Göz seğirmesine uykusuzluk, stres, aşırı çalışmak ya da yorgunluk neden olabilir. Göz seğirmesi bir hastalığın tam bir belirtisi olmamakla birlikte eğer uzun süren seğirmeler varsa nörolojik bozukluk olabileceği akla gelir. Sorunun sıklığı ve kasılma şiddeti yükselirse göz kapağının açılması zorlaşır. Bunun sonucunda, blefarospazm denilen durum ortaya çıkabilir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, göz kapağında yer alan kasların istemsiz olarak, ani ve tekrarlayan şekilde kasılması sonucu oluşur. Bu kasılmalar yani spazmlar, genellikle üst kapağın seğirmesine neden olsa da göz kapağının altında bulunan kapağın seğirmesine de neden olabilir. Bu spazmlar halk arasında göz seğirmesi olarak adlandırılır ve genellikle çoğu bireyde çok hafif seyreder.

Genelde göz kapağının çok yumuşak şekilde çekilmiş gibi hissedilmesine neden olur. Göz seğirmesinin ne zaman olacağı belli olmamakla birlikte bazen günde birçok kez kasılmalar yaşanabilir, bazen de haftalar hatta aylarca hiç seğirme olmayabilir. Göz seğirmesi oluştuğu zaman genelde birkaç saniyede bir kasılma gerçekleşir. 

Gözü seğirenler; eğer seğirme onları çok rahatsız edecek kadar sık, şiddetli ve uzun süreli değilse sebebi araştırılmadığı için genellikle nedenini bilmez. Fakat ciddi sorunlar varsa ve bireyleri rahatsız ediyorsa veya önlemler alındığı takdirde geçmiyorsa nedenleri araştırılır. 

Başlıca göz seğirmesi nedenleri: 

  • Uykusuzluk ve uykusuzluğa neden olabilecek kafeinli içeceklerin aşırı tüketimi
  • Yorgunluk
  • Alkol, tütün kullanımı
  • Alerjik tepkime
  • Göz tahrişi ve gözde kuruluk
  • Sürekli ve ara vermeden filtresiz bilgisayar ekranı kullanımı
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri,
  • Stres
  • Göz çevresinde enfeksiyonlar
  • Güneş, rüzgar veya toz gibi çevresel faktörler
  • Kornea çizikleri
  • Fiziksel efor
  • Göz kapağının zorlanması, çarpma

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı genelde göz kapağındaki kaslarında spazma neden olabilir. Bu da gözün seğirmesine neden olur. 

 

Göz Seğirmesi Komplikasyonları Nelerdir?

 

Genelde önemsiz olan göz seğirmesi çok nadiren nörolojik bozukların belirtisi olabilir. Eğer göz kapağı seğirmesi nörolojik problemlerden dolayı oluyorsa, diğer nörolojik belirtilerle birlikte gözükür. Bu tarz göz kapağı seğirmelerine neden olan beyin ve sinir bozuklukları şunlardır: 

  • Bell felci (yüz felci); yüzün bir kısmının aşağı doğru sarkmasına neden olan bir durumdur. 
  • Distoni; beklenmedik kas spazmları ve bu spazmlardan etkilenen vücut dokularının kasılması durumudur. 
  • Spazmodik tortikollis; boynun rastgele spazmı ve başın rahatsız edici pozisyonlara dönmesine sebebiyet veren servikal distoni durumudur.
  • Multipl Skleroz; kısaca MS olarak adlandırılan merkezi sinir sisteminin bilişsel ve hareket sorunlarına ve yorgunluğa neden olan bir hastalık durumudur. 
  • Parkinson hastalığı; titreyen uzuvlara, kas sertliğine, denge problemlerine ve konuşma güçlüğüne neden olabilen bir hastalık türüdür. 
  • Tourette Sendromu; istemsiz hareket ve sözel tiklerin olması ile karakterize olan bir hastalıktır. 

 

Sürekli Göz Seğirmesi Nedir?

 

Göz kapağınızın genellikle üst kısmındaki kaslar kasılır ve gevşer. Bu nedenle gözünüzde seğirme denen olayı hissedersiniz. Bu göz kapağı birkaç saniyede bir veya iki dakika boyunca hareket eder. Bazen sadece sol göz seğirmesi görülürken, bazen de sağ göz seğirmesi olabilir veya her iki gözünüz aynı anda ya da sırayla seğirebilir. 

Bu seğirmeler genellikle ağrısız, zararsız ve kendiliğinden geçer. Ancak bu spazmlar çok şiddetli olursa göz kapağının tamamen kapanmasına neden olabilir. Bu durum sürekli göz seğirmesi olarak da geçer. Bu sürekli göz seğirmesi olan iyi huylu blefarospazm, göz seğirmesinin aksine tedavi edilmediğinde şiddeti giderek ağırlaşır ve sonunda görme sorunlarına yol açabilir. 

