Yüce Önder Atatürk’ ün, 108 yıl önce Çanakkale Cephesinde yürüdüğü yol rotaya dönüştürüldü.  Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki kültürel mirasın ve yaşam alanlarının gelecek nesillere taşınması için ‘Zafere Selam’ projesi yürüten Filli Boya, Cumhuriyet’in 100. yılında Tarihi Alan Başkanlığı’nın yeni ziyaret rotası Mustafa Kemal Yolu’nun da destekçisi oldu.

Tarihi Savaş alanları içinde oluşturulan rota, Çanakkale’de Türkiye Yüzyılına yakışan önemli bir kazanım diye yorumlanmaya başladı.

-------------------------------------------

100. Yıla, Yakışan Rota

----------------------------------------------

Çanakkale Savaş Alanlarında,  100. Yıl Rotası; Mustafa Kemal Yolu oldu.

Çanakkale Cephesi’nde Tarih sahnesine çıkan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘En büyük eserim’ dediği Cumhuriyetin 100. Yılında,  halen Ata’ya ait ayak izlerinin bulunduğu, 108 yıl önce Çanakkale Cephesinde yürüdüğü yol, özel bir rotaya dönüştürüldü. 

Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki kültürel mirasın ve yaşam alanlarının gelecek nesillere taşınması için ‘Zafere Selam’ projesini yürüten Filli Boya, Cumhuriyet’in 100. yılında Tarihi Alan Başkanlığı’nın yeni ziyaret rotası ‘Mustafa Kemal Yolu’nun destekçisi oldu.  Oluşturulan rota, Çanakkale’ de Türkiye Yüzyılına yakışan en önemli rotalardan biri oldu diye yorumlandı.

Yedi düvele karşı destan yazan Mehmetçiğe komutanlık yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün, stratejik planlara imza attığı Gelibolu’daki rotası, anlamlı bir projeye döndü.

 Dünyanın en büyük Açıkhava müzelerinden biri olan Gelibolu Tarihi Yarımadasını ziyaret eden turistlere yep yeni bir deneyim sunacak ve Atatürk’ün Çanakkale savaşındaki başarılarına daha yakından tanıklık edecek  ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesi hayata geçirilmeye hazırlanıyor. 

Lansmanı yapılan proje Cumhuriyetin 100. Yılına en çok yakışan projeler arasında yerini alıyor.  Ziyaretçilere farklı bir deneyim sunacak bu proje, Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale savaşları sırasında bölgeye varışından itibaren, Eceabat harp sahasında izlediği rota, ziyaret rotası olarak düzenlendi.

‘Mustafa Kemal Yolu’ adı verilen rota, 17 kilometrelik güzergahı ile artık, dünyanın en büyük açık hava müzesi olma yolunda ilerleyen Gelibolu Yarımadası’nın yeni ziyaret noktalarından biri haline geliyor.

Çanakkale Ruhu Daha Yakından Hissedilecek

Lansmanda bir konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Filli Boya’ nın da destekleri ile 3 yıldır Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı sırasında izlediği rota için çalışmaların yapıldığını belirterek;

 “Mustafa Kemal Yolu Eceabat ilçesine bağlı Bigalı Köyü’nün yakınlarında 57. Alay'ın Anzak çıkarmasına karşı koymadan önce konuşlandığı noktadan başlıyor. Bu güzergah, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'ye ilk adım attığı 25 Şubat 1915 tarihinden itibaren, atamız 289 gün boyunca nerede yürüdüyse, nerede karargah kurmuşsa, nerede askerleriyle beraber düşmana karşı koymuşsa bütün o noktaları içeren bir güzergah oldu. Gazi Mustafa Kemal'in silah arkadaşlarıyla yürüdüğü bu yollarda Türk milletinin evlatlarıyla beraber yürüyerek, Çanakkale ruhunu daha da yakından hissetmek, buradaki kahramanlığı, fedakarlığı daha da iyi aktarmak istiyoruz." dedi.

100 Yıl’ dır Aynı Yoldayız

Cumhuriyetin 100. Yılında Mustafa Kemal Yolu’nun açık hava müzesi niteliğinde bir yürüyüş rotası olarak düzenlenmesinde rol almaktan gurur duyduğunu belirten Filli Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale’de ilk önce buraya geldi. Mücadeleye bu noktadan başladı. Bu yolları yürüdü. Bu topraklardan tarih sahnesine çıktı. Şimdi biz, izinden gittiğimiz atamız ile 108 yıl sonra ve Cumhuriyetimizin tam da 100. yılında aynı yerde, aynı yoldayız. İstiyoruz ki, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından buraya gelenler ortak bir amaç etrafında kenetlenmenin ruhunu hissetsin. Ve bu ilhamı yanında götürüp kendi geleceğine rehber etsin.” diyerek, tarihi mirasımızı genç nesillere aktarmayı sorumlulukları olarak gördüklerini vurguladı.

Ocak Ayında Hizmete Açılması Bekleniyor

Mustafa Kemal Yolu, Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'ye ilk adım attığı 25 Şubat 1915 tarihinden 18 Mart Zaferine dek 289 gün boyunca cephe ve karargah alanları dahil tüm hareket alanını kapsıyor.  Atatürk’ün 25 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale’ye gelip, 19. Tümen Karargahı’ nı Eceabat (Maydos) ‘ ta kurmasıyla başlayan ve Bigalı, Kemalyeri, 180 Rakımlı Tepenin Güneyi, Düztepe’nin Güneyi ile Çamlıtekke’de kurmuş olduğu karargahları izleyen rotayı canlandırmalar aracılığı ile deneyimleme fırsatını ziyaretçiye sunan proje, Mustafa Kemal’in Çanakkale savaşlarındaki rolünü anlatarak, kara savaşlarının önemine dikkat çekiyor.  Mustafa Kemal Yolu’nda çocuklar için özel alanlar tasarlanırken, konaklamalı turlar içinde kamp alanları oluşturulacak. Çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığı 17 kilometrelik yolun 2024 Ocak ayında ziyarete açılması planlanıyor.

Cuma Deren