Kabotaj Bayramı dolayısı ile Gelibolu Belediyesi tarafından çeşitli yarışmalar düzenlendi. 2 Yıllık zorlu pandeminin ardından bu yıl kaldığı yerden devam eden yarışmalar nefes kesi.  Yağlı direk yarışmasında kıyasıya rekabet ise eğlenceli anlara neden oldu. 

Kabotaj yasasının kabul edilmesi ile ülkemizin kendi karasularımızda ve kendi limanlarımız arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolümüzde bulundurma hakkının tanındığı 1 Temmuz her yıl Kabotaj Bayramı olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Gelibolu Belediyesi tarafından da her yıl çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.  Ancak iki yıldır devam edem pandemi nedeni ile yapılamayan  yarışmalara adeta özlem duyulmuştu. Bu yıl yeniden gerçekleştirilen yarışmalar nefes kesti.  Kabotaj Bayramı dolayısı ile düzenlenen yarışmalara ve  etkinliklere vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
Bu Kalabalıkları Özlemiştik
Hamzakoy sahilinde gerçekleştirilen etkinlikler törenle başladı.  Törene  Kaymakamlığı'na vekalet eden Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Belediye Başkanı Mustafa Özacar, İlçe protokolü ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.  Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Gelibolu belediye başkanı Mustafa Özacar yaptı "Atatürk önderliğinde başlatılan Milli Mücadele ile birlikte, Ulusal Kurtuluş ve Bağımsızlık Savaşı sonrasında 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması ile kapitülasyonların kaldırılması kararlaştırılmış, Türkiye karasularında taşımacılık yapan yabancı ülke şirketlerine faaliyetlerini sonlandırması için 3 yıl bir süre verilmiş ve Kabotaj Kanunu'na zemin hazırlanmıştır. Çıkarılan Kabotaj Kanunu; Cumhuriyetin kazanımları ile birlikte denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda bir çok imtiyazlar sağlamış, siyasi ve ekonomik özgürlükler getirmiştir" dedi.
Yarışlar Nefes kesti
Bu konuşmanın ardından koronavirüs nedeniyle 2 yıldır yapılamayan deniz yarışmalarına geçildi. İlk yarışma 400 metre erkekler ve 400 metre kızlar arasında yüzme yarışması yapıldı. Ardından yapılan denizde ördek kapmada izleyiciler neşeli dakikalar yaşadı. Ördek denizde tüm uğraşlara rağmen yakalanamayınca, botla yakalanan ördek, en yakın yarışmacıya verildi. Daha sonra dalarak dipten kupa çıkarma yarışması yapıldı ve günün en önemli ve eğlenceli yarışması olan yağlı direkten bayrak kapma yarışmasına geçildi.
Kaygan Direkte Bayrağı Almak Zor Oldu
Gres yağla baştan sona yağlanan direğin ucundaki Türk bayrağını almak için müzik eşilğinde direğe çıkan yarışmacılar kayarak düşerken ilginç durumlar sergilediler. Uzun uğraşlar sonunda Talha Kütük adlı yarışmacı yağlı direğin sonuna kadar giderek hem bayrağı almayı başardı, hem de ödül olan çeyrek altını aldı. Bu yarışmayla etkinlikler sona ererken yarışmalarda dereye girenlere ödülleri Gelibolu kaymakam vekilii Mustafa Çiftçiler ve belediye başkanı Mustafa Özcar, ilçe emniyet müdürü Fadıl Güçlü ve İlçe Milli eğitim Müdürü Tahir Karaca tarafından verildi.
 
Cuma Deren