Troya Çevre Derneği ve UEDAŞ Ortaklığında, 9 farklı ülkeden konuşmacıların katıldığı ve TÜBİTAK destekli bir Ufuk Avrupa programı projesi olan Masterpice projesi kapsamında Çanakkale’de gerçekleştirilen 7. Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansında bir konuşma yapan Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya “çatıların üzerinde kullanırsak Çanakkale’nin elektrik ihtiyacının %45’ini karşılayabiliyoruz” dedi.

Yaşanan küresel ısınma, gelişen teknoloji ve enerjide artan maliyetler başta olmak üzere yeni dünya düzeninde yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar arttırılıyor. Özellikle Avrupa Ülkeleri, doğal enerji üretimi arasında yer alan yenilenebilir enerjiye yönelirken ülkemizin de geleceğin enerji gücünden yararlanması  ve bu konuda adı atması amacı ile Troya Çevre Derneği ve UEDAŞ Ortaklığında düzenlenen 7. Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı farklı ülkelerden katılımcıların de yer aldığı bilgiler aktarıldı.  Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeline ilişkin bilgiler veren Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya, çatılara güneş panellerinin kurulması ile Türkiye’de 12 GW’lik  enerjinin üretilebileceği, Çanakkale’de çatılara kurulan güneş panelleri ile  Çanakkale’nin elektrik enerjisinin %45’ini karşılanabileceğini dile getirdi.  Yerel yöneticilere de çağrıda bulunan Başkan Oral Kaya, yapılan yeni planlamalarda binaların çatılarının değerlendirilmesi gerektiğini tavsiye etti.

9 Farklı Ülkeden Katılımcı Deneyimlerini Aktardı

 Troya Çevre Derneği ve UEDAŞ Ortaklığında gerçekleştirilen 7. Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı,  9 farklı ülkenin ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen yenilenebilir enerji kooperatiflerinin profesyonelleri Çanakkale’de  ağırladı.  7. Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı, sektör liderlerini, uzmanları ve paydaşları bir araya getirerek, yenilenebilir enerji konusundaki en son gelişmeleri tartışma ve paylaşma fırsatı sundu. Troya Çevre Derneği ve UEDAŞ ortaklığında,   tarafından gerçekleştirilen konferansta Yenilenebilir enerji projelerindeki son teknolojik gelişmeler, Enerji kooperatifleri için finansman modelleri ve sürdürülebilirlik, Yenilenebilir enerji politikalarının geleceği ve sektördeki güncel düzenlemeler, İnovasyon ve enerji verimliliği konularındaki en iyi uygulamalar konularında katılımcılara bilgiler verildi.

Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezinde 9 farklı ülkeden konuşmacıların katıldığı ve TÜBİTAK destekli bir Ufuk Avrupa programı projesi olan Masterpice projesi kapsamında gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya Gerçekleştirdi. Konferans ile ilgili bilgiler veren Dernek Başkanı Oral Kaya “Aynı sektörde iç içe beraber yaşadığımızdan güç birliği vermek hepimiz için, ülkemiz için çok büyük bir kazanç. 7. Buluşmamızın temel gerekçisi ve ana konusu çeşitli Avrupa Fonlarından, Uluslararası Fonlardan yararlanan kurumlar topluluğunun ülkemizde oluşması. Bizde bu kurumlardan bazılarından görüyoruz, özellikle tarım ve kooperatiflerde yararlanan kurumlar olabiliyorlar. Bu kurumlarla birlikte bizde düşündük ki enerji kooperatifleri de bu fonlardan nasıl yaralanabilir, neler yapabilir? Bu fonlardan yararlanma aşamasında da bizim Troya Enerji kooperatifi ve  Troya Çevre Derneği olarak yürütmüş olduğumuz şu anda dört tane hava programı var. Bu dört tane hava programından yararlandığımız projelerde en sonuncusunda Çanakkale’de genel buluşmasını yaptığımız, bütün ortaklarımızın bir araya gelip sohbetler edildiği ve daha çokta projenin sürecini tartıştığımız yerel enerji topluluklarına ne şekilde yarar sağlayabiliriz, neler yapabiliriz, nasıl destek sağlayabiliriz? diye bunları tartıştık” dedi.

