Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan ile birlikte CHP Merkez İlçe Başkanlığında gerçekleştirdiği basın açıklamasında   “2002 yılında gerçekleşecek genel seçimlerde Sayın İsmail Özay, milletvekili olmak istediğinden oturduk, konuştuk. Ve aday olabilmesi için belediye başkanlığından ayrılması gerekiyordu. Önümüzde de bir buçuk yıl vardı daha 2004 seçimlerine. Belediye meclisinden, Milliyetçi Hareket Partisi ve Doğru Yol Partisi'nin üyelerini de desteğiyle belediye başkanı seçildim. Çünkü o zaman azınlıktaydık mecliste. Belediye başkanı oldum. Ve 2002'de Sayın İsmail Özay'dan Çanakkale Belediyesi mührünü teslim aldım ve belediye başkanlığı yolculuğum böylece başlamış oldu. Aldığım mührün önemi benim önemi çok büyüktü. Şehrin emanetini alıyordum. Halkın temsilciliği görevini üstleniyordum. Bu en kıymetlilerden, değerlerden olarak algıladım. Öyle biliyorum. Öyle öyle bir anlayışım vardır" dedi.

Sürekli Artan Başarılarla Her Seçimde Kazandım

2004 yılı yerel seçimleri yaklaştığında emanet aldığı görevin tamamlanmasının ardından hem partinin hem kent halkının devam etmesi yönünde irade gösterdiğini belirten Başkan Gökhan, "Ben de kentte olan borcumu, ödeme yolculuğunu sürdürme kararı aldım. 2004 yılında yerel seçimlerine ‘önce insan sonra başkan, birlikte yöneteceğiz’ sloganıyla çıktık. 2009 yerel seçimlerine geldiğimizde ‘Daha yaşanabilir bir Çanakkale için ben varım’ sloganıyla devam ettik. 2014 yılı yerel seçimlerinde ‘Kendime de, kentime de güveniyorum’ sloganını kullandık. Ve 2019 yılı yerel seçimlerinde ‘Ben buradayım, varım’ sloganıyla aday adayı oldum. Ve partimin adayı olarak girdiğim son yerel seçimde tüm Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanları gibi ‘Derman belediyeciliği’ sloganıyla çalıştık. CHP olarak ülke genelinde özellikle büyük şehirlerde çok güzel önemli sonuçlar aldık. 2004 yılından bu yana partinin adayı olarak girdiğim tüm seçimlerde sürekli artan bir başarıyla partimin bayrağını hep yukarılara yukarılara taşıdık. Ama belediyenin kapısından girdikten sonra asla partizanlık yapmadık. Bu süreç içerisinde hiç kimse bana Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanı olarak katıldığım bu belediye başkanlığı sürecinde partizanlık yaptığımı iddia edemez. Bunu iddialı bir şekilde söylüyorum. Çünkü bize öyle öğretildi. Bize genel başkanlığımız parti yöneticilerimiz asla ve asla halkın arasında bir ayrım yapmamamız gerektiğini herkese hizmet etmemiz gerektiğini çünkü bizim Cumhuriyet Halk Partisi'nin kaynaklarını değil, halkın kaynaklarını kullandığımızı ifade eder. O kaynakların içerisinde şu anda Cumhuriyet Halk Partisi olmayan diğer hemşerilerimin de hissesi, hakkı var. Dolayısıyla hakkı üstlerimize almamak için bu anlayışı benimsedik ve sadece ben değil bütün Cumhuriyet Halk Partili belediyeler bu şekilde davranmak durumundadır. 12 Ağustos 2002'den bugüne dek geçen 7 bin 774 gün olmuş. Çanakkale'nin gelişmesi, sürdürülebilir bir şekilde, dengeli, koruyup yaşatan bir anlayışla büyümesi için emek harcadık" dedi.

