Kepez ve Kepezlilerin bitmeyen çilesine dönüşen su sorunu bir kez daha Kepe Belediye Meclisinde gündeme geldi. Vatandaşların Yüksek su fiyatlarını önerge olarak  Kepez Belediyesi Ağustos  Ayı Belediye Meclisine alınması ile  yapılan görüşmeler sonrasında mecliste gergin anlar yaşandı. AK Partili üyeler altyapı ve arıtma sistemi üzerinden Başkan Birol Arslan’a yüklenirken,  Başkan Arslan da rakamları açarak, yılbaşından bu yana akaryakıt başta olmak üzere artan maliyetleri sıraladı. Suyu zaten maliyetin altında vatandaşa verdiğini belirten Başkan Arslan, yaşanan kuraklık nedeni ve kuyulardaki sorun nedeni ile yaşanan su sıkıntısından dolayı Kepezlilerden özür diledi.
Ak Parti Kepez Belediye Meclis  Üyeleri  Erkan Kürşat Ertürk, Serkan  Kale ve Hüseyin Dalaklı Kepez Belediye Meclisine, Belediye Meclisince belirlenen su ve atıksu  ücretlerinin tekrar değerlendirilerek  tekrar indirim yapılmasını tekliflerinin yer aldığı bir genelgeyi meclise sundular.  AK Partili Meclis üyelerinin  su ve atık su ücretlerinin yeniden görüşülmesi önergesi oy birliği ile gündeme alındı.  Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından, sıra gündeme alınan  ek önergelere  geldi ve AK Partili Belediye Meclis Üyesi Erkan Kürşat Ertürk söz alarak önerge  hakkında bilgi verdi. Ertürk “son zamanlarda  Kepezli vatandaşlarımızdan çok yoğun bir şekilde  su faturalarının yüksek geldiğine dair  bize ulaşanlar oldu.  Bu konuda fiyatların indirilmesini bizden talep ettiler.  Bu genelge de vatandaşımızın teklifidir biz de size taşıdık” dedi.
Başkan’ın Sorusu Mecliste Tartışma Yarattı
Önerge ile ilgili AK Partili üyeler yaşanan Akaryakıt pahalılığını soran Belediye Başkanı Birol Arslan “Kürşat bey diyor ki Kepezli Vatandaşlarımızdan kendilerine talep geldiğini söylüyor. Ben de aynı şekilde   3 AKP’li Belediye Meclisi üyesi arkadaşıma  şunu söylüyorum; sadece Kepezliler değil tüm Türkiye’de yaşayan vatandaşların bir zam bombardımanı ile karşı karşıya kaldıklarını  bize söylüyorlar. Dolayısı ile ben de sormak istiyorum, Kürşat Bey  2022 sonu itibari ile Türkiye’de akaryakıt kaç TL’ydi bilgin var mı?” dedi.  Bunun üzerine söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Kürşat Ertürk “Evet yüksek bir enflasyon var, pahalılık var biz bunları hiçbir zaman inkar etmedik zaten  ve bununla ilgili çalışmalar da yapılıyor.  Bu konuları sizin Milletvekillerinizin sorması gerekiyor. Milletvekilleriniz beceremiyorsa bunu  ve siz de eğer milletvekili olmak istiyorsanız biz buna seviniriz”  dedi. Bu sözler üzerine meclis gerilirken  Belediye Başkanı Birol Arslan  Kürşat Ertürk’e haddini aştığını ve Milletvekillerine yönelik sözlerinden dolayı özür dilemesini talep etti.
Arıtmayı Dahi Çalıştıramıyorsunuz
Karşılıklı tartışmaların ardından Kepezdeki su  sorununun Milletvekillerine ait değil kendilerini ilgilendirdiğini belirterek açıklama yapan Belediye Başkanı Birol Arslan  “Belediyemizin tüm fiyat birimleri 1 yıl önce  Kasım ayında tüm maliyetler bürokratlarımız tarafından  Plan Bütçe Komisyonuna sunulur.  Sizin de plan bütçe komisyonu üyesi arkadaşımız var. Komisyondan çıkan rakamı biz mecliste görüşerek oyluyoruz.  O fiyatlar da o gün yapılan oylama ile kabul olmuş ve  2023’e gelmiş.  2022 sonu itibari ile  akaryakıtın fiyatı 19.22, bugün ise 37.24 TL. Elektrik, personel giderleri de yanında.  AKP’li Belediye Meclis Üyeleri Kepez Belediyesinin su fiyatının yüksek olduğunu söylüyorsunuz.  AKP’li Belediyelerimizdeki su fiyatını biliyor musunuz?” dedi.  Başkan Arslan’ın bu sorusu üzerine  bu kez AK Parti Belediye Meclis Üyesi  Serkan Kale söz aldı.  Kale “Gelibolu Belediyesi CHP’li Belediye kaç para Gelibolu’da? iki lira, bizde kaç lira? Elinizi vicdanınıza koyun. Çeşmeyi açtığımızda çamur akıyor ve resmen su kokuyor.  Şu suyu biraz düşürün mantıklı olalım.  Evimize 200 TL elektrik parası gelirken 400 Lira su parası geliyor.  Bakanlığımız size para çıkardı arıtma için arıtmayı dahi çalıştıramıyorsunuz” dedi.
4 Paket Sigaraya Suyumuz Arıtılıp Çevremiz Temizleniyor
CHP Belediye Meclis Üyesi  İsmail Özcan ise yaptığı değerlendirmesinde maliyetlere değinerek suyun aslında ucuz olduğunu belirtti. Özcan “Başkanım halkın içinde su konusunda en çok şikayet alan kişi benim. Bunları yaptığımızdan beri söylüyorum.  Biz suya iki yıl zam yapmadık hiç zam yapmadığımız için birikim oldu. 3. Yılda zam yapmak zorunda kaldık. Bizim işimiz vatandaşlarımıza yardım etmek.  Mümkün mertebe zamları en az ve askeri düzeyde tutmak. Şimdi Sadece su zammı olarak geçiyor. Suyun içerisinde, su faturasının içerisinde katı atık var. Katı atık Türkiye'nin gururu. İki  tane Arıtma tesisimiz var. Yüzde80  katı atıkta geri dönüşüm yapıyoruz. Elektrik üretimi yapıyoruz. Ve katı atığı halkımıza 120, 130 lira civarındayken biz 56 lira olarak yansıttık.  Maliyetlerin içinde katı atık var, çevre temizlik var,  atık su parası var, Su var, bir de KDV'si var. Yani su aslında ucuz. Niye devreye girmiyor? Arıtmamız devreye girdiği zaman hatta TOKİ'deki arıtmayı da devreye soktuğumuzda bu defa su yetersiz geliyor. Kepez'in nüfusu 30 bin hizmet verdiğimiz nüfus 70 bin arkadaşlar. Dolayısı ile hem atık su hem de arıtma suyunda belediyenin haklı olduğunu düşünüyorum. Aslında 4 paket sigaraya suyumuz arıtılıyor, çevremiz temizleniyor,  bir ay çöpümüz atılıyor. Halkımıza da bunu izah ettiğimizde halkımız bunu anlayışla karşılıyor” dedi.   
Bu Zamana Kadar Neredeydiniz?
Mecliste söz alan İYİ Parti Belediye Meclisi Üyesi Ruhi Akkoyun da “Sanırım 2021 yılının Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde soru önergesi verildi. . Kimi için Kepez ve çevre köylerinin su problemini aşmak için.  O dönem AKP'nin Grup Başkan Vekili olan Bülent Turan Açı Koleji'nin açılışında söz verdi. O söz aslında üçüncü vermiş olduğu sözdü. Bununla alakalı Hatta isim zikrederek  soru önergesi verdik. AKP grubu cevap bile vermedi.  Şimdi tabii ki su pahalı. Ama mazot da pahalı. Neredeydiniz bu zamana kadar?  Burada vatandaşın  isteğini bildiriyorsunuz da hiç bunlara bakmıyorsunuz?  Bence sadece  samimiyetsizlik ve sadece popülizm” dedi.
Uykusuz Geceler Geçiriyorum
Tartışmaların alevlendiği mecliste bir kez daha söz alan Belediye Başkanı Birol Arslan, suyun nedne pahalı olduğu sürecini bir kez daha göreve geldiği günden bu yana yaptıkları çalışmalarla anlattı. Başkan Arslan “Ham suyumuzu kuyularından alıyoruz dedik. Göreve geldiğimizde  7 tane kuyuyu teslim aldık.  7 kuyunun  üç tanesi çöktüğü için  bugün çalışmıyor. Ova tarafındaki tarafındaki çevre yolunun 3 kuyu iptal. Bunun yanına 10 tane de biz kuyu açtık. 12 kuyumuz şu an itibariyle çalışıyor ve suyu ucu ucuna yetiştiriyoruz. Üç kuyu daha açtık. Ay sonu itibariyle toplama deposu yapıyoruz. Hani bir arsa tarla satın aldık orada genişlettik ve oraya toplama deposu yapıyoruz. Muhtemelen ağustos ayı itibariyle de toplama deposun ve 3 kuyuyu  hizmete açacağız. Ayrıca 3 kuyuyu da oraya isale hattına bağlıyoruz. Ve 15 kuyu olacak. Şu anda 12 kuyu   ucu ucuna anca yetiyor. Bazen seviyeler kesiliyor, motorlar yanıyor ve ben uykusuz geceler geçiriyorum.  Çünkü ham suyu yetiştiremiyorum.   Arıtmayı çalıştırdığımızda arıtmaya gelen suyun yüzde  70’i arıtılmış su olarak çıkıyor, yüzde 30’u da maalesef atık su olarak atılıyor” dedi.
4 Aydır Çalıştıramıyorum Özür Dilerim
Yaşanan su sıkıntısı nedeni ile 4 aydır arıtmayı çalıştıramadıklarını dile getirerek Kepez halkından özür dileyen Belediye Başkanı Birol Arslan “Yaklaşık 4 aydır arıtmayı çalıştıramıyorum.  Ben buradan Kepezli hemşehrilerimden özür diliyorum.  Ancak neden yetmediğinden kamuoyu da çok iyi biliyor.   Şu anda maalesef ovalardaki artezyen kuyuların  verimleri düştü. Yani saniyede 15  litre veren su kuyuları,  şu anda 7 litrelere 8 litrelere geriledi.  Dolayısı ile bütün kuyuların  verimliliği düştü.  Kalabaklı  köyünün sorunu Var mı? Günlerdir susuz kaldı mı?  Yağcılar köyüne aynı.   Yağcılar Köyü'nün su kuyusu vardı. O kuyudan çekilen su köyün deposuna gönderiyor, köylü o suyu kullanıyordu. Ama su kuyusu çöktü . Tam beş aydır İtfaiye müdürlüğümüz her gün iki tanker  su götürüyor. Bugüne kadar bakın hiç söylemedik.   Taşlıtarla, Denizgöründü köyü ve Ulupınar köylerine de İl Özel İdaresi tankeri ile su yolladık.  DSİ Köylere su veremediği için şu anda tarım yapılamıyor, meyve bahçeleri kurudu. Dolayısı ile önce köylerimiz şimdi de biz kuraklıktan etkileniyoruz.  Yeterli su gelmediği için 4-5 aydır arıtmayı çalıştıramıyoruz. Şayet arıtmayı çalıştırsaydık kesintiler olmazdı” dedi.
Köyler Susuz Kalıyor
Sadece Kepez’e değil köylere de su yolladıklarını dile getiren Belediye Başkanı Birol Arslan “Suyun maliyetleri yoksek evet ama neden? Çünkü artezyen kuyulardan çekilen su  yüksek maliyetle yapılıyor. Yani suyu enerji ile çekiyorsun,  enerji ile tesise basıyoruz onu,  enerji ile arıtıyoruz ve enerji ile dağıtıyoruz.  Çalıştıramadık, kabahatliyiz özür diliyoruz.  Ancak bu sadece benim kusurum ve benim kabahatimse takdir kamuoyunun.  Köylerde vatandaşlar günlerce elini yüzünü yıkayacak su bulamadı. Ama ben ‘Özel İdare köylere su yollamadı’ diyor muyum?  Ama köy muhtarları beni aradığında, devamlı beni arayıp mahcup olmasını istemediğim için İtfaiye müdürümün telefon numarasını verdim.  Bana boyun bükmesini arzu etmediğim için de İtfaiye Müdürüne de talimat verdim  Köy muhtarlarımıza yardımcı ol dedim. Ama  gün oldu tankerimiz yangına gitti ve yangına müdahale ederken Kalabaklı köyü 3 gün susuz kaldı. İlla siyaset yapacağız diye birbirimiz incitmeyelim” dedi.
Zaten Maliyetin Altındayız
Yılbaşından bu yana sudaki rakamları da hatırlatan Belediye Başkanı Birol Arslan “Kepez artık çok büyüdü. Biz geldiğimizde 9 bin küsur tane  su abonesi vardı.  Kepez 4 yılda iki kat büyüdü.  4 yılda iki kat büyüyen bir beldenin de elbette ham su ihtiyacı iki katına çıktı. Ben de diyorum ki kuyu sayılarını arttırarak Kepez'in ham su sorununu çözemeyiz. Gelin Devlet Su İşleri bizde ham su  verin barajdan. Eğer biz Devlet Su İşleri'nden  baraj suyunu alırsak arıtma maliyetimiz de düşecek. Yılbaşından itibaren yansıyan elektrik faturası kaç lira gelmiş? 15 milyon 500 lira. Biz   yılbaşından bugüne kadar 15 milyon 500 bin liralık bir suda maliyet yapmışız. Kaç para vatandaşa tahakkuk etmişiz onu biliyor musun? Onu da söyleyeyim 13  milyon 406 bin lira vatandaşa su faturası kesmişiz . Maliyetimizin altında tahsilat ne kadar? 12 milyon 44 dört bin lira” dedi.
Yapılan karşılıklı tartışmaların ardından AK Partili Belediye Meclisi üyelerinin su fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi için verilen önerge oylamaya sunuldu. Yapılan oylamada AK Partili üyelere evet yönünde el kaldırılsa da önerge CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin ret oyu ile oy çokluğu ile ret edildi.
 
Cuma Deren