Çanakkaleli gazetecilere, Çanakkale Valiliği himayelerinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı  (GMKA)katkıları ile, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğünce düzenlenen eğitim semineri kapsamında, Yeni Basın Yasası’nın ayrıntılarından söz edildi.
Etkinliğin sertifika töreninde konuşan BİK Genel Müdürü Erkılınç, Dezenformasyonun küresel güvenlik sorunu olduğunun altını çizdi.
Erkılınç: “Yeni Basın Yasası hakikat mücadelesinin sembolüdür” dedi.
---------------------------------------
YENİ YASA, HAKİKAT MÜCADELESİNİN ADI OLACAK
---------------------------------------
Başkent Ankara’da, bu ün yasalaşması için oylanacak Basın Yasası’na, Cumhuriyetin önsözünün yazıldığı topraklardan ‘tam destek’ çıktı.
Yasaya ilişkin Çanakkale’de konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Erkılınç, yeni Basın Yasasının hakikat mücadelesinin adı ve sembolü olduğunu söyledi.
Çanakkale valiliği himayelerinde, Basın İlan Kurumu (BİK) ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) iş birliğiyle, Çanakkale basınına, “Dezenformasyon ve Yanlış Bilgiyle Mücadele Eğitimi” verildi.
Yerel Basının Yazı İşleri Müdürleri ile muhabir kadrosunu kapsayan eğitim programının sertifika töreninde konuşan BİK Genel Müdürü önemli mesajlar verdi.
Kolin Otelde düzenlenen eğitim programının sertifika törenine Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, BİK Kurumsal İletişim Müdürü Oğuz Akçakoca, BİK Balıkesir Şube Müdürü Gökhan Eren, kursiyerler ve basın mensupları katıldı.
Vali İlhami Aktaş, düzenlenen eğitim programının basın sektörüne ışık tutmasını ve dezeinformasyonla mücadelede farkındalık oluşturmasını temenni etti.
BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç ise, geride kalan iki hafta içinde, Yeni basın yasasına ilişkin 11 ilde bölge toplantıları düzenlediklerini, 81 İl Yerel basınına bu sayede ulaştıklarının altını çizdi.
81 İl Yerel basınını kapsayan toplantılara gösterilen yoğun ilgiden ve sahadan aldıkları olumlu izlenimden büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren BİK Genel Müdürü Erkılınç,  gerçekleştirilen bölge toplantılarının tek ana gündeminin bulunduğunu; internet haber sitelerini süreli yayın kapsamına alacak düzenleme hakkında gazetelerin bilgilendirilmesi ve buradan sağlanacak resmi ilan gelirleri olduğuna değindi.
ÖYLESİNE ÖNEMLİBİR KONU Kİ…
Erkılınç, “Daha çok basınımızın durumu, sorunları, çözüm önerileri, Kurumumuzla karşılıklı ilişkiler üzerine yoğunlaşmayı istesek de dezenformasyonla mücadeleye değinmeden geçmek mümkün olmadı. Biz değinmesek, gazete temsilcilerimizden dezenformasyona ilişkin sorular geldi. Öylesine önemli bir konu ki medya çalışanı arkadaşlarımıza yönelik sertifika programı düzenleniyor ve bu vesile ile bir araya geliyoruz” diye konuştu.
YALAN HABER, TOPLUMSAL DEĞERLERİMİZİN ALTINA DİNAMİT KOYUYOR
BİK Genel Müdürü Erkılınç, Yalan haberin toplumsal değerlerimizin temeline dinamit koyduğunu vurguladı.
Güvenilir araştırmaların sahte habere en çok maruz kalan ülkeler sıralamasında Türkiye’yi ilk sırada gösterdiğinin altını çizen Erkılınç, sosyal medyada paylaşılan her 100 haberden 50’sinin yalan olduğunun görüldüğünü söyledi.
