Dünya Harp Tarihine Çanakkale Destanı olarak geçen Çanakkale Cephesinde 18 Mart 1915’te Düşman gemilerine ‘Çanakkale Boğazını Geçilmez’ kılan Mehmetçiğin zaferinin 109. Yıldönümü törenle kutlandı. Memleketin dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de 18 Mart şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. Yıldönümü törenlerle kutlandı

İtilaf devletlerine karşı, İttifak devletleri ile birlikte 1. Dünya savaşına giren Osmanlı devleti, hem doğuda hem de batıda bir çok cephede savaşmak zorunda kaldı. Halifenin çağrısı ile imparatorluğun dört bir yanından orduya katılan Mehmetçik, vatanı canı pahasına korudu. 1. Dünya savaşından   Dünya harp tarihinin en kanlı mücadelesini Çanakkale Cephesinde verilmişti. Artık Anadolu’ya kadar gerileyen koca imparatorluk, Türk yurdunu düşmana vermemekte kararlıydı. Dünyanın en gelişmiş teknolojileri ile donatılmış orduya karşı 109 yıl önce çetin bir mücadele veren Mehmetçik, 18 Mart’ta Düşmana Çanakkale Boğazını dar etmiş ve geçilmez kılmıştı. 18 Mart’ta Deniz Zaferinin  kazanılması ile Müstahkem Mevki Komutanı  Cevat Paşa, o günü şu cümlesi ile özetlemişti ‘Geldiler, geçemediler, geçemezler’

İlk Tören Cumhuriyet Meydanında 

Tarihe Çanakkale destanı olarak geçen ve Çanakkale Ruhunun oluşması ile Türkiye Cumhuriyeti  Kurulmuş destanın 109ç yıldönümü Törenle kutlandı.   2018 yılında ‘Birileri Var’  2019 yılında ‘Dirilişten Kurtuluşa Bir Duruştur Çanakkale’ 2020 yılında ‘Hilal’in Gölgesinde Saklı Abideler’ 2021 yılında ‘İstiklalden İstikbale Çanakkale’ , 2022 yılında ‘Bir Yanımız Hep Çanakkale’ olarak belirlen tema 2023 yılında ise ‘Ruhumuzda Var’ olarak  kullanılmıştı. 2024 yılının mottosu ise Şan, Şeref, Tarih Bizim, Bizim Çanakkale olarak belirlendi. Bu kapsamda  ilk tören Cumhuriyet Meydanında düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Törene Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, milletvekilleri, bürokratlar, askerler, muharip gaziler, sevil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar  katıldı.

Altın Madalya Bayrağa Toka Edildi

Çelenklerin koyulması ile başlayan tören Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1994 yılında, 253 bin şehit adına, 3972 Sayılı Kanunla, Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale Geçilmez' yazan altın madalya, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Vali İlhami Aktaş ve Belediye Başkan Ülgür Gökhan tarafından Türk bayrağına takıldı.  Madalya’nın bayrağa takılmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşu esnasında  günün anlamına binaen 24  pare top atışı gerçekleştirildi.  Cumhuriyet Meydandaki tören böylelikle sona erdi.

Cuma Deren – Şerife Erdem