Bu görme sorunları bulanık görme, ışığa karşı hassasiyet, şaşılık ve yüzde spazmdır. Bu nedenle doktora başvurup tedavi almak önemlidir. Sürekli göz seğirmesi yani iyi huylu esansiyel blefarospazm genelde yetişkinliğin ortasından sonra ortaya çıkar. Şiddeti giderek artar. Kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülür.

 

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

 

Nedeni bulunduğunda göz seğirmesini geçirmek daha kolay olur. Düzenli uyumak, kafeinli içecekleri aşırı miktarda tüketmemek, alkol veya tütün gibi uyaranları kullanmamak, bilgisayar gibi dijitallerle vakit geçirdiğimiz zaman molalar vermek, gözlerimizde bozukluk varsa yani korneada çizikler varsa uygun gözlükleri kullanmak göz seğirmelerini azaltır veya tamamen ortadan kaldırabilir.

Gözlerimizi dinlendirmek için ılık çay kompresleri yapabiliriz. Beslenmemizde peynir, süt, yoğurt gibi kalsiyum içeren gıdaların bulunması göz seğirmesinin geçmesi için yardımcı olur. Bazen de botulinum toksin uygulaması yapılabilir. Göz kuruluğu için ise göz damlası kullanımı gerekebilir. 

 

Göz Seğirmesinde Ne Zaman Doktora Başvurmalıdır? Göz Seğirmesi Tedavisi Nedir?

 

Göz seğirmesi genellikle hafiftir ve kendiliğinden birkaç gün veya birkaç hafta içerisinde geçer. Bu sürecin hızlanması için geçmesine yardımcı olacak önlemleri almalısınız. Bu önlemleri aldığınızda herhangi bir tedavi veya müdahale gerekmez. Fakat tüm bunlara rağmen geçmeyen bir göz seğirmeniz bulunuyorsa, şiddetli ve süresi uzun ise hemen bir sağlık kuruluşuna başvurup göz muayenesi olmanız gerekir.

Eğer geçmiyorsa göz seğirmeniz bazen basit bir kasılmadan ibaret  değildir ve herhangi bir göz veya kas hastalığının belirtisi olabilir. Eğer bir göz hastalığınız varsa teşhisi ve tedavisi için geç olmadan harekete geçmek gerekecektir. Bu gecikmeler gözde kalıcı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle geçmeyen göz seğirmesi hafife alınmamalı ve mutlaka doktora gidilmelidir. 

Özellikle göz kapağı sarkması gözlerde aşırı çapaklanma, göz seğirmesi dışında vücudun başka yerlerinde spazmlar yani kasılmalar, söz seğirmesi olurken göz kapağının tamamen kapanması ve göz kapağı tekrar açılırken gözün zorlanması, gözde kızarıklık, şişlik ve akıntıların olması gibi sorunlar vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğinin işaretidir. 

Göz seğirmesinin tedavisi de altta yatan nedenlere göre yapılır. Öncelikle doktorunuz gözlerinizde bir bozukluk ya da korneanızda çizik olup olmadığına bakar ve buna göre gözlük kullanmanız gerekiyorsa size gözlük önerebilir.

Eğer göz seğirmesi nedeniniz gözyaşınızın yeterli olmaması veya göz iltihabı, alerji gibi durumlardan kaynaklanıyorsa doktorunuz gerekli gördüğü takdirde sizlere suni gözyaşı damlası verebilir. Buna ek olarak gözyaşınız yeterli olmadığında gözünüzde kuruluk meydana gelir. Bunu önlemek için güneşli havalarda UV ışınlarından koruyan güneş gözlüklerini kullanmanız gerekir.

Gözlerinizi hiçbir zaman kaşımamalı ve ovuşturmamalısınız. Bunlar gözde enfeksiyona ve göz yapısının bozulmasına neden olabileceği gibi göz seğirmesine de sebep olabilir.

Eğer strese bağlı olarak göz seğirmeniz varsa, doktorunuzun önerisi ile kas gevşetici ilaçlar kullanabilirsiniz. Doktorunuz blefarospazm tanısı koyduysa tedavi olarak botulinum toksin uygulayabilir.

Eğer göz seğirmeniz 3 haftadan uzun süredir devam ediyorsa genelde altta yatan farklı bir hastalık söz konusudur. Yapılacak olan muayene ve ardından istenen tanı testleri ile altta yatan farklı hastalıklar teşhis edilir. Daha sonrasında ise tedavi sürecinize bir an önce başlanır. Tedaviler sizin göz sağlığınızı koruyabilir ve ileride yaşayabileceğiniz çok daha ciddi sorunlarla karşılaşma ihtimalinizi azaltır.