Türkiye’de kullanıcılarının yüzde 60’ının internetteki yanlış bilgiden endişe duyduklarına da dikat çeken BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, şöyle devam etti;
“Yalan veya yanlış bilgiden endişe etmemek mümkün mü? Son bir aydan birkaç örnek paylaşmak isterim. Biri çıktı, ‘Kız Kulesi çalındı’ dedi, öteki ‘Katarlılara satılmış’ diyerek el yükseltti. Koca ülke işi gücü bıraktık Kız Kulesi peşine düştük, sahile akın ettik. Bu yalan mesajlar on binlerce paylaşım alırken; gerçeği duyuran bakanlığın açıklaması birkaç yüz paylaşım ancak alabildi. Yine ters açı hilesi ile kaçak yapı yıkımı, ‘peribacaları yıkılıyor’ diye sunuldu. Avcılar’daki metrobüs kazasında ise ‘yurttaş gazeteci’, onlarca ölü, yüzlerce yaralıdan bahsederek yalan haber şehvetinin esiri olduğumuzu adeta ispatladı. Bizim mücadelemiz tam olarak toplumu bölen, ayrıştıran, ortak değerlerimizin temeline dinamit koyan bu anlayışladır.”
KÜRESEL SORUN..
Dezenformasyonun küresel bir güvenlik sorunu olduğunun altı, Çanakkale’de kalın harfler ile çizildi.
Ülkemizde 2006-2017 yılları arasında 126 bin önemli yalan haber üretiminin gerçekleştirildiğini ve bunun 3 milyon kişi tarafından yayıldığını ifade eden Erkılınç, yalan haberin toplum psikolojisinden kamu güvenliğine, medyanın itibarından ekonomik kayıplara kadar ciddi ve onarılmaz etkilerinin acı tecrübelerle öğrenildiği bir çağda yaşadığımızı kaydetti.
 
Yalana en çok maruz kalan ülkelerin başında gelen Türkiye’nin dezenformasyonla mücadelesini, kamu güvenliği ve haber alma özgürlüğü çerçevesinde yeniden düzenleyecek adımları atmaya mecbur olduğuna değinen Erkılınç, “Basın Kanunu’nda yapılacak değişiklikler ‘sansür’ adı altında algı operasyonlarına maruz kaldı. Burada bir karartma operasyonuna maruz bırakıldığımız bir gerçektir. Dezenformasyona karşı etkin bir mücadelenin verilmesi sadece Türkiye’nin meselesi de değildir. Dezenformasyon sadece bir milli güvenlik meselesi olmanın ötesine geçerek küresel bir güvenlik sorunu halini almıştır. Basın İlan Kurumu olarak Yeni Basın Yasası’nı hakikat mücadelesinin adı ve sembolü görüyoruz. Almanya, sosyal medya yasası ile fiziksel şiddet ve cinsel saldırı tehditlerini üç yıla kadar, hakareti ise iki yıla kadar hapisle cezalandırabiliyor. Fransa’da dezenformasyon içeriklerinin paylaşıldığı platformların yöneticilerine bile bir yıl hapis cezası verilebiliyor. Ülkemiz aynı ilkeleri ortaya koyunca ‘sansürcü’ oluyor” değerlendirmesinde bulundu.
İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDA, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi
Yasal düzenlemelerin dezenformasyonla mücadelede tek başına yeterli olmayacağının altını Çanakkale’ de önemle çizen BİK Genel Müdürü Erkılınç, yalana karşı toplumsal refleksin güçlendirilerek hakikat peşinde koşulmasının, medya okuryazarlık kültürünün geliştirilmesinin ve teyit mekanizmalarının sağlıklı işletilmesinin önemine de dikkat çekti.
MEDAYDA GÜVEN ÖNEMLİ
Medyaya duyulan güven oranının, güvensizliğin gerisinde kaldığını ve bu nedenle güvenilir olmayan kaynaklara yönelmenin önünün açıldığını anlatan Erkılınç, İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin ülkemize karşı yürütülen sistematik saldırılara karşı önemli bir görev yürüteceğine inandığını söyledi.
GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç de, organizasyonun parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Eğitim programına ekip olarak bizler de katıldık. Hem organizasyonun parçası olduk, hem de verimli bir eğitim aldık” dedi.
Çanakkale’de konuşan Balıkesir BİK Şube Müdürü Gökhan Eren ise, düzenlenen eğitim programının amacının bilgiyi üreten, oluşturan sağlayıcılar ile bu bilgiyi yayan gazeteci ve habercilerin, dezenformasyonla nasıl mücadele edeceğinin yollarını göstermek olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından eğitime katılan Çanakkale Yerel basınının temsilcilerine sertifikaları törenle verildi.
Cuma Deren