiz kreş olsun dedik ve ona başladık.  Ondan sonraki yapacağım iş ise Pazar Yeri olacak.   Çünkü Pazaryeri artık Belediyenin sırtında bir yük değil. Her yerde olduğu gibi Ezine’de de aynısı yapıldı Pazar yeri esnafından paralar toplandı, yerler esnafa satıldı o parayla da Pazar yeri yapıldı.  Biz de aynısını yapacağız.  Pazar yeri olmazsa olmazımız. Seçimden bir gün sonra ihalesine çıkarak yapımına başlayacağız” dedi.

3 Yılda 15 Vaadin 10 Tanesin Gerçekleştirdim

Rakiplerinin ‘Projelerini yapamadı’  iddialarına da yanıt veren Ayvacık Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Mesut Bayram, 3 yılda vadettiği 10 projeyi hayata geçirdiğini belirterek “Her dönem aynı broşürler basılıyor, aynı projeler vaat ediliyor diyorlar.  Biz 5 yıl önce halka bunları yapacağız diye yola çıktık.  Mesela oyun parkı sözü vermişim 15 tane oyun parkı yapmuşım.  Doğal gaz demişiz gelmiş.  Kreş yüzde 90’ı yapıldı.  Spor kompleksini yapamamışım.  Üst yapıyı yapmıştık ama doğlgazdan dolayı tekrar bozuldu. Yeşil alanda kişi başına düşen 13 metre karelik yeşil alan şimdi 44 metreye çıktı.  Yaşlı Bakım Hizmetinde birim kurduk  evlere gidiyoruz temizliğini yapıp yemeğini götürüyoruz.  Sağlıkçımız var yaralara bakıyor.  Bunu yaparken hastane ile de rtaklaşa yapıyoruz.  Aş evimizi yapmışız.  Çamaşırhaneyi açmışız ki çok önemliydi. Çünkü  inşaatta çalışan, yaşlı çok insanımız var  ihtiyacı olan  çamaşırlarını buraya getirip yıkayabiliyor.  Hayvan Pazarını yapamadık.  Ama anşaltık şimdi nasip olursa bir dahaki dönemde açıyoruz.  Hayvan Barınağı için de büyük bir alanı rehabilite ettik. Ezine, Bayramiç, Küçükkuyu, Bozcaada  ve Geyiklide belediyesi de dahil 5 belediyenin toplamda yaptığı masrafı biz Ayvacık Belediyesi olarak tek başımıza yaptık.  Elbette onlar için masraf yapacağız. Çünkü depremde can kurtardıklarını gördük.  Katlı otopark bir tane yaptık  bir dahaki döneme bir tane daha yapacağız.  Verdiğim vaatlerden 10 tanesini yapmışım 5 tanesini yapamamışım. Üstelik 3 yılda yaptım ben bunları 5 yılda değil.  Bir yıl zaten yatırımları durdurduk.  ‘yeni broşürde aynıları var’ diyorlar. Yarım kalan işlerimi tamamlamaya geliyorum bir dönem daha.  Ben öyle 3-4 dönem istemiyorum. Benim bu vatandaşlara verdiğim sözler var.  Yeni dönemde de yapacaklarımın yanında Belediye Binası alanına yeni bir kompleks yapacağız.  Kadınlarımız için Atatürk Parkında çevre düzenlenmesi yaptık ve yöresel kadın pazarlarımızı kurduk” dedi.

 

Cuma Deren