Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı, destansı zaferlerin kazanıldığı topraklardan, Yeşil Vatan ormanlarımızı korumak amacı ile binlerce kişilik Alev Savaşçısı filosunun oluşturulduğu açıklandı. 

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı bir günlük ziyaret için geldiği şehitler coğrafyasında 109 yıl önce kazanılan Deniz Zaferinin coşkusu halen yaşanırken,  ülkemizin tüm orman varlıklarını korumak adına seferberlik ilan ettiklerini duyurdu.

Bakan Yumaklı, on binlerce alev savaşçısının yanı sıra, karadan ve havadan alevlere müdahale edecek ekip ve ekipmanların net sayılarını dile getirdi.

Geçtiğimiz yaz çıkan bir yangın sonrası karalara bürünen, yüzlerce hektar ormanın kül olduğu bölgelerin ağaçlandırılması çalışmalarına eşlik eden Tarım  e Orman bakanı İbrahim Yumaklı, Radar Tepesinde geleceğin yeşil vatanını oluşturacak fidanları toprakla buluşturdu.

Tarım ve Orman Bakanının başta çevrecileri içinde orman sevgisi bulunan herkesi mutlu edecek açıklamaları  Sayfa  (8)’de

………………………………………………..

BİNLERCE ALEV SAVAŞÇISI

İŞTE YEŞİL VATAN ORDUSU

Bakan Yumaklı; “25 Bin Alev Savaşçısı, 121 Bin Gönüllü İl Yeşil Vatanı Savunmaya Hazırız” dedi.

------------------------------------------

Cumhuriyet ön sözünün yazıldığı topraklardan, Yeşil Vatan Seferberliği ilan edildi. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında, geçtiğimiz yıl yaşanan iki büyük yangınla zarar gören alanların yeniden ağaçlandırıldığı  ‘Küllerinden Yeniden Doğuyor’ fidan dikim etkinliğine katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında yürütülecek yangınlarla mücadelede adeta seferberlik halinde olacaklarını vurguladı.

Bakan Yumaklı “ Çanakkale’de Fidan dikim törenine katılan Orman varlığımızı geliştirdiğimiz gibi, korumak içinde büyük gayret sarf ediyoruz.

2024 yılında; 105 helikopter, 26 uçak, 14 İHA, 5000 kara aracı,776 kule,25 bin alev savaşçımız ve, 121 bin gönüllümüz ile yeşil vatanımızı korumaya devam edeceğiz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü vesilesiyle Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen programlara katılmak üzere Çanakkale’ye geldi. 

Bakan Yumaklı, ilk olarak Çanakkale Valiliğini ziyaret etti. Vali İlhami Aktaş tarafından karşılanan Bakan Yumaklı, valilik şeref defterini imzaladı. Vali Aktaş, ziyaretin anısına Bakan Yumaklı’ya, sembolik  57. Alay Sancağı takdim etti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Vali İlhami Aktaş, Yaz aylarında çıkan yangınlar başta olmak üzere ormancılık alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Vatandaşlara Fidan Dağıtıldı

Bakan İbrahim Yumaklı, Valilik ziyaretinin ardından İskele Meydanındaki 21 Mart Dünya Ormancılık Günü Programı kapsamında ‘Yeşil Vatan Eğitim TIR’ını ziyaret etti. Devlet Su İşleri (DSİ) ve KOSKİ Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda Su Elçileri Derneği tarafından çevre ve su konularında bilinçlendirme yapılması amacıyla ülkenin çeşitli noktalarında gezdirilen mobil eğitim tırında incelemelerde bulunan Bakan Yumaklı çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Eğitim TIR’ı ile resim sergisini gezdi. Bakan Yumaklı daha sonra açılan stantta vatandaşlar 21 Mart Dünya Ormancılık Günü  dolayısı ile fidan dağıttı.

Yanan Ormanlarımız Küllerinden Doğuyor

Çanakkale’de Radar Tepesi’nde, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında fidan dikim etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakan Yardımcısı Abdülkadir Polat, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı SG.Kd.Bn. Ercan Oran, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, partililer, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Mehter gösterisi ve tanıtım filminin ardından açılış konuşmalarına geçildi.Törende bir konuşma yapan  Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı “Bu sene ağaçlandırma etkinliğimizi yapmak için Çanakkale’yi seçtik. Çünkü geçen sene Çanakkale’mizin akciğerleri olan ormanlarımız orman yangınlarında zarar gördü. Bugün de burada yangından zarar gören ormanlarımız ‘Küllerinden Yeniden Doğuyor’ sloganıyla, fidan dikim töreni için bir aradayız.  İnşallah yanan ormanlık alanlarımızı yeniden eski haline getireceğiz” dedi. .

