Rumlar 1974'de Enosis'i gerçekleştirmek amacıyla Kuzey Kıbrıs’ta  harekete geçtiklerinde karşılarında nabzı hürriyet için atan, kanı özgürlük için akan, ana vatan Türkiye  ile onun ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkü'nü bulmuşlardı. 20 Temmuz sabahı kahraman Mehmetçik Kıbrıs'taki kardeşlerin imdadına hem havadan hem de denizden yetişmiş ve Kıbrıs’ı  Rumlara karşı savunarak özgürlüğüne kavuşturmuştu. Her yıl olduğu gibi bu sene de destansı mücadelenin 49. Yıldönümü törenle kutlandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere ülkemizde de   törenlerle kutlandı.
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49'uncu yıl dönümü ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Barış ve Özgürlük Bayramı Çanakkale’de de törenle kutlandı.  Türkiye Muharip Gaziler Derneği  Çanakkale Şube Başkanlığı tarafından  Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Türkiye Muharip Gaziler Derneği  Çanakkale Şube Başkan Ahmet Doğan, Kıbrıs Gazileri ve vatandaşlar  katıldı. Atatürk büstüne çelengin konulmasının ardından  Saygı duruşu  ve istiklal marşının okunmasının ardından tören sona erdi.
Vali İlhami Aktaş’tan Mesaj
 Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49'uncu yıl dönümü dolayısı ile Vali İlhami Aktaş da bir mesaj yayınladı. Aktaş mesajında “Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıldönümünün gururunu yaşıyoruz.  Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. Yıldönümünde Kıbrıs Türk Halkı’nın ‘Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlar, Kıbrıslı soydaşlarımıza sağlık ve esenlik dilerim.  Kıbrıs Barış Harekatı’nda gerçekleştirdikleri kahramanca mücadelede hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle ve minnetle, gazilerimizi saygıyla ve şükranla anıyorum” ifadelerine yer verdi.    
 
Cuma Deren