Trakya Bölgesi Oda ve Borsaları istişare Toplantısı, 14 Kasım tarihinde Kırklareli Ticaret Borsası Toplantı Salonunda Kırklareli Ticaret Borsası ve Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası evsahipliğinde gerçekleşti.
 
Bölgesel ve Ekonomik sorunların görüşüldüğü toplantıya TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Trakya Oda ve Borsaları Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, Genel Sekreterler, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, Trakya’daki Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri katıldı.
 
Toplantıda Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel tarafından Kırklareli’nin swot analizi yapılarak gelecek vizyonunun Tarım, Hayvancılık ve Turizm olduğu vurgulandı. Başkan Altıntel Kırklareli Ticaret Borsası projelerinden bahsederek ilin sorunları ve çözüm önerileri hakkında detaylı bilgiler verdi.
 
İstişare toplantısında söz alan Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ise Bölgenin tarımsal üretim ve üretim planlaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, tarımsal ve hayvansal üretimin kayıt altına alınması, Sulama sistemlerinin geliştirilmesi ve tarımsal kuraklıkla mücadele, Lisanslı depoculukla mücadele ve desteklemeler ile ilgili bilgi konularda değerlendirmelerde bulundu.
Toplantıda söz alan Oda ve Borsa Başkanları tespit ettikleri bölge sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.
 
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen toplantıda Trakya bölgesinde yer alan 24 oda ve borsanın iştirakçisi olduğu UMAT Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı olarak söz aldı. UMAT Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş’nin mevcut durumu ve yapılan çalışmalar ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
 
Üzen:” Malumlarınız olduğu üzere 10 Kasım tarihinde TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında, UMAT Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve ortaklarımızla TOBB İkiz Kulelerde bir istişare toplantısı gerçekleştirdik.
 
İstişare toplantımızda UMAT Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş’nin geleceği görüşülerek, ortaklara katkı payı geri iade edilmesi yerine UMAT vesilesi ile Trakya Oda-Borsa birlikteliğini bozmadan yeni projelere imza atılması ve UMAT A.Ş’nin yönetimindeki İpsala Gümrük Kapısı ile şimdiki hali görüntülenerek Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi’ye iletilerek, tekrar kiralanması konusunda talepte bulunulması konularını hep beraber istişare ettik” dedi.  
 
Başkan Üzen Trakya Oda ve Borsaları olarak birlikteliği bozmadan üyelere ekonomik açıdan nefes aldıracak ortak çalışmalar içinde olacaklarının bilgisini verdi.  
 
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen Çanakkale ekonomisi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, “İlimiz ekonomik anlamda olumsuzluklardan en az etkilenen iller arasındadır. 18 Mart 2017 tarihinde temelleri atılacak dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan Çanakkale 1915 Köprüsü İlimize ve Bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.
 
Başkan Üzen, “Köprünün tamamlanması ile İstanbul ve İzmir illeri Çanakkale Köprüsü ve İzmit Körfezi Geçişi ile birbirine iki önemli hatla bağlanacak. Bu iki hattın içinde kalan bölgede olan İlimiz, cazibe merkezi olma potansiyeli en yüksek kentlerin başında gelecektir” dedi.
Üzen devamla “Çanakkale Boğaz Köprüsü bölgedeki konut ve arsaların daha tamamlanmadan değerini artırmaya başladı. Köprü özellikle Gelibolu ve Lâpseki bölgesinde heyecan yarattı. Yapılacak olan köprü ile Bozcaada'ya geliş süreleri de epeyce kısalmış olacak.
 
Bölge arazi yatırımı yapanların yoğun ilgisi ile karşı karşıya, adeta markaja alınmış durumda. Avrupa yakasındaki ayaklarının kurulacağı Gelibolu ise gayrimenkul yatırımcıları açısından adeta altın çağını yaşıyor” şeklinde konuştu.
 
Konuşmasının sonunda toplantıyı düzenleyen Kırklareli Ticaret Borsası ve Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarına teşekkürlerini ileten Başkan Kaya Üzen Trakya Bölgesinde oluşturulan bu güçbirliği ile yeni bir yol haritası çizilmesi gerektiğini kaydederek, yüksek katma değer elde eden, Ar-Ge ve tasarım yapan, etkin ve verimli şehirler olmak için çalışacaklarını ve sürekli fikir alışverişi yaparak Bölgenin kalkınmasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi