Bigalı ev hanımlarının damak çatlatan lezzetleri ve yöresel yemekleri kıyasıya mücadeleye sahne olurken bir başka yarışma olan Oya yarışmasında da dereceye giren hanımların ödülleri verildi.
Biga’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl dolayısı ile  özel bir yılı yaşayan Biga’da çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor, spordan sanata, eğlenceden gösterilere neredeyse her alanda etkinliklerin yapıldığı 100. Yıl etkinlikleri kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen Yemek ve Oya yarışmaları da gerçekleştirildi. Bigalı kadınların hünerlerini sergilediği El Emeği Göz Nuru Oya Yarışması’ ve ‘Mutfağın Patronları’ yarışmasında kıyasıya mücadeleler yaşandı.   Köşklübağ Düğün Salonu’nda düzenlenen muhteşem yarışmalara  Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ile eşi Feride Erdoğan, AK Parti Biga İlçe Başkanı Nihat Borazan, Belediye Meclis Üyeleri Suzi Özden, Nesrin Sirkeci, Birol Özlenir, Muhtarlar, Biga Lokantacılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, kurum ve kuruluş temsilcileri, yarışmacılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şampiyonlar Ligi Gibi Yarışma
Programda konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Bu yıl Biga’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını coşku içinde kutluyoruz. 100. yılın görevimiz sürecine gelmesi dolayısıyla da kendimizi şanslı hissediyoruz ve çok mutluyuz. Herkese ve tüm büyüklerimize etkinliğimize katıldığı için teşekkür ediyorum. Evlilikte 50 yılı tamamlamak, yarım asır aynı yastığa baş koymak çok kıymetli. Rabbim hepinize sağlık, sıhhat ve hayırlı ömür versin. El Emeği Göz Nuru Oya ve Mutfağın Patronları Yemek Yarışmamız ise çok heyecanlı geçiyor.  100. yıla özel önceki yıllardaki yarışmalarda birinci olan yarışmacılarımızın katılımıyla adeta şampiyonlar ligi bir yarışma oldu. Yarışmacılarımıza da başarılar dilerken, jüri üyelerimize de kolaylıklar diliyorum. Birinci ya da ikinci olmak önemli değil 100. yıl etkinliklerine gönülden katılmak hepsinden önemli” dedi.
Çınarlara Plaket
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışma ve programlardan olan ve bu yıl 100. yıla özel gerçekleşen  ‘Gönül Gönüle Bir Ömür’ etkinliğiyle ise evliliklerinde 50 yılı dolduran çiftlere plaketlerini verildi. Biga’nın ulu çınarlarına  Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ve eşi Feride Erdoğan tarafından plaketleri takdim edildi.  Tek tek masaları gezen  Başkan Erdoğan, çiftlere sağlıklı ve huzurlu bir ömür diledi.
Nakışlar Adeta Sanat Eseri Gibi İşlendi
Konuşmaların ardından yarışmalara geçildi. İlk yarışma ise oya yarışmaları oldu.    El Emeği Göz Nuru Oya Yarışması’nın jüri üyeleri Biga Halk Eğitim Merkezi eğitmenlerinden Hülya Nalçakan, Fatma Ilgın ve Melek Gürlen Arslan  Biga’nın hünerli kadınları tarafındna örülen oyaları değerlendirdi.  Hünerli ellede adeta sanat eserine dönüşen oyaların jörü tarafından değerlendirilmesinin ardından birinci Güler Özcan, ikinci Hatice Dönmez ve üçüncü  Asiye Şahin oldular.  Jürinin değerlendirmesi ile dereceye giren hanımlara ödülleri takdim edildi.
 Jüri üyeliğini Biga MYO Müdürü Öğretim Görevlisi Ertuğrul Bilgücü, Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Gülin Eser, Biga MYO Öğretim Görevlisi Figen Kılıç, Biga Lokantacılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan ve BİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Canset Ekin’in jüri üyeliğini yaptığı Mutfağın Patronları’ yemek yarışmasında ise hanımlar yöresel lezzetleri sundular. Birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldığı yarışmada jüri seçim yapmakta zorlanırken yarışmada   Fatih Bayındır birinci, ikinci Elif Kosçı, üçüncü Nigar Ünal olurke, tatlı kategorisi birinci Necla Pastırmacı, ikinci Gülşah Kocabıyık ve üçüncü Sema Mutlu oldu. Damak çatlatan lezzetler zor da olsa jüri tarafındna puanlandıktan sonra dereceye girenlere ödülleri verildi.
 
 Cuma Deren