O günlerde gerçekleşen Çevreci eylemlerin sadece katılımcısı olmasına karşın, organizatörü gibi davranmasını eleştirip, isim vermese de CHP’ li Belediye Başkan adayı Erkek’i işaret eden,  İYİ Partili Çanakkale Belediye Başkan adanı Burak Kunt’a, beklenilenin aksine, başka bir isimden yanıt geldi.Bu gelişmenin, o günleri anımsayan pek çok Çanakkaleliye; “Maden tartışması hortladı” dedirttiği gözlendi.NE DEDİ? YANIT NE GELDİ? Türkiye kamuoyunda,  aylarca Maden karşıtı gösteriler ile anılan Çanakkale’ de, unutulan o dosya, İYİ Parti Belediye Başkan adayı Kunt’ un eleştirici yüklü sözleri ile adeta yeniden açıldı.  Kunt sosyal medya hesabından, tepkilerin odağındaki maden şirketinin ruhsat izin sürecine eleştiri getirdi,  isim vermeden; Çevreci eylemlere ilişkin bazı söylemlerini hatırlatıp, eylemleri organize etmiş algısı yaratırcasına konuşan CHP’ li Belediye Başkan adayı Muharrem Erkek’i hedef alan bir paylaşımda bulundu. 

Çarpıcı ifadesi şöyle idi; ”Başkasının yaptığı işi, kendiniz yapmış gibi sahiplenmeyiniz…”

Kamuoyu, “Erkek ne diyecek?” beklentisine girdi. Ne var ki, CHP’ li İl Genel Meclis üyesi, Güneş Pehlivan’dan yanıt geldi. Pehlivan;  “Kirazlı maden sahasına ilişkin ruhsatlandırmanın, 2019 Mahalli İdari seçimlerinden,  İl Genel Meclisi’ nde CHP çoğunluğu oluşmadan önce düzenlendiğini görmezden gelmeniz, kentin bir yerel siyasetçisi olarak kent gündeminden bu denli habersiz olmanız,  bahsettiğiniz dönemde CHP’ nin tüm kadroları gibi, İl Genel Meclisi CHP grubunun da yürüttüğü mücadeleye destek olmak yerine, bu çabalar hakkında fikir sahibi bile olmamanız, Çanakkalemizin yüksek siyaset ve demokrasi birikimine uymayan girişimlerde bulunmanız, talihsiz ve üzücü.” dedi.

 --------------------------------------

 İYİ PARTİ’ Lİ KUNT’TAN, CHP’ Lİ ERKEK’E;

“Başkasının yaptığı işi, kendiniz yapmış gibi sahiplenmeyiniZ”

--------------------------------------

Seçim meydanlarının söylemleri, siyaset dilini adeta gerdi. İYİ Parti’ li Kunt laf çarptı. Siyaset kamuoyu, CHP’ li Erkek yanıt verir diye bekledi. Ne var ki, CHP li İl Genel Meclis üyesi Güneş Pehlivan cevap verdi.Çevreci eylemler ile ismi dillerden düşmez hale gelen, sınırları içinde olmamasına karşın, Maden faaliyetleri yüzünden zarar görecek algısı yaratılan Kaz dağları, 31 Mart Yerel seçimi öncesinde, propaganda malzemesi gibi gösterilince; adeta olanlar oldu.Maden tartışması bu sayede hortladı. Çevreci eylemlerin adresini dönüşen Kirazlı Balaban, Maden karşıtı gösteriler ile aylarca adından söz ettirmişti.O günlerde gerçekleşen Çevreci eylemlerin sadece katılımcısı olmasına karşın, organizatörü gibi davranmasını eleştirip, isim vermese de CHP’ li Belediye Başkan adayı Erkek’i işaret eden,  İYİ Partili Çanakkale Belediye Başkan adanı Burak Kunt’a, beklenilenin aksine, başka biri simden yanıt geldi.Bu gelişmenin, o günleri anımsayan pek çok Çanakkaleliye; “Maden tartışması hortladı” dedirttiği gözlendi.NE DEDİ? YANIT NE GELDİ? Türkiye kamuoyunda,  aylarca Maden karşıtı gösteriler ile anılan Çanakkale’ de, unutulan o dosya İYİ Parti Belediye Başkan adayı Kunt’ un; eleştirici yüklü sözleri ile adeta yeniden açıldı. Kunt sosyal medya hesabından, tepkilerin odağındaki maden şirketinin ruhsat izin sürecine eleştiri getirdi,  isim vermeden; Çevreci eylemlere ilişkin bazı söylemlerini hatırlatıp, eylemleri organize etmiş algısı yaratırcasına konuşan CHP’ li Belediye Başkan adayı Muharrem Erkek’i hedef alan bir paylaşımda bulundu. Çarpıcı ifadesi şöyle idi; ”Başkasının yaptığı işi, kendiniz yapmış gibi sahiplenmeyiniz…”

