Geçtiğimiz Cumartesi günü Gelibolu İlçesinde atılan Doğal gaz temel atma töreni sonrası ortaya atılan iddialar ve yeniden Kamuoyunun gündemine taşına Gelibolu İlçesi Doğalgaz süreci ile ilgili daha önce de Belediye Meclisinde bilgiler vermesine rağmen dinmeyen iddialara karşılı Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, düzenlediği basın toplantısında cevap verdi.Bir çok ilçede başlatılan altyapı çalışmaları ile doğalgaz süreci hızlanırken, İlçeye doğalgaz gelecek haberleri ile 2017 yılından beri gündemde olan Gelibolu’da da Doğalgaz çalışmaları başlamasına rağmen polemik ve iddialar gündemden düşmüyor. Daha önce de Belediye Meclislerinde, Belediye Meclis üyelerini süreç hakkında bilgilendiren Belediye Başkanı Mustafa Özacar ilk kaz doğalgaz konusu ile ilgili bir Basın toplantısı düzenledi. Doğalgaz sürecinin başladığı 2017 yılından bu yana gelişen süreç ve kamuoyunda  yer alan iddialara yanıt veren Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar   “İşin doğrusu doğru bilgilendirme ve polemiklerin önüne geçmek amacıyla bu basın toplantısını düzenledik. Biliyorsunuz bu doğalgaz konusu uzun zamandır gündemdeki yerini koruyor. Ancak bunun üzerinden bizler göreve geldiğimiz 2009 yılından bugüne, sadece ve sadece Gelibolu’ya hizmet etmek anlayışıyla, tüm davranışlarımızla, tüm çağrılarımızla, kim varsa birlikte hareket etmek anlayışıydı. Ortak amacımız Gelibolu’ya hizmet etmekse eğer, bizlerde bundan keyif alacağımızı herkesle dayanışma ve yardımlaşma içinde bulunacağımızı defalarca ilan ettik. Kişiler ve kurumlar adına herkese iyi davranmayı, herkesle bilgi alışverişi yapmayı, şeffaf olmayı, her şeyimizi toplumla paylaşmayı bizim temel ilkemiz. Bu nedenle olabildiğince sürekli bilgi vermeye çalıştık.Sadece meclis gündeminde bilgilendirme yapmak yeterli olmuyor herhalde” dedi.
 İlk Girişim 2017 Yılında Oldu
İlçe’nin havasını temiz tutmak ve kömürü yükü başta olmak üzere vatandaşları külfetten kurtarmak amacı ile yola çıkarak 2017 yılında başvuru yaparak süreci başlattıklarını belirten Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, süreç hakkında “ İlk doğalgaz süreci 13.07.2017 tarihinde başladı.708 sayılı yazıyla adresimize bildirim yapıldı. Bizlerde 07.09.2017 tarih ve meclis kararıyla doğalgaz komisyonu kurulması kararı aldık mecliste 2.11.2017 tarihinde de daha sonra 2018 tarihinde meclis kararı alınıp 03.05.2018 ‘de EPDK’ya meclis kararıyla yazı yazılıp, yine 2018’de AKSA’ya yazı yazdırıldı. Doğalgaz alt yapısının yatırımının bulunmadığını bunun üzerine itirazda bulunup 2020-21 ‘de herhangi bir yatırım planı bulunulmamıştır’ denilmiştir. Bizlerde 08.02.2021’de ilçemizin doğalgaz çalışmaları sorulmuş olup, AKSA’ya başvuru yapılması gerekmektedir. Bunun üzerine 29.06.2021 tarihinde AKSA Çanakkale Doğalgaz A.Ş.ile Gelibolu Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalanmıştır. Taraflar Gelibolu Belediye Başkanlığı ve AKSA Doğalgaz Dağıtım A.Ş. bir başka ortağımız yatırım yapılacak yer belirlemiştir”  ifadelerini kullandı.
Eylülde Başlanacak Dendi
Başkan Özacar “Bizim sürecimiz belirtilen tarihler içerisinde böyle süregelmiştir. Daha sonra bireysel çalışmalar çerçevesi içerisinde görülmüş olup, en son bize denildi ki 15 Eylül’de ön çalışma yapmayı düşünüyoruz .Denildi ki Büyük Cami’den Gölcük Caddesi boyunca Piri Reis Meydanı’na Piri Reis Meydanı’ndan Hamzakoy’a, Hamzakoy’dan da Eğritaş Bölgesine kadar çelik boru hattı döşenecektir. Plastik boru çerçevesindeki alanlar Rafet Angın Caddesi’nden başlayacak, Sarmaşıklı Bölgesi’ne yapılacak ve tüm bu işlemler yaklaşık 3,5 yılda bitirecek denildi. İşlerin sağlıklı yürüyebilmesi için sürekli karşılıklı bilgilendirme, birlikte hareket etme programı uygulandı.15 Eylül’de kaldı bir süreç içinde başlanılacak denildi” açıklamasında bulundu.
