Mustafa Atatürk’ün İzmir ziyaretinde halkı selamladığı anı tasvir eden ve Bursa’da  sanatçı Rıdvan Sevim’in atölyesinde yapılan  heykel, düzenlenen törenle açıldı.Uzun bir zaman sonra yapılan ve 11 Nisan’da düzenlenen miting gibi açılış töreni ile  Çanakkale Belediyesinin Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi meydanına Atatürk heykeli konuldu. sanatçı Rıdvan Sevim’in atölyesinde yapılan   Atatürk Heykeli  görkemli bir törenle açıldı.  Yerel Yönetimler Binasının meydanına dikilen heykelin açılış törenine  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yanı sıra Belediye Başkanları, Belediye Meclis üyeleri, STK Temsilcileri siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı Duruşu  ve İstiklal Marşı ile başlayan heykelin açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan  “Bugün benim için çok özel ve önemli bir gün. Çanakkale için uyandığım, Çanakkale için uğraştığım her gün benim için zaten çok özel ve ayrıcalıktı. Ama bugün bir başka. Arkamda 21  yıllık belediye başkanlığı döneminde Çanakkale'ye kazandırdığımız en önemli eserlerden biri duruyor. Cumhuriyetimizin 100.  yılında kentimize armağan ettiğimiz bu eserimizin yüzyıllarca men kentimize hizmet etmesini diliyorum. Halkımıza, tüm hizmetlerimizi aynı çatı altında sunduğumuz yeşil binamız, gerek verilen hizmetler, gerekse kültür merkezinde gerçekleştirilen etkinliklerle tam da hayal ettiğimiz gibi gece gündüz yaşayan kamusal bir alan haline geldi. Aylardır binamız ve özellikleri hakkında bilgilenmek isteyen konuklar ağırlıyoruz. Büyükşehirlere, toplantılara davet edilip binamızın hikayesini anlatıyoruz. Kısaca binamızda gurur duyuyoruz” dedi.

Çanakkale’ye Çok Yakışacak

Heykelin Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’de halkı selamladığı bir fotoğraftan esinlenerek yapıldığınıu ve Çanakkale’ye çok yakışacağını dile getirerek “Bugün de önemli mimari eser, çok özel bir heykelle taçlanacak.  Heykelde vücut bulan kahraman tabii ki ‘Benim en büyük eserim Cumhuriyettir’ diyen laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'mizin kurucusu değişmez liderimiz, bilgeliğin, cesaretin, zerafetin adı Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Çanakkale'mize çok yakışacağına inandığım Ata'mızın heykelini Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan ederken Ata'mızın İzmir'de halkı selamlarken çekilmiş fotoğrafından esinlenerek inşa edilen heykelimizin geçen herkesi selamlayarak gururlandırmasını diliyorum” dedi.

Meydanın Adı 100. Yıl Meydanı Olacak

Çanakkale Belediyesinin yer aldığı Meydan’ın  meclis kararı ile isimlendirilerek 100. Yıl Meydanı olarak isimlendirmek istediklerini de dile getiren Başkan Gökhan “Doldurduğumuz bu meydanın adının da yüzüncü yıl meydanı olması için belediye meclisimizde gerekli kararı önümüzdeki günlerde iftarla alacağımızı sizlere duyurmak istiyorum” dedi.

Heykel Paslanmaz Çelikten Yapıldı

Meydana dikilen heykel hakkında da bilgiler veren Başkan Gökhan “Modern bir mimari tarzda tasarlanan binamızın Atatürk heykeli de modern heykelcilik anlayışıyla tasarlandı. Ve paslanmaz çelikten sanatçı sayın Rıdvan Sevim'in Bursa'daki sanat atölyesinde titizlikle yapıldı. Kendisine ve ekibine aylar süren bu çalışma için çok teşekkür ediyorum. Ellerine sağlık diyorum. Binamızın cephelerine gelip konan turnaları da göreceksiniz. Türkülere de konu olmuş, anlı turnalar bizim eve vardı. Neden turna kuşu? Diye sorabilirsiniz. Turnalar tarih boyunca insanların ilgisini çekmiş. Gerek yaradılışı, gerek görüntüsüyle, türkülere, ağıtlara konu olmuştur. Türkülerde hasretin, özgürlüğün, cesaretin, bolluğun, bereketin adı. Göç yoluna düştüklerinde arkalarına aldıkları sürünün sorumluluğunu paylaşarak, dayanışmanın sembolü. Parlayan gümüş gelinlerin süsü olmuştur turnaların. Turnalar, bugün insanlar arasında bile zor bulunan sevgi, vefa Bağlılık, dostluk gibi kavramların hayvanlar alemindeki timsalidir. Niye mi? Kuluçka zamanı yuvayı nöbetleşe bekledikleri eşi ölen Turna'nın yedi yıl yas tutuğu için işte biz de Atatürk'ümüzle birlikte binamıza bir de turnalar yakışır dedik. Binamızı turna kuşlarıyla süsledik” dedi.

