Bayramiç’e gelen Türkler her yıl ilkbaharda vefat etmiş atalarına ithafen düzenledikleri hayırda Yasin-i Şerif Okunduktan sonra misafirlere ve hayra gelenlere sütlü çorba ikram ediliyordu.  500 yıllık bu gelenek günümüzde de yaşatılıyor.
İlkbaharın gelmesi ile başlayan köy hayırları her yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleştirildi.  Civar köylerden ve şehirlerden de katılımcıların olduğu köy hayırlarında ikramlar yapılır, dualar okunurken Bayramiç İlçesine  bağlı Tongurlu Köyü’nde 500 yıldır yapılan farklı bir gelenek yaşatılıyor.  Köy hayırlarının klasiği olan Keşkek’in aksine köy hayrında vatandaşlara sütlü çorba ikram ediliyor. 500 yıl önce Köye  gelerek obalarını kuran Türkler, atalarını yad etmek için de her yıl ilkbaharda  vefat etmiş geçmişlerinin ruhlarına ithafen Yasin Suresi’ni okuyup süt çorbası dağıtılıyor.  Türklerin Avrupa’da fetihlere başladığı  yıllardan bu güne kadar süre gelen gelenek halen köylüler tarafından yaşatılıyor. Artık bir Türk geleneği olan Mezarlık Sütlü Çorba Hayrı kuşaktan kuşağa aktarılarak bu yıl d gerçekleştirildi.
 Hatıralar ve Gelenekler Canlı Tutuluyor
Bayramiç İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu da köy Muhtarı  Ömer Gürsoy’un  davetlisi olarak katıldığı  geleneksel Köy Hayrı ile ilgili yaptığı paylaşımda    “Bu geleneğe,  Prof. Dr. Mehmet Aça  tarafından yazılan“ Bu geleneğe ‘Kazak ve Kırgız Türklerinde Defin Sonrası Bazı Uygulamalar ve Aş Toyu’  eserinde rastlıyoruz. Benzer ritüeller ve gerekçeleri anlatılıyor. Türk Halk Kültürünün gelenekleri Tongurlu Köyünde kuşaktan kuşağa bu tür etkinliklerle aktarılıyor. Toplumumuzun yerleşik gelenekleri devam ettirmesi hem dayanışma ruhunu canlı tutuyor, hem de atalara bağlılık, aynı zamanda toprağa bağlılık ve üretimin devamı noktasında motivasyon ve sinerji yaratıyor. Organizasyon ve davet için Tongurlu Köyü Muhtarı Ömer Gürsoy'a teşekkür eder, tüm ecdadımızın ruhlarına hayır dualar göndeririz. Allah kabul etsin” dedi.
 
Cuma Deren