İmar Rantını Kent Rantına Dönüştürmek İçin Zor Yollardan Geçtik

İnadına altyapı diyerek kentsel altyapının yanında büyük ölçekli çevre yatırımlarının da birçok yerel yönetime örnek olduklarının altını çizen Başkan Gökhan, "İmar rantının kent rantına dönüşmesi için risk aldık, öncülük ettik. Kadın, yaşlı, genç, çocuk herkes için eğitim ve öğrenme olanaklarını oluşturmak için kenti sanatla, kültürle buluşturmak, kültürel varlıklara, çevresel değerlere sahip çıkmak için ağacı, ormanı, suyu korumak, kurdun kuşun hakkını savunmak için büyük mücadeleler verdik. En büyük mücadelem, barışın kenti dediğimiz, yaşanabilir kentler sıralamasında hep en tepede olan Çanakkale'nin farklı etnik kökenlere, dile, dine, yaşam biçimine sahip tüm hemşerilerimin özgürlük, barış ve ahenk içinde yaşamasının teminatı olabilmekti. Bu yolda da çok emek verdik. Kentin rantını kişilere büyük şirketlere peşkeş çektirmemek için kente kazandırmak için zor yollardan geçtik. Kumpaslara maruz kaldık. Mahkemelerde yargılandık. Müfettişten başımızı kaldıramadık. Ama o başı kimsenin önünde eğmedik. Bugün geriye dönüp baktığımda gurur duyacağım büyük eserler, yerleşmiş önemli anlayışlar var ülkede. En büyük gurur kaynaklarımdan biri de Çanakkaleli hemşehrilerime, senin de başkanın rüşvet almış, şuradan kendine, yandaşlarına rant sağlamış, biz hizmet beklerken o senin benim vergimle oluşan kaynağı har vurup harman savurmuş dedirtmedim ya çok mutluyum. O konuda büyük bir huzur içerisindeyim" dedi.

Emanetimi Unutmadan Çalıştım

Bugün Çanakkale Belediyesi'nin hayata geçirdiği pek çok öncü ve cesaret isteyen yatırımlarıyla önemli sorunlarını çözmüş olduğunu söyleyen Başkan Gökhan, "Kurumsal altyapısı sağlam. Bu ekonomik koşullara rağmen varlıklarını arttırmış örnek bir belediyedir. Gelişen kentte yollar, kanalizasyonlar, binalar yapılır, çöpler toplanır. Elbette bunlar belediyeciliğin bitmeyen işleridir. Fakat aslolan bu hizmetleri kullanacak insan yaşamına değer katmak çocuğa, gence, yaşlıya, engelliye, kadına, yoksula, sokak hayvanına, kendisini özel ve önemli hissettirmektir. İnsanlık onurunu, insan haklarını, adaleti, eşitliği korumak, kollamaktır. Çünkü kent demek, herkesin özgür ve eşit koşullarda kardeşçe dayanışma içinde yaşayabildiği yer demektir. Her fırsatta dile getirdiğim gibi Çanakkale'nin Belediye Başkanı olmak bir ayrıcalıktır. Ben de bu konuda kendimi hep şanslı hissettim. Ama bu görevin aynı zamanda çok büyük sorumluluk getirdiği de bir gerçek. Çünkü Çanakkale 100. yılını idrak  ettiğimiz laik, demokratik, Türkiye Cumhuriyeti'mize önsöz olmuş bir kenttir. Çünkü Çanakkale 1915 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde binlerce Mehmetçiğin kanıyla, canıyla korunmuş, attığınız her adımda yürekleri titreten bir kenttir. Görev yaptığım 21 yılda bugün hep birlikte barışın ve özgürlüklerin kenti haline getirdiğimiz Çanakkale sokaklarında attığım her adımda, soluduğum her nefeste hemşehrilerime verdiğim sözleri kamunun ürettiği kaynakları kullandığımı, bana korunmak ve kollanmak üzere çok değerli bir emanet teslim edildiğini asla unutmadım. Adaleti, demokrasiyi, eşitliği yok sayanlara gözü dönmüş tek gözü dönmüş çevre talancılarına, suyumuza zehir akıtanlara, kentin rantına göz koyanlara karşı belediye başkanı olarak mücadele ettim. Yurttaş Ülgür Gökhan olarak da devam etmeye, mücadele etmeye devam edeceğim.

Aday Olmayacağım

Şimdi kendi kişisel tarihinde bir yol ayrımına geldiğini belirten Başkan Gökhan, "Siz değerli basın mensuplarının aracılığıyla kamuoyuna seslenmek istiyorum. 2002 yılından bu yana sürdürdüğüm belediye başkanlığı için yaklaşan seçimlerde aday olmama kararı verdim. Partimiz uzun uzun anlattığım bu zorlu ve başarılı süreçleri sürdürecek, bayrağı daha da yukarılara taşıyacak, Çanakkale'de yaşayan herkesin gurur duyacağı belediye başkanı olacak adayını parti içi demokrasinin gerektirdiği koşullarda mutlaka içinden çıkaracaktır. Böylesine özel, böylesine önemli dünya tarihinin akışını değiştirmiş bir kentin mutlu, modern uygar Çanakkalelilerin belediye başkanı olma ayrıcalığına 21 senedir beni layık gören tüm hemşerilerime, partime her şeyden önce teşekkür ve minnet borcunu ifade etmek istiyorum.  21 yıllık belediye başkanlığı görevim boyunca belediye meclisinde, bürokraside, birliklerde, sivil toplum kuruluşlarında, odalarda, borsalarda, derneklerde kent konseyinde, muhtarlıklarda, siyasi partilerde birlikte çalışıp ürettiğimiz herkese teşekkür ederim” dedi.

 

 Cuma Deren