Var Mı Cihanda Sulh?

 Başkan Gökhan “Cumhuriyetimizin önsözünün yazılı topraklarda yaşıyoruz. 1915’te  hemen karşı kıyımızda adeta kıyamet kopuyordu. Emperyalistler olunca güçleriyle boğazımıza, boğazımızı zorluyordu. Onların silah gücü, insan gücü vardı. Ama bir şey eksikti. İman gücü. Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy ‘benim iman Göğsüm gibi Serhattin var’  Dizesiyle İstiklal Marşımızda da ifade ettiği gibi bu iman gücü, bu vatan aşkı, bu inanç adeta bir set oldu, düşmanı geri püskürttü. Yetmedi, milli mücadele ruhuyla tüm Anadolu'yu sardı, sarmaladı, ülkeyi uçurumun kenarından, cumhuriyetin faziletlerine taşıdı. İşte bu nedenle bugün Mavisini, doyasıya içimize çektiğimiz Çanakkale Boğazı'nda, dostluk içinde yaşadığımız barışın kenti Çanakkale'mizde. Modern cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ve yol arkadaşlarını anmak çok ama çok kıymetli. Türlü zorlukların içeriden dışarıdan türlü tehditleri, ihanetlerin kıldıramadığı yüz yıl önce Cumhuriyeti kuran irade ve bu irade omuzlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne demişti? ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ Ama sorarım size. Var mı cihanda sulh? İşte Gazze, yanıyor. İsrail, bebek, kadın, yaşlı, hastane demeden, yıkıp yakıp geçiyor. Tüm dünyanın gözleri önünde Orta Doğu'da yine bir katliam yaşadı. Silahlar sussun dedikçe, çocuklar ölüyor Barış hakim olsun dedikçe bombalar patlıyor. Masum insanlar yine iki ateşin ortasında kalıyor. Hiçbirimiz dilimizden dinimizden etnik kökenimizden dolayı savaşı, yokluğu, yerinden edilmeyi hak etmiyoruz. Herkesi insanlık onuruna yakışan barış ve güven içinde bir yaşamı hak ediyoruz” dedi.

Cumhuriyeti Korumaktan Asla Vazgeçmeyeceğiz

Başkan Ülgür Gökhan “Şimdi cumhuriyetin ikinci yüzyılı başlıyor. Bu ülkede En büyük esere sahip çıkmak, Cumhuriyetimizi korumak ve kollamak ülküsünden asla vazgeçmeyeceğiz. Cumhuriyeti varlığımızı ve değerlerimizi korumak için demokrasi, hak, hukuk, adalet ve özgürlükler için, barış için bağrımıza basacağız. Özgürlüğü ve barışı sevenlere, koruyanlara ancak cumhuriyet yakışır. Ben tüm kalbimle inanıyorum. Biliyorum, cumhuriyeti kuranlarla mı, buna inanıyordum. Çünkü heykelimizin kaidesinde de yazan Ata'mızın tarihe geçen Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır sözü ancak koşulsuz ve şartsız milletine duyulan güvenle Verilecek sözlerdir. Laik, demokratik bir hukuk devleti olan cumhuriyetimizin ilan edilişinin yüzüncü yılında bu kutsal, bu kadim barış şehrinin belediye başkanı olmanın gururuyla ülkemizin varlığının, milletimizin egemenliğinin, demokrasinin gücünün, hukukun üstünlüğünün üzerine hiçbir kararlı gövdenin düşmemesini diliyor, cumhuriyetimizin Yüzüncü yılını gururla tebrik ederken onu bizlere armağan eden kahramanlara sonsuz minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Heykel Görkemli Törenle Açıldı

Başkan Ülgür Gökhan’ın konuşmasının ardından  Bursa’da Sanatçı Rıdvan Sevim’in atölyesinde üretilen Paslanmaz çelikten yapılan Atatürk Heykelinin açılışına geçildi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, öğrenci ve protokol üyeleri ile birlikte kurdeleyi açarak görkemli heykelin açılışını gerçekleştirdi.

 

Burcu Erdal