Duyuruyu Yaptık Ama Davet Gelmedi
 
Geçtiğimiz Cuma Günü yapılan temel atma törenine davet edilmediğini belirten ve Cumartesi günü yapılan iddialara da cevap veren Belediye Başkanı Mustafa Özacar  “Bu arada başka konular gelişti bende herhangi bir 23 Eylül 2022 tarihinde Cuma günü Kaymakam Bey’le bir iş görüşmek için gittim. Dedim ki  ‘yarın vekillerimiz gelecek, burada tören yapılacakmış’ denildi. ‘Ben de yeni öğrendim’ dedi. ‘Hayırlı olsun ama benim bir davetim yok dedim’  AKSA A.Ş’den de gelmedi herhangi bir yerden de gelmedi. Davet edilmeyen yere icap etmek doğru değildir dedim. Çünkü bu daha önce başımıza köprüde olduğu gibi 18 Mart tören alanlarında olduğu gibi birçok yerde farklı uygulamalarla karşılaştık. Gelibolu Halkı’nı temsil eden Belediye Başkanlığımızın resmi bir davet olmadıktan sonra katılmayı uygun görmüyorum dedim. Burası bir resmi kurum Türkiye Cumhuriyeti Gelibolu Belediye Başkanlığı resmi bir kurum, mademki böyle bir şey var olması gereken de resmi bir yazıyla bunun ifade edilmesidir. İşin doğrusu da budur. Bizlere Ak Parti İlçe Başkanlığı’ndan doğalgaz töreni konusunda duyuru yapılması istendi. Bizlerde yaptık fakat davet gelmedi .Sonra bu polemik konusu olmuş Gelibolu Belediye Başkanlığı olarak davetli olduğumuz her yerde temsil etmeken her zaman şeref duymuşumdur bundan sonra da aynı anlayışı sürdürecektir. Biz pazar günü “davetli olduğumuz” Gelibolu Maratonuna katıldık ve sembolik olarak orada da kendimizi temsil ettik aynı zamanda oraya gelen sayın Kültür Bakanımızı da orada tanışmış olduk ve kendisini de Gelibolu’ya davet ettim. Olması gereken devlet adabında da ne varsa zaten bizler yerine getiriyoruz” dedi.
Daha Önce De Benze Şeyler Yaşadık
Benzer durumlarda da davet edilmediğini, bazen davet edildikleri halde farklı davranıldığını da belirten Mustafa Özacar “Bunun bir örneğini daha vereceğim biliyorsunuz burada İlçe Sağlık Merkezi açılışı oldu 17 Eylül 2021 ‘de bizler yine bir davet aldık yine orada bulunması gerektiğini, kim olursa olsun bütün bu kaynaklar devlet kaynağı ise eğer şirkette Gelibolu Belediyesi arasında yapılmış bir protokol biz ona göre davranıyoruz. Geçen yıl Aile Sağlık Merkezi açılışına gittik. Gelibolu Belediyesi’ni orada temsil ettik ve orada yapılan başta sayın Vali olmak üzere protokol üyelerinin tamamını Gelibolu Belediyesi ‘ne davet ettik. Onlar da davete icap edip, geldiler. Demek ki davet olduğu yerde hem biz karşılıklı yerine getiriyoruz hem karşılığını görüyoruz. Kapris gibi farklı bir inatlaşma gibi böyle bir anlayışa sahip değiliz.  Tekrar aktarmak istemiyorum köprü ayağında yaşadığımı, 18 Mart tören alanında yaşadığımı daha sonra köprünün diğer ayağında yaşadıklarımı anlatmak istemiyorum. Bunlar gibi birçok şeyler yaşadım. Bizim kendi şehitliğimizde yaşadığımız bir durum bu burada tanık olan arkadaşlar var. İsmimin zikredilmemesi, tören alanına sokulmamız ama bizde Demirel’in bir deyimi vardır ‘Devlette küslük olmaz’ diye evet böyle bir şey  olmaz. Biz resmi bir görevliyiz ve devletin getirdiği sorumluluk ve yükümlülükten kaçınmaz, onları kesinlikle yerine getirir ve şeref duyarız”  dedi.
 
Cuma Deren