Deniz canlılarının yaşam alanını tehdit eden hayalet ağları denizlerden çıkarmak için Altınoluk Beldesinde ekipler 500 metre uzunluğunda hayalet ağı çıkararak canlılara yaşam alanı açtı.
Marmara denizinin daimi canlıları arasında yer alan iskorpit, eşkina, sargos, karagöz, izmarit, mezgit, çırçır, ıstakoz, yengeç ve mercanlar  başta olmak üzere, Marmara denizinde barınan canlıların ekosistemine zarar veren Hayalet ağların temizlenmesi için   Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nin ortaklaşa yürüttüğü ‘Hayalet Ağ Avcıları’ projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor. Mavi vatanı korumak ve Marmara’ya yeniden  hayat vererek canlı türlerini korumak amacı ile hayata geçirilen projelerden biri olan ‘Hayalet Ağ Avcıları’ projesi kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz koordinesinde oluşturulan 13 kişilik ekip Ocak ayından bu yana  adeta deniz dibini taradılar.
500 Metrelik Ağ Deniz Dibinden Çıkarılarak Canlılara Yaşam Alanı Açıldı
Çalışmaların yeni bölgesi Edremit Körfezi'ndeki Altınoluk, Akçay, Güre Beldelerinde yer alan yapay resif alanları ve Ayvalık Adalar Bölgesi olarak belirlendi. Belirlenen bölgelerde taramalar ve dalışlar gerçekleştiren ekipler ağları su yüzüne çıkarıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz koordinesindeki ekipler  Altınoluk Beldesi civarında yapılan dalışlarda yaklaşık 500 m uzunluğunda uzatma ağı yapay resif alanından çıkarıldı. Çıkarılan bu ağların 4-5 yıldır deniz ortamında olduğu ve bu süre zarfi içerisinde hayalet ağ olarak avcılığa devam etiği  ve bulunduğu ortamdaki birçok canlı için tehlike oluşturduğu belirlendi.
 
Şerife Erdem