Çan-Yenice yolunda aracın çarpması sonucu telef olan Kaya Sansarı’nı yoldan çıkartan ve toprağa gömerek büyük bir duyarlılık örneği gösteren Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Akkan, sürücülere de bir çağrıda bulunarak yaban hayatın korunması amacı ile daha dikkatli olmaları gerektiği önerisinde bulundu.

Geçtiğimiz aylarda Yenice İlçesinde kamyonun çarptığı ayı için gözyaşı döken Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Akkan, bu kez de aracın çarptığı Kaya Sansarı için duyarlılık gösterdi. Çan-Yenice yolunda aracın çarpması sonucu telef olan Kaya Sansarı’nı yoldan çıkartan Mehmet Akkan, sansarı toprağa gömdü. Yaban hayata karşılık duyarlılığı ile takdir toplayan Akkan Konuya ilişkin sosyal medya hesaplarından bilgilendirmelerde bulunarak sürücülerin de yaban hayatına karşılık daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Akkan, kaya sansarının Kazdağlarını, bilinen ama görünmeyen güzelliklerinden biri olduğunu ifade etti. Çan-Yenice Yolunda araç çarpması sonucu yaşamını yitiren kaya sansarı hakkında bilgi veren Akkan, “Kazdağlarının biyolojik çeşitliliğinin ve ekosistemin sağlıklı işlemesinde katkısı bulunan güzellik.  Bizim gibi, bütün canlıların yaşam hakkı var. Kaya sansarının yaşamını yitirmesine üzüldüm. Taşıt kullananlar yaban hayvanı çıkma durumuna göre dikkatli olmalı ve hız yapmamalıyız.   Kaya sansarları memelidir. Koyu ve açık kahverengiden oluşan bir kürke ve boyun kısmından başlayıp ön bacaklarına doğru çatallanan beyaz, sarımtırak veya açık kahverengi tonda bir lekeye sahiptir. Vücutlarına oranla oldukça uzun bir kuyruğa, iki küçük kulağa ve pembemsi küçük bir buruna sahiplerdir. Kafasından kuyruk başlangıcına kadar olan kısım yaklaşık olarak 40-50 santim arasında değişirken kuyruk uzunlukları 22 ila 30 santim arasında değişmektedir. Kaya sansarları avlanma ve beslenme gibi davranışları geceleri sergileyen gececil yırtıcılardır. Oldukça hızlı hareket etme yeteneğine sahip bu canlılar, toprak altında bulunan kaplumbağa yumurtası gibi besinleri elde etmek için kazma davranışı gösterirler. Kaya sansarlarının yaşam alanlarını konu alan çalışmalarda ağaç örtüsünün oldukça önemli olduğu ve taze bitkisel kaynakların (böğürtlen benzeri taze meyveler) yaşam alanlarının tercihinde önemli rol aldığı ortaya koyulmuştur. Gebelik Süresi: 150-170 gün. Doğum, Mayıs ayında olur ve 1 ya da 2 yavru dünyaya getirirler. Yavrular 4, 5 ay süt emerler. Yaşamını yitiren sevimli kaya sansarını yoldan alarak toprağa gömdüm. Kendimi ona karşı sorumlu hissettim. Yaşatamazdım ama gömebilirdim. Topraktan geldik, toprağa gideceğiz”

 

Haber Merkezi