Ekimlerini tamamlayan ve sezonu verimli geçiren çiftçiler hasada başladı. sezonun ilk hasadı ise geçtiğimiz hafta Lapseki İlçesinde gerçekleştirilmişti. Ülkemizde  8 milyon 100 bin  dekarda  ayçiçeği ekimi yapılırken Çanakkale’de de 527 çiftçi tarlasına ayçiçeği ekerek üretime katkı sağladı.
Geçtiğimi yıl özellikle Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında hem ülkemizde hem de dünyada yağ krizi yaşanmıştı. Srokçular da durumu fursat bilerek fiyatları iki katına çıkarsa da yetkililerin açıklamaları ile kriz kısa sürede atlatılmıştı. Ancak gelecek senelerde aynı krizin yaşanmaması ve üreticileri teşvik etmek amacı ile %50 hibe destekli  tohum desteği verildi. 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi' projesi kapsamında Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 527 Çiftçiye Ayçiçek tohumu dağıtmıştı.
Çayır Tırtılı Tehlikesi Atlattı
Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce desteklenen Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi' projesi kapsamında  527 çiftçiye dağıtılan güne bakan tohumu tarlalara serpildi. Ancak güne bakanların büyüme döneminde mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar başta olmak üzere yanlış ilaçlanma gibi faktörlerin de etkisi ile yoğun Çayır Tırtılı saldırısı altına girdi. Trakya bölgesinde yaşanan tehlike Çanakkale’ye sıçrasa da hem Müdürlük personeli hem de çiftçilerin erken müdahalesi ile tehlike bertaraf edildi.
Hasat Dönemi Başladı
Zorlu bir sezonun ardından çiftçiler hafta günebakan hasadına başlamıştı. Hasat nedeni ile Lapseki İlçesinde de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen tarla günü ile hasat gerçekleştirildi. Hasada katılan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ bir konuşma yaparak hem süreç hakkında bilgi verdi hem de ayçiçeğinin verimine değindi. Karadağ  “Ülkemizde 2021yılında toplam 8 milyon 100 bin da alanda ayçiçeği ekilişi yapıldı. Bu alandan 2 milyon 215 ton ürün elde edilmiştir. İlimizde ise 245 bin da alanda ayçiçeği ekilişi yapılmış olup, bunun 36 bin da lık kısmını bu proje kapsamında %50 hibeli olarak çiftçilerimize tohum dağıtarak gerçekleştirdik. Projeyi Çanakkale'nin Merkez, Bayramiç, Biga,  Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde 527 üreticimiz ile başardık. Tüm üreticilerimize bol bereketli kazançlar diliyorum" dedi.
 
 Cuma Deren