 Dünyada Artık Alarm Zilleri Çalıyor

Bakan Yumaklı, Dünya Meteoroloji Örgütü örgütünün araştırmalarına da değindiği açıklamasında  “Türkiye, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin en fazla hissedildiği Akdeniz havzasında yer alıyor. Son yıllarda ülkemizdeki hava ve iklim olaylarını incelediğimizde, sel felaketlerine ve orman yangınlarına daha fazla şahit oluyoruz. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), dünyanın son 10 yılını değerlendirdiği raporunda bakın ne diyor? Küresel anlamda, tarihteki en sıcak 10 yıl oldu. Aşırı iklim olaylarında rekor artış yaşandı. Sıcak hava dalgaları, sel, kuraklık ve orman yangınları insan hayatını olumsuz yönde etkiledi. Milyarlarca Dolar ekonomik zarara neden oldu. Bunlar, dünyada artık alarm zilleri çalmaya başladığının açık kanıtlarıdır. Küresel iklim değişikliği sadece bizi değil, tüm dünyayı etkiliyor. Bu durum, ülkemizde de ormanlara en çok zarar veren etkenlerin başında geliyor.

Orman Yangınlarının Yüzde 90’ı İnsan Kaynaklı

Bakan Yumaklı, yaşanan yangınların çoğunun insan kaynaklı olduğunu belirterek yaklaşan yangın sezonu öncesinde vatandaşları uyardı. Yumaklı “Küresel iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği kuru ve sıcak hava, rüzgar ve bilinçsiz insan davranışlarıyla birleşince büyük felaketler ortaya çıkıyor. Çünkü yaptığımız araştırmalara ve tuttuğumuz kayıtlara göre orman yangınlarının %90’ı insan kaynaklıdır. Bu nedenle de, gerek doğal etmenler, gerekse de insani faktörlerden dolayı maalesef binlerce hektar orman alanımız zarar görüyor. Ülkemizin orman yangınlarıyla mücadelede aynı iklim kuşağında yer aldığımız ülkelere göre son derece başarılı olduğunu görüyoruz. Bu başarıda, Türk ormancısının fedakâr ve cansiperane mücadele ruhunun ve vatan toprağını koruma anlayışıyla hareket etmesinin büyük payı var.  Orman yangınlarıyla mücadelede bugüne kadar verdiğimiz 139 yangın şehidimiz bunun en bariz misalini oluşturmaktadır. 

 Temiz Ormanlar Temiz Gelecek

Önümüzdeki günlerde başlayacak ve ormanları el birliği ile temizleyecek olan bir projeyi de Çanakkale’de duyuran Bakan Yumaklı “Orman yangınlarıyla mücadelede en önemli temel strateji yangın öncesi önleme faaliyetleridir. Bu kapsamda ormanlarımızdaki yanıcı madde miktarlarının azaltılması amacıyla Nisan ayı içinde başlatacağımız bir kampanyanın duyurusunu buradan yapmış olalım. ‘Benim Ormanım Temiz’ sloganıyla başlatacağımız bu kampanyayla ormanlarımızdaki bakım ve temizlik faaliyetlerimizi daha da artıracağız. Ayrıca bütün vatandaşlarımızı, bu kampanyamıza katılarak, yol kenarları ve yerleşim yerlerine yakın ormanlardaki yangına sebebiyet veren atıkların temizlenmesine davet edeceğiz. Ormanlarımıza atılan cam, şişe, sigara izmariti gibi her türlü atığın yangına bir davet çıkaracağını ve geleceğimizi karartacağını unutmayalım. Ormanlarımıza ve doğaya sahip çıkalım, geleceğimizin şifrelerinin burada gizli olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Unutmayalım ki ‘temiz ormanlar, temiz gelecek’ demektir” dedi.

22 Yılda 7 Milyar Fidan Dikildi

Bakan Yumaklı “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlayan ağaçlandırma seferberliği ile 22 yılda 7 milyar fidan ve tohumu toprakla buluşturduk.  Bugün burada toprakla buluşturduğumuz fidanlar, yürüttüğümüz ormancılık çalışmalarının sadece görünen küçük bir parçasıdır. Ağaçlandırmadan koruma çalışmalarına, yangınla mücadeleden ORKÖY’e kadar pek çok ormancılık çalışması Orman Teşkilatımız tarafından başarıyla yürütülüyor. Bu çalışmalarla dünyada orman varlığını artıran ülkeler arasında yer aldık.  Avrupa’da 1. dünyada ise 4. Olduk. Orman varlığımızı geliştirdiğimiz gibi, korumak içinde büyük gayret sarf ediyoruz. 2024 yılında; 105 helikopter, 26 uçak, 14 İHA, 5000 kara aracı,776 kule,25 bin alev savaşçımız ve, 121 bin gönüllümüz ile yeşil vatanımızı korumaya devam edeceğiz. Bir ağacın gölgesinin gövdesinden daha değerli olduğu bu dönemde, yeşil vatanımızı korumak ve geliştirmek için çalışmalarımıza var gücümüzle devam edeceğiz. ‘Köklerinden aldığı güçle, küllerinden doğan ormanlar’ bizlerin, ağaçlandırma faaliyetlerimizdeki kararlılığının da bir göstergesidir.  Üzerinde bulunduğumuz topraklarda 18 Mart 1915’te bir toplum adeta küllerinden doğarak, tüm zorluklara karşın kesin bir zafer elde etmiştir.  Bu zafer ise bölünmez bütünlüğümüzün, millet olmanın öneminin en net vurgusu olmuştur” dedi.

Cuma Deren