Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun, İzmir’ den gelen mahkeme kararına karşın kaleme aldığı metne sert değerlendirme geldi.
 Konsey Başkanlığına aday, Halileli Köyü Muhtarı Kandemir,
“Sandıktan Kaçmak İçin; İP’E UN SERİYORLAR…!” dedi ve ekledi;
“BURASI ‘GAMBİYA’ DEĞİL….!”

Bayiler ve Bakkallar Odası Başkanı da olan Kent Konseyi Başkan Adayı Engin Kandemir, sandığı getirmemek için türlü bahanelere başvuran Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun tutumunu bakın neye benzetti.

Kandemir, “Afrika ülkesi Gambiya'da, Aralık ayında yapılan seçimleri kaybettiği halde koltuğu bırakmayan Devlet Başkanı Yahya Jammeh' in bitmeyen ısrarı ülkede olağanüstü hal ilan edilmesine neden oldu. Hatırlatırım, burası tarih yazılan kenttir, burası Çanakkale’dir.
Egemenlik ve bağımsızlık için Çanakkale dünyaya bir örnektir. Bu anlamda, Demokrasinin kalesi de Çanakkale’dir” dedi.
Halileli köyü muhtarı Kandemir, “Geçen yıl 17 Aralık tarihinde yapılması planlanan Seçime ilişkin, Kent Konseyi’nin aldığı kararına Çanakkale STK’ları itirazcı olmuştu. Yargıya gidilen o konu ve o maddeye Yürütmeyi Durdurma Kararı çıkmıştı.

Kent Konseyi yöneticileri de,  beklenilen Seçimi erteleme kararı alarak gerçekleştirmemişti.
Günlerdir Çanakkale STK’ları tarih bekliyor. Tarih yazılan kentte,  tarih vermekten kaçınarak ‘kara bir demokrasi’ tarihi yazanlar, şimdi de ‘ip’e un serme’ tutumları ile Yasalara da, yargı kararlarına da, STK’ların taleplerine de, üstüne üstelik Devlete de kafa tutar olmuştur” dedi.
Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun, İzmir’ den dönen ‘itiraz’ talepleri üzerine,  kamuoyuna yönelik yaptıkları seslenişte;
“Çanakkale İdare Mahkemesinin vermiş olduğu “yeniden bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulması” kararı devam ettiğinden Çanakkale İdare Mahkemesinin, dava konusu maddeyle ilgili dava sonucunun kararı beklenilmektedir” açıklamasında bulunduğunu anlatan Başkan adayı Engin Kandemir;
“Ne komik. STK’ların itirazı üzerine Yürütmeyi durdurma kararı çıkan, o maddenin nihayi kararının verilmesini bekliyorlarmış.
O zaman, İzmir Bölge İdare’ ye neden itiraz ettiniz?  Çanakkale mahkemesinin nihai kararı çıkınca, muhtemel ki o’na da itiraz edeceksiniz. Sandığa gitmemek için, itiraz haklarınızı sonuna kadar kullanacaksınız. Koltuğu kaptırmamak adına, itiraz üzerine itirazlar ile Çanakkale STK’larını hiçe saymaya devam edeceksiniz” şeklinde konuştu ve Çanakkale Belediyesi Kent konseyi yürütme Kurulu’na ilginç bir benzetmede bulundu.
“Demek ki, Seçimi kaybetseniz de Bahaneniz Olacaktı ” diyerek, Seçimleri kaybetmesine karşın koltuğu bırakmayan Gambiya lideri örneğini verdi. 
Konsey yöneticilerine seslenen Kandemir, “Sizin Gambiya liderinden ne arkınız var?” diye de sordu.

GAMBİYA’ DA NE OLDU?
Afrika ülkesi Gambiya'da Aralık ayında yapılan seçimleri kaybettiği halde koltuğu bırakmayan Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in bitmeyen ısrarı ülkede olağanüstü hal ilan edilmesine neden oldu.
Seçimleri kaybeden ancak koltuğunu bir türlü bırakmayarak ülkede olağanüstü hal ilan eden Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nu da harekete geçirdi.
Dünyanın gözleri hamlen Gambiya’ da…
1994 yılındaki askeri darbeyle göreve gelen ve Batı Afrika ülkesi Gambiya’da 22 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Yahya Jammeh,  geçtiğimiz Aralık ayı başında düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 36,7’sini alarak kaybetmişti.
Gambiya Seçim Komisyonu, Birleşik Demokratik Partisi (UDP) başkanı Adama Barrow’un oyların yüzde 45,5’ini alarak devlet başkanlığı seçimlerini kazandığını duyurmuştu.
Haber: Erdem Sürek
 


Kaynak: Haber Merkezi