Kamuoyu, “Erkek ne diyecek?” beklentisine girdi. Ne var ki, CHP’ li İl Genel Meclis üyesi, Güneş Pehlivan’dan yanıt geldi. CHP’ li Pehlivan;  “Kirazlı maden sahasına ilişkin ruhsatlandırmanın, 2019 Mahalli İdari seçimlerinden,  İl Genel Meclisi’ nde CHP çoğunluğu oluşmadan önce düzenlendiğini görmezden gelmeniz, dahası kentin bir yerel siyasetçisi olarak kent gündeminden bu denli habersiz olmanız,  bahsettiğiniz dönemde CHP’ nin tüm kadroları gibi İl Genel Meclisi CHP grubunun da yürüttüğü mücadeleye destek olmak yerine, bu çabalar hakkında fikir sahibi bile olmamanız, Çanakkalemizin yüksek siyaset ve demokrasi birikimine uymayan girişimlerde bulunmanız, talihsiz ve üzücü.” İfadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADAN YÜK

İyi Parti Çanakkale Belediye Başkan adayı Burak Kunt, rakibi CHP’ li Belediye Başkan adayı Muharrem Erkek’i  isim vermeden eleştirdi.Kunt, videolu paylaşımında; ; “Kaz dağları direnişi için 2019 yılından beri,  gerek iskeledeki mitingimizde, gerek Kirazlı Balaban”daki eylemlerde, gerekse de belediye Meclisi’nde  bu mücadelenin içindeydik. Bugün Kaz dağları mücadelemiz için Çanakkalemizin suyu, doğası, Çanakkalemizin ağaçları için Çanakkalemiz için, çocuklarımız için bu mücadeleyi veren Ülgür Gökhan ve de sayın İrfan Mutluay’ a huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.Bradan da bir çağrı yapmak istiyorum: ‘Başkasının yaptığı işi kendi yapmış gibi sahiplenmeye çalışanlaradır bu çağrım.’Lütfen bu çevrecilik anlayışınızı kendi özel hayatlarınızda da uygulayınız. Selamlar Çanakkale, biz buradaysak  hiç endişe etmeyin. Çevrenin doğa’ nın,  suyun,  çocukların, Kaz dağlarının hep olduğu gibi bugünde yanındayız.” İfadelerini kullandı.Bu paylaşım sonrasında, kamuoyunun bir bekleyiş içine gerdiği gözlendi. Fakat böyle olmadı. Başkasının yaptığı işi sahiplenmekle suçlanan isim yerine, CHP’ li İl Genel Meclis üyesi Güneş Pehlivan’dan, Kunt’a yanıt geldi.Pehlivan paylaşımında, şu ifadleri kulandı;  “Sayın Burak Kunt, Çanakkale gibi değerli bir kentte belediye meclis üyeliği yapıp ruhsat düzenlemesinin idari bir işlem olduğunu, meclis kararı ile oluşmadığını bilmemeniz, Kirazlı maden sahasına ilişkin ruhsatlandırmanın 2019 Mahalli İdari seçimlerinden -dolayısı ile İl Genel Meclisinde CHP çoğunluğu oluşmadan- önce düzenlendiğini görmezden gelmeniz, dahası kentin bir yerel siyasetçisi olarak kent gündeminden bu denli habersiz olmanız, bahsettiğiniz dönemde Cumhuriyet Halk Partili tüm kadrolar gibi İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi grubunun da yürüttüğü mücadeleye destek olmak yerine bu çabalar hakkında fikir sahibi bile olmamanız, Çanakkalemizin yüksek siyaset ve demokrasi birikimine uymayan girişimlerde bulunmanız talihsiz ve üzücü.Ayrıca 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve ilgili yönetmelik ve yönergeler hakkında detaylı bir bilgilendirmeye ihtiyacınız olduğu kanaatindeyim ve ne zaman dilerseniz bu konuda size ve teşkilatınıza bilgilendirme yapmaktan memnuniyet duyacağımızı bu vesile ile paylaşmak isterim.Siyaseti, Çanakkale'nin çoğu zaman Türkiye gündemine yön veren derin bilgi ve siyaset birikimine yaraşır bir etik anlayışı çerçevesinde yapmaya devam edeceğiz. Lütfen bize katılın. Çanakkale hepimizin ortak değeri ve kenti hepimizin aklıyla, ahlakıyla, emeğiyle yüceltmek varken, haksızlık yapmakla anılmayı eminim siz de istemezsiniz.”Erdem Sürek