Harabeye dönen binaların yeniden restore edilerek  köylere kazandırılacağını belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'nin her ilinde yaklaşık 7 bine yakın atıl duran köy okulunu hızlı bir şekilde restore edileceğini dile getirmişti.  Çanakkale’deki köy okullarının da yeniden kazandırılacağı proje kapsamında ilk adım, Biga İlçesine bağlı Kaldırımbaşı Köyü’nde atıldı.  Kaldırımbaşı Köyün okulu yeniden restore edilerek Anaokuluna dönüştürme çalışmaları Köy Muhtarlığı tarafından başlatıldı.
Taşımalı eğitim sistemine geçilmesi ile köy okulları kaderine terk edildi. Çoğu modern binalara göre inşa edilmesine rağmen taşımalı sistemle hayalet binalara dönüşen Köy okulları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olması nedeni ile  Köylüler dokunulmaz olmuştu. Bu nedenle de çürümeye yüz tutan binalar için Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçmişti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'nin her noktasında yaklaşık 6 bin 900 atıl duran köy okulunu, hızlı bir şekilde revize ve restore ederek vatandaşların hizmetine açacaklarını bildirmesinin ardından  adımlar atılmaya başlandı. Bazı okullar Köylülerin kullanılması için dönüştürülürken bazı okullar ise  farklı eğitim çalışmalarının yapılacağı alanlara dönüştürülecek.
Kurslar Kırsaldaki Vatandaşların Ayağına Gidecek
Öğrencilerin, illerde yaşanan göçlerden etkilenmemesi için taşımalı eğitim sisteminin uygulandığını aktaran Özer  "Tarım ve hayvancılık ülkeler nezdinde çok fazla itibar görmezken, özellikle son zamanlardaki gıda tedarik zincirlerinde yaşanan uluslararası sıkıntılar, tarım ve hayvancılığı da aynen enerji kadar kritik bir sektör haline dönüştürdü. Bakanlık olarak bu iki süreci birleştirerek, dedik ki köylerimizde atıl duran, kapalı duran okullarımızı hızlı bir şekilde revize ederek, restorasyonunu gerçekleştirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunalım. Bunun için ilk adımı, köy ilkokullarının açılmasıyla ilgili öğrenci sayısını ortadan kaldırarak, yönetmelik değişikliği yaparak gerçekleştirdik. Şu anda istenilen her köyde öğrenci sayısına bakılmaksızın ilkokul açılabilecek. İkinci adımı, köylerde anaokulu açmak için gerekli 10 olan öğrenci sayısını 5'e düşürerek gerçekleştirdik. Sadece bu adımımızla 1800 köyümüzde yaklaşık 20 bin yavrumuz anaokullarıyla buluştu. İlkokul ve anaokulu ihtiyacı yoksa o köye yaşam merkezleri, halk eğitim merkezleri kuralım istedik. Ne yapalım halk eğitim merkezlerinde? Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız, ne istiyorlarsa tarımdan hayvancılığa kadar yaklaşık 3 bin 200 farklı kursu, ilçeye gitmeden ayaklarınıza getirip burada hizmet vereceğiz” açıklamasında bulunmuştu.
Çanakkale’deki İlk Dönüşüm Biga’dan
Çanakkale’deki köy okullarının da yeniden kazandırılacağı proje kapsamında ilk adım, Biga İlçesine bağlı Kaldırımbaşı Köyü’nde atılacak. Kaldırımbaşı Köyün okulu yeniden restore edilerek Anaokuluna dönüştürüleceği belirtildi. Köy muhtarı Bünyamin Fuçucuoğlu, atıl durumda bulunan köy ilkokul binasında, anaokulu olarak kullanılmak üzere tadilat çalışmasına başladı. Binanın talebe göre halk eğitim kursları için de kullanılabileceğini ifade eden Muhtar Fuçucuoğlu, “Yeter ki eğitimin ve gelişmenin önündeki engelleri iş birliği ile kaldıralım. Köyün kendi imkânlarını kullanarak, İlçe Milli eğitim Müdürümüz Erkan Bilen’in destekleriyle başladığımız tadilat çalışmasının ardından binayı 2022-2023 eğitim öğretim dönemine yetiştirmek istiyoruz” dedi.


Anaokulu Olarak Kullanacağız
 
Genelgenin yayınlanmasının ardından,  Çalışmalar devam ederken, Çanakkale’de ilk değişim Biga’dan geldi.  Kaldırımbaşı Köyü Muhtarı Bünyamin Fuçucuoğlu, atıl durumda bulunan köy ilkokul binasını tadilat çalışmasına başladı. Anaokuluna dönüştürülecek binadaki çalışma ile ilgili bilgiler veren   Köyü muhtarı Bünyamin Fuçucuoğlu; “Köyümüz Biga’ya çok yakın ve köyümüzde bulunan ama artık kullanılmayan okul binamız henüz çok yıpranmış değil.  Bine yakın nüfusumuz var ve çocuklarımız için güzel işler yapmak istiyoruz. Biz zaten muhtarlık olarak geçtiğimiz yılda binamızın yenilenmesi üzerine bir  başvuruda bulunmuştuk. Şu anda eski okul binamızı anaokulu olarak kullanmayı hedefliyoruz ancak talebe göre halk eğitim kursları da açılabilir. Yeter ki eğitimin ve gelişmenin önündeki engelleri iş birliği ile kaldıralım. Köyün kendi imkânlarını kullanarak, İlçe Milli eğitim Müdürümüz Erkan Bilen’in destekleriyle başladığımız tadilat çalışmasının ardından binayı 2022-2023 eğitim öğretim dönemine yetiştirmek istiyoruz” dedi.
 
Cuma Deren