Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Taşkent Tıbbiyat Akademisi arasında imzalanan eğitim ve sağlık hizmeti sunumu işbirliği protokolü ile Özbekistan’lı iki kardeş Çanakkale’de sağlığına kavuşurken, bundan sonraki süreçte de her ay   4 bin Özbekistan'lı sağlık için Çanakkale’ye gelecek.

Çanakkale’de sağlık turizminde önemli bir adım atan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi, yurt dışında şifa bulamayanları Çanakkale’de sağlığına kavuşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda farklı ülkelerdeki üniversiteler ve fakültelerle işbirliği gerçekleştiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, geçtiğimiz aylarda Türki Cumhuriyeti devletlerinden biri olan Özbekistan’daki bir tıp akademisi ile karşılıklı protokol imzaladı.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Taşkent Tıbbiyat Akademisi arasında imzalanan eğitim ve sağlık hizmeti sunumu işbirliği protokolü kapsamında  Çanakkale’ye gelen ilk isimler 5 yaşındaki Asila ile 6 yaşındaki İnoyot oldular.  Gerçirdikleri talihsiz bir kaza sonucunda Şifayı Çanakkale’de bulan kardeşlerin tedavileri devam ederken, yapılacak uluslararası sağlık iş birliği çalışmaları ise devam ediyor.

 Tedavi Onlar Gelmeden Planlanacak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Taşkent Tıbbiyat Akademisi arasında imzalanan eğitim ve sağlık hizmeti sunumu işbirliği protokolü ile sağlık turizmi için önemli bir adım atılırken yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vermek ve sağlık turizm alanı için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi çalışmaları hakkında bilgiler vermek üzere  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Hastanesi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bir konuşma yapan ve hastalar gelmeden tedavi programlarını Çanakkale’de hazırlayacaklarını belirten Rektör Erenoğlu "Özellikle üniversitemizde başlayan son zamanda daha ivmelenen uluslararası sağlık turizmi. Amacımız burada nitelikli sağlık turizmini özellikle belirli alanlarda görüşmelerimiz devam ediyor. Özbekistan Sağlık Bakanlığıyla protokolümüz var. Azarbeycan Sağlık Bakanlığıyla aynı şekilde. Özellikle hem Balkan Coğrafyası hem de Kafkas Coğrafyası, Türk Coğrafyasındaki farklı ülkelerle ciddi anlamda görüşmelerimiz var. Özbekistan Sağlık Bakanıyla görüştük Cuma günü. Bize Özbekistan Devlet Beratı tevdi edecekler. İnşallah ilişkilerimiz bir tık daha öteye geçecek. Aylık yaklaşık bir 4 bin sağlık turizminden Özbekistan'dan buraya hasta aktarılacak. Onunla ilgili tanı teşhiz birimi kuracağız. Ön tanıları orada yapılıp, bize değerleri iletilip, biz tedaviyi daha onlar gelmeden programlayacağız. Bunun tabi üniversiteye katkısı var. Sağlık hizmetlerine katkısı var. Ama en bence bunlar kadar önemlisi kente katkısı. Çanakkale'de günlük konaklama ortalama sayısı 1.7 gece. Çok çok düşük bir sayı. Çanakkale'nin profiline hem ekonomik olarak hem de sosyal olarak büyük katkılar yapacak şekilde biz bu sayıları aileleriyle birlikte çünkü bir çoğu geleceği için biz bu sayıları daha üst seviyelere taşıyacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Çanakkale’de Konaklama Arttırılacak

Daha sonra Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Servisinin girişinde de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, "Sağlık turizmi konusunda bir ivmelenmemiz söz konusu. Farklı branşları talepler doğrultusunda öne çıkararak, günlük 1.7 olan gecelik Çanakkale'deki konaklama sayısının arttıracak şekilde bir oluşum içerisindeyiz. Bunun yanı sıra kente halk sağlığına dokunacak çeşitli çalışmalarımız devam ediyor. Yoğun bakım kapasitemizi arttırdık. Nöro Yoğun Bakım şuanda aktif çalışıyor. Onun haricinde diğer hastanemiz olan Ağız Diş Sağlığı Araştırma Merkezinde çok geniş perspektif bir sağlık hizmeti veriliyor. Down sendromlu gibi otizmli gibi özel gereksinim duyulan hastalarda var. Diş muayeneleri veya tedavileri tabi çok normal olmayan zorlu süreçler. Bu konuda da Başhekimliğimizde yapılan bir çalışma var. Hızlandırdık. Kısmi zamanlı ameliyathane tahsisi konusunda da onay aldık. Dolayısıyla bu bireylerinde kaliteli ve nitelikli sağlık hizmetine hızlı bir şekilde ulaşmları için gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Bugün Özbekistan'da 4 yıl önce bir yangın felaketinde vücutlarındaki uzuvların büyük bir kısmını kaybetmiş olan bir ailemiz, bir anne ve iki küçük çocuğu yaklaşık 89 gündür resmi kayıtlı olarak hastanemizde sağlık turizmi kapsamında biz tedaviye aldık. Anne ve bir kızı beş ameliyat geçirdi. Küçük kız 3 büyük ameliyat geçirdi. En azından hem fiziki olarak hem de en az bunun kadar önemli olan mental olarak da rehabilitasyonları da sağlanmış durumda. Yaşama sevinçleri var" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından  Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akyürek  ve beraberindekiler ÇOMÜ Hastanesi'nde tedavi olan 39 yaşındaki Khulkar Pırnazar ve kızları 5 yaşındaki Asila ile 6 yaşındaki İnoyot’u odasın ziyaret etti.

 

Şerife Erdem