ambalaj atıkları, gelişigüzel atıklar, giyim, tekstil atıkları, ilaç atıkları, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, bitkisel atık yağlar başta olmak üzere belirlenen 13 kod içerisinde yer alan atıkların toplandığı 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi Hizmet vermeye başladı.Uzun yıllardır geri dönüşüm ve bertaraf için çaba sarf eden Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, yeni teknolojilerle donatılmış geri dönüşüm merkezlerinin yanı sıra, atıkları temelinden ayırmak amacı ile de bir çok çalışma gerçekleştiriyor. Bu kapsamda  ambalaj atıkları, gelişigüzel atıklar, giyim, tekstil atıkları, ilaç atıkları, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, bitkisel atık yağlar başta olmak üzere belirlenen 13 kod içerisinde yer alan atıkların toplandığı 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi oluşturuldu. Belediye tarafından toplanma saati dışında vatandaşlar evlerinde ayrıştırdıkları atıkları, eskiyen mobilyaları, giysileri ve atık yağlarına kadar bir çok atığı bu merkeze getirip bırakabiliyor. Merkezde bırakılan atıklar  Çanakkale Belediyesi Görevlileri tarafından bertaraf edilecek.

 Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünce Sıfır Atık Yönetmeliği kriterlerine uygun olarak hizmete başlatılan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi  işleyiş ve faaliyetlerine ilişkin bilgilendirmede bulunmak, merkezin kullanımına yönelik teşviği artırmak amacıyla düzenlenen kampanya kapsamında, Çanakkale Belediyesi personeli   ambalaj atıkları, gelişigüzel atıklar, giyim, tekstil atıkları, ilaç atıkları, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, bitkisel atık yağlar başta olmak üzere belirlenen 13 kod içerisinde yer alan atıkları 1. Sınıf Atık Getirme Merkezine getirdi.  Bir yandan atıkları buluanan belirli alanlara atan personel, bir yandan da farkındalık oluşturdu.

1. Sınıf Atık Getirme Merkezinde gerçekleştirilen atık atma ve farkındalık yaratma programına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay,  Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, Belediye Personeli ve vatandaşlar katıldı.  Programda bir konuşma yapan ve merkezin yapılışı hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Çevre sorumluluk kapsamında kriterler yerine getirildi Belediyemiz ve ÇAKAB tarafından ve  sıfır atık genel belgesi almaya hak kazandık.  Bu belge çok önemli çünkü onu almak kolay değil. Bir çok prosedür ver ve onları  yerine getirmemiz gerekiyordu.  Biz bunları tamamladık ve şu anda o belgeyi aldık.  Bu yönetmeliği almak için gereken kriterlerden biri  olan  1. Sınıf Atık Getirme Merkezi de bu teknik hizmetler kampüsü içerisinde yapıldı.  Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünden onay alındı ve  2022 yılından itibaren  Çanakkale Katı Atık Yönetimi Birliği (ÇAKAB) ve Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesi doğrultusunda   Çanakkale Belediyesine verildi ve şu anda Katı Atık alanı olarak kullanılıyor” dedi.

13 Ayrı Kod İle Atıklar Toplanarak Bertaraf Edilecek

Evlerde oluşan atıkların vatandaşlar tarafından daha rahat bertaraf edilmesi için 13 farklı alanda toplanma alanlarının oluşturulduğunu belirten ve hangi atıkların toplanacağını da belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Burada 13 Tane atık kodu var.  Bu kodlarda kent genelinde yaşayan vatandaşlarımızın  atık günlerine uyamama durumunda  evlerinde oluşan atıkları bu merkeze getirmeleri ve burada ücretsiz olarak  bu atıklardan vatandaşın kurtulmasını sağlayacağız.  Bu atıklar arasında ambalaj atıkları,  atık elektrikli ve elektronik aletler,  Bitkisel yağ atıkları ki  bunlar çok önemli. Daha ziyade insanlar nereye atacaklarını bilemiyorlar. Gerçi muhtarlıklarımızda alanlar var ama  artık atık yağlarını buraya getirebilirler.   Atık piller, evde zamanı geçmiş atık ilaçlar,  tekstil atıkları ve ömrünü tamamlayan araçlarınızın lastikleri, evlerinizdeki kanepe koltuk gibi  hacimli atıklar buraya bırakılabilir. Bazen vatandaş bunları sokağa atıyor bu sefer de  sokakta da bir kirlilik oluşuyor. Dolayısı ile  onları da arabasına koyarak buraya getirip ücretsiz  olarak bertaraf edebilir” dedi.

 

Geri Dönüşüm Önemli Bir Prosedür

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, atıkların ayrıştırmanın önemine de değindiği açıklamasında “Burada toplanan atıklar ve Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY)projesi kapsamında lisanslı firmalara teslim edilerek  bertaraf edilecek.  Bizim belirlediğimiz saatlerde ve düzende atıklarını veremeyen vatandaşlar  ve evinde kalan atıklardan kurtulmak isteyenler  buraya getirip atıklarını bırakabilecekler.  Bu proje, Avrupa Birliğinden Çöp Depolama alanı için aldığımız desteklerin de bir şartı.  Teknik Hizmetler birimlerinin olduğu bu alan müstakildi ve bu hizmet noktasında  oluşturduğumuz merkezde atıklarımızı güvenli bir şekilde toplayacağız.  Malum çevre diyoruz, küresel ısınma diyoruz, kuraklık diyoruz ve  bunların en önemlisi de  bu atkılardan nasıl yararlanacağımız ve bu  atıkların geri dönüşüme kazandırma prosedürü.  Bunları kaynağında ayrıştırabilirsek tasarruf da sağlamış oluruz” dedi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın konuşmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay,  Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, Belediye Personeli ve vatandaşlar evde ayrıştırdıkları atıkları kutu ve kumbaralara bıraktılar.

 

Cuma Deren