Alper hoca; “Grip kış uykusundan uyandı” dedi.Pandeminin başından günümüze, kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik sosyal medyasından yaptığı açıklamalar ile adı adeta ezber edilen Tıp insanı, önemli başlıklar açıp, çarpıcı sözler ile dikkat çekici bir değerlendirmeye imza attı.
--------------------------------------------  
İŞTE SİZE GRİP GERÇEĞİ
UYKUDAN UYANDI, HEPİMİZİ HASTA ETTİ…
--------------------------------------------
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener; “Grip kış uykusundan uyandı” dedi. Hepimizin neden hasta olduğuna, yüz galümseten o nedeni açıkladı.
Pandeminin başından günümüze, kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik sosyal medyasından yaptığı açıklamalar ile adı adeta ezber edilen Tıp insanı, önemli başlıklar açıp, çarpıcı sözler ile dikkat çekici bir değerlendirmeye imza attı.
Pandeminin balarında ÇOMÜ’ de görevli olan Alper hoca, halen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor.
Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs nedeniyle 2 yıldır solunum yolu enfeksiyonlarının daha az görüldüğüne dikat çekti. Günümüze döndü, gribin kış uykusundan uyandığına vurgu yaptı.
Bilim Krulu üyeasi Prof. Dr. Şener, çocuk ve erişkinlerde yaygın olarak solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olmaya başlayanın Grip olduğunun altını çizdi.
TEK BİR VÜRES İLE MÜCADELE EDİYORDUK,
ŞİMDİ ÇOĞALDILAR… 4-5 AYRI VİRÜS LE KARŞI KARŞIYAYIZ
Kış aylarının gelmesiyle birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının artışına değinen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şener şunları söyledi;
“Covid-19 sürecini tek bir virüsle mücadele ederken, şuanda sahada covid-19’u bir kenara bırakacak olursanız, 4-5 farklı tipte virüsle mücadele ediyoruz.
Bunların hepsi solunum yolu enfeksiyonu, damlacık yoluyla bulaşıyor”
İKÇÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, kış aylarının gelmesiyle son dönemde yaşanan gribal enfeksiyonları yüz glülümseten ifaelern de kullanarak yorumladı.
Alper hoca, vatandaşların ve çocukların gribal enfeksiyonlardan korunması için ne yapılmaları gerektiğine ilikin önemli bilglier paylaştı.
Solunum yolu enfeksiyonlarının her yıl kış aylarında belli bir oranda artış gösterdiğinin altını çizen Biim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, şöyle devam etti;
“Kış ayları olarak kastettiğiniz Aralık, Ocak ve Şubat ayları. Yaklaşık 2 yıldır covid-19 nedeniyle özellikle solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarını daha az görmemiz,  hatta gribi hemen hemen hiç görmemiştik.
Grip aslında kış uykusundan uyandı diyebiliriz. Grip şu an sahada, hem çocuklarda, hem erişkinlerde solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olmaya başladı.
TEK BAŞINA DEĞİLŞ DİĞERLERİ İLE ELELE
Şuanda grip tek başına değil, el ele vermiş pozisyonda  oludğu 4-5 ayrı virüs var., Gribin içerisinde alt gruplar var. Domuz gribi, mevsimsel grip gibi beraberinde parainfluenza var gribin bir değişik türü, RSV var. Özellikle solunum yolunda çocuklarda hastaneye yatışa sebep olabiliyor.
Dahası, solunum sıkıntısına sebep olabiliyor. Erişkinlerde de daha baskın olarak sahada gördüğümüz nezle var. Bu viral enfeksiyonların hepsi bir arada iki yıldır görmediğimiz için yeniden gündeme geldi.
Bağışıklık sistemimiz bunları yeniden hatırlamaya başladı.
Gribal enfeksiyonlar çocuklarda ekstra önem arz ediyor.Okullarda kapalı alanlarda çocuklarda maske önlemleri çok net uygulanamıyor.
Ebeveynleri çalıştığı için çocuklar hasta olsalar bile okula gitmek durumunda kalabiliyor. Özellikle çocuk yaş grubunda dağılım ve yayılım hızlı oluyor. Bunu covid-19 sürecinde de yaşadık, ama bu covid-19 sürecini tek bir virüsle mücadele ederken, şuanda sahada covid-19’u bir kenara bırakacak olursanız, 4-5 farlı tipte virüsle mücadele ediyoruz. Bunların hepsi solunum yolu enfeksiyonu, damlacık yoluyla bulaşıyor. Çocuklarda aynı zamanda da ağır hastalık tablosuna sebep olabiliyor.”
Bilim Kurul üyesi Prof. Dr. Şener;”Belki uyarmak gerekir ki, hastalığı atlattıktan sonra zatürreye çevirebiliyor. Akciğerde iltihaba sebep olabiliyor. Çocuklardaki en yaygın bulgu, ateş, öksürük, eklem, kas ağrısı şeklinde başlıyor.
Yaklaşık 5 ile 7 günle kendini sınırlıyor. Bazı çocuk yaş gruplarında, özellikle kreş çağı çocuk gruplarında ciddi solunum sıkıntısı hatta buhar almaya gerektirecek kadar, hastaneye yatmaya gerektirecek kadar solunum sıkıntısına sebep olabiliyor. Özellikle çocukluk yaş grubunda hastalarsa okula gitmemeleri lazım. Ateş, solunum yolu, enfeksiyonu bulguları varsa, çünkü okula gittiği andan itibaren çocuklar basit bir viral solunum yolu enfeksiyon diyerek geçiştirebileceğimiz bir hastalığı yaygın olarak ani yaş grubundaki bir sürü kişiye yayabiliyorlar. Bu viral enfeksiyonlar bazen bir arada ard arda görülebiliyorlar. Ard arda görülmeleri bizim açımızdan şu açıdan sıkıntılı, tam bağışıklık sistemi toparlamadan hemen ardına bir başka viral enfeksiyon geliyor. Çoğunlukla erişkin yaş grubunda önce nezle, burun akıntısı, burun tıkanıklığıyla başlıyor. Hemen ardından bu defa yaygın kas ağrısı, eklem ağrısı, ateş, üşüme, titreme ekleniyor. Bazen bunlar bir kısmı sinüzite çevirebiliyor. Bir kısmı da hemen ardından ortaya çıkan griple yada domuz gribiyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Çocuklar için ekstra önlem hastalandığı zaman okula gitmeme dışında yapılabilecek fazla bir şey yok. Çünkü solunum yolu enfeksiyonları içerisinde baktığımızda çocukluk yaş grubuna ciddi bir yandaş hastalık olmadığı sürece grip değilse, bir ilaç vermiyoruz. Dolayısıyla öncelikle hem kendimiz, hem çevremizi korumak için başlangıçtan beri söylediğimiz maske, mesafe, el hijyeni önlemlerini uyup, çocuğumuz hastaysa diğer çocukları risk altına atmamak adına okula göndermemek yada belli bir süre evde izolasyonda tutmamız gerekiyor. Virüsün yayılmaması, yaygınlaşmaması için yada virüslerin yaygınlaşıp, bütün okul yada bütün bulunduğunuz bölgeyi tehlike altına almamanız, tehdit etmemeniz için.” Ifadesi eşliğinde, uyarılarda bulundu.
Cuma Deren