Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın  gece yarısı uzaya çıktığı  anlar Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’den de takip edildi. Nefes kesen yolculuğu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde kurulan dev ekrana da yansıtılarak, heyecanlı anlar yaşandı.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için  Çanakkaleliler de ekran başına geçti.   Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı olan 'ilk insanlı uzay misyonu' çerçevesinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen aralarında ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibi gece saat 00.49’da uzay yolculuğuna başladı. Çanakkale’de de Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunun fırlatma anını öğrenciler nefeslerini tutarak izledi. Gezeravcı, 36 saatlik yolculuğun ardından uzay istasyonuna ulaşacak. Uzayda 14 gün kalacak olan Gezeravcı, 13 uzay deneyine imza atacak.

ÇOMÜ’de Bir İlk

NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden Ax-3 misyonunun uçuşu, ÇOMÜ Kütüphanesi içinde ve dışında 2 ekran kurularak izlendi. İlk kez bir açık hava sahnesi kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) gerçekleştirilen ‘Tarihe Birlikte Tanıklık Edelim’ etkinliğine  Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. İlker Gülcemal, Genel Sekreter V. Oğuz Ünal, ÇOMÜ’lü yöneticiler, akademik ve idari personel, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

 

Uzay yolculuğunun Türkiye ve üniversite için önemli olduğunu ifade eden ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu etkinlikte yaptığı konuşmada “Ulusal Türk Bilim Takımından oluşan bir ekibin uzun süreli deneylerinden ve testlerinden sonra bugüne geldik. Bu yolculuk ülkemiz için çok önemli. Ne kadar önemli olduğunu hava koşullarına rağmen bu saatte ÇOMÜ ailesinin bir araya gelmesiyle bir kez daha görüyoruz. Bilim ve teknoloji alanında, Türkiye'nin ikinci yüzyılının ilk yılında ivme kazanacağı, bununla birlikte harekete geçeceği bir dönemi başlatacağız. Üniversite olarak Ar-Ge noktasında öğrencileri harekete geçirmek, Ar-Ge'nin paydaşı olarak da öğrenciyken onları ekosisteme katmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Akademisyenlerimizle birinci sınıftan itibaren yakın temasta olmalısınız, bu noktada onları zorlayın, taleplerde bulunun. Hem hocalarınız hem üst yöneticileriniz olarak gerekli ortamları sizlere sağlayacağız. İlk kez kurulan açık hava sahnesinde, tarihe tanıklık ettik. Bu gece onlarca öğrencimiz, basın mensupları ve ÇOMÜ’lü akademik ve idari personelimizle bir araya geldik ve uzaya çıkan ilk Türk Alper Gezeravcı’nın yolculuğunu birlikte izledik. ‘Hep Birlikte Daha İleri’ mottomuzun en iyi örneklerinden birini yaşadık bu gece. Tarihe birlikte şahitlik etmekten gurur duyuyoruz” dedi.

ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Tüysüz etkinliğin önemine değinerek başladığı konuşmasında “Bugün bir hayal gerçekleşiyor. İleride Türkiye tarihine önemli bir gün olarak yazılacak bugüne birlikte şahitlik ediyoruz. Gençlerimizin bu etkinliğe gösterdiği ilgiden dolayı gurur duyuyorum ve bu etkinliklerin onların vizyonuna katkı sunacağını biliyorum” dedi.

 Böyle Çalışmaların Olması Guru Verici

Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Öğrencisi Kubat Kaya, Türkiye’nin uzay sahnesinde olmasının çok iyi ve önemli olduğunu belirterek, “Uzay çalışmaları yerden devam ediyordu. Bizimde öğrenciler olarak gözlemevinde çalışmalarımız oluyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti uzay çalışmalarına önem veriyor. Böyle bir olayın olması Türkiye tarihi açısından gurur verici. Uzayda yapılacak olan deneyler bizimde çok işimize yarayacak. Canlı olarak da bizde bu tarihi ana tanıklık ediyoruz” dedi.

Türkiye İçin Güzel Bir Gelecek Olur

  Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Öğrencisi Semanur Sarıdağ, “Çok gurur verici bir olay. Ve bütün gelecek nesillerimize bir öncü olacak. Türkiye Cumhuriyetinin ilk Astronotu Pilot Alper Gezervacı’yı bugün izlemeye geldik. Yaptığı uçuşları, deneyleri izleyeceğiz. 14 gün boyunca uzayda kalacak. 13 deney yapacak. Bu deneyler sonucunda güzel işler başarırız. Hem Türkiye’nin önü açılır. Umarım Türkiye için güzel bir gelecek olur. Alper beyle gurur duyuyoruz. Türkiye adını duyurmaya başladı. İnşallah devamı da gelecek” diye konuştu.

  Mühendislik Fakültesi öğrencisi Evrim Uludağ, “Türkiye için çok önemli bir kilometre taşı. Bu tarihi ana tanıklık etmemiz bizim için çok mutluluk verici. Bilimle uzayla iç içe olmak hem biz gençlere hem de milletimizi daha ileriye götürecek” şeklinde konuştu.

üniversiteliler saat 00.49'da 10'dan geriye doğru sayarak Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın üyesi olduğu Ax-3 mürettebatını SpaceX Dragon uzay aracıyla birlikte taşıyan SpaceX Falcon 9 roketinin, Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'nden fırlatılmasına tanıklık etti.

Şerife Erdem