Bozcaada’da Yeni Bir Enerji Topluluğu Kuruluyor

Yenilenebilir enerji’de Çanakkale’nin Adalarında yapılan çalışmalara da değinen Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya “Özellikle bundan sonraki süreçte enerji kooperatiflerimizin de hızlı bir şekilde yararlanabileceği ve daha güçlü bir şekilde oluşturabilecekleri noktaya geldi. Hava programında yeni yaptığımız ortak projede Çanakkale’de ki iki tane alanda, Bozcaada ve Gökçeada üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Aldığımız gelişmelerde bizleri çok sevindiriyor, özellikle Bozcaada da yeni bir enerji topluluğunun kurulması bizi çok heyecanlandırıyor. Gökçeada da ise enerji bağımsız bir ada olması için yeni teknik sistemler kuruldu, bunlarda bizi gerçekten heyecanlandıran noktalar’’ dedi.

Fosil Yakıtlardan Uzaklaşılacak

İklim Değişikliği zirvesinde alınan kararlar ve dikkat çeken maddeler ile ilgili bilgiler veren Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya ‘’Dün itibariyle Uluslararası İklim Değişikliği Zirvesi sona erdi. Uluslararası İklim Değişikliği Zirvesi’nde ele alınan konulardan bizim için en önemli parçası olabilecek şey, ilk kez metne fosil yakıtlar kelimesi girdi. Fosil yakıtlardan uzaklaşmak için bir mücadele verileceği söylendi. Asıl bu bizler için gerçekten önemli bir görev veriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına hızlı bir şekilde yatırım yapmamıza ve gelişmemiz gerektiğini gösteriyor” dedi.

Çatıları Kullanırsak Çanakkale Enerjisinin %45’ini Karşılayabilkiriz

Yenilenebilir enerji Kategorisinde Çanakkale’deki evlerin çatısına kurulan panellerle, enerjinin %45’inin karşılanabileceğini dile getiren Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya “Uluslararası bir araştırma kurulu  bir analiz yayınladı. Analizcilerin yaptıkları çalışmada Türkiye’de sadece çatıları verimli bir şekilde kullanabilirsek 120 GW’lik bir elektrik kapasitesine ulaşabileceğimizi gösteriyor. 120 GW’lik aslında bugün Türkiye’de elektrik üretim kapasitesi. Bu çok önemli bir şey,. Sadece Çanakkale’de dikkat etiğimizde ise çatıların üzerinde kullanırsak Çanakkale’nin elektrik ihtiyacının %45’ini karşılayabiliyoruz. Bunun gibi ortalamaları düşündüğümüzde Türkiye ulus olarak hızlı bir şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapabilecek ve bu geçişi de dışa bağlı olmadan sağlıklı ve temiz bir şekilde bütün Dünya’ya örnek olabilecek. Ama ne yazık ki bizim ülkemiz Uluslararası İklim Değişikliği Zirvesi’nde konulardan hiç birine destek vermedi ve onaylamadı’’ dedi.

Yeni Yapılacak Binaların Çatılarına Enerji Panelleri Planlamalı

Yerel Yöneticilere de seslenen Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya ‘’Şunun altını çizmek gerekiyor, çatılar bu kadar önemli ise yerel yönetim binasından ve yerel yöneticilerinden kişiler bu toplantıda mevcutlar, onlardan ricam yeni yapılacak binalarda ve yapılarda çatı kullanımının daha etkin bir şekilde geliştirilmesi ve bunun geliştirilmesiyle birlikte yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin daha etkin bir şekilde görev almaları gerekmektedir’’ diye konuştu.

 

Şerife Erdem