Çanakkale Muharebeleri sırasında 3. Kolordu'nun silah tamirhanesi olarak kullanılan ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından restore edilen 200 yıllık Bigalı Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla açıldı.

1807 yılında yapımına başlanan, 1820 yılında ise tamamlanan Bigalı Kalesi, özellikle Çanakkale Savaşları'nda önemli roller üstlendi. Birinci dünya savaşında üstlendiği rolle  Boğazın muhafıszı konumunda olan Bigalı Kalesi, savaş döneminde de karargah ve silah tamirhanesi olarak kullanıldı. 202 yıllık tarihi kale zamana yenik düşse de Tarihi Alan Başkanlığının girişimi ile yeniden restore edildi. 6 yıl önce restorasyon çalışma başlatılan Bigalı Kalesi, aslına uygun olarak  restore edilerek Çanakkale Kara Savaşlarının 107. Yılında açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan,  Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominic Chilcott, Yeni Zelanda Gaziler Bakanı Meka Whaitiri, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit,  Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, büyükelçiler ve yabancı ülkelerin temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, şehit aileleri, gaziler, STK’lar ve davetliler katıldı.
20 Ocak 2017'de başladı ve yaklaşık 18 milyon liraya mal olan Restorasyon çalışmaları   kapsamında tahrip olan kalenin surları aslına uygun restore edildi, içerisindeki silah tamirhanesi ve cami yeniden yapıldı. Muharebe döneminde kullanılan tüfek ve çeşitli materyallerin de tamir edilip, sergilendiği Bigalı Kalesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Kalede gerçekleştirilen açılış töreninde bir konuşma yapan   Kültür ve Turizm Bakanı  Mehmet Nuri Ersoy “Bugün bizleri bir araya getiren bu güzel sofra, Türkiye dediğimiz büyük mutfağın gönül ocağından bir parçadır. Medeniyetimizin üzerinde yükseldiği değerler sayesindedir ki yüzyıllar boyunca her ulustan, her dinden, her renk ve kültürden insanın korkmadan, umutla ve güvenle yönünü çevirdiği bu topraklar bugün de evinden, ülkesinden kopmak zorunda kalmış milyonlarca insanı bağrına basmaktadır. Orta Doğu'dan, Afrika'dan, Asya ve Avrupa’dan bunca farklı insanın ortak noktası olmak ise bizim ayrıcalığımız ve mutluluğumuzdur. Herkes yaşamak ister, sevdikleri ve çocukları yaşasın ister. Yaşamak herkesin hakkıdır ve bu hakkına sımsıkı tutunduğu için kimseyi suçlayamayız. Hakkını elinden alamayız, diline, dinine, milletine göre yaşamına değer biçemeyiz. Her can aynı derecede kıymetlidir, önemlidir. Lütfen bu açık gerçeğe sahip çıkalım ve yaşama tutunmaya çalışanların elini tutacak merhamete, cesarete sahip olalım" dedi.
Bize Özgü Ne Varsa Restore Edip Ziyarete Açacağız
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise "Çanakkale Boğazı'nın muhafızlarından olan, Çanakkale Savaşı'nın gazilerinden olan ecdat yadigarı Bigalı Kalesi'ni uzun ve özenli bir restorasyon sürecinden sonra açıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihi Alan Başkanlığı olarak Gelibolu Yarımadası'nda tarihi alan içerisinde ecdadımızdan bize kalan ne varsa, hepsini özgün dokusunu koruyarak restore ederek ziyarete açmayı ve tarihi alanı dünyanın en önemli açık hava müzesi haline getirmeyi düşünüyoruz ve bu yolda ilerliyoruz. İşte bu akşam beraber yapmış olduğumuz kale müze bunlardan birisi. Bu kale 2'nci Mahmut dönemi yapısı olup, Çanakkale Boğazı'nın ve İstanbul'un güvenliğini sağlamak için yapılmış bir gazi mekandır. Daha sonra Çanakkale Savaşları sırasında cephedeki silahların onarılması, tamir edilmesi için silah tamirhanesi olarak kullanılmış bir mekandır. Dolayısıyla burada o kahraman Mehmetçiğin, Esat Paşa'nın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ayak izleri vardır. Bir kez daha sizlerle beraber olduğumuz için bu güzel günde bizlere eşlik ettiğiniz için çok çok teşekkür ediyorum ve hayırlı günler, hayırlı akşamlar diliyorum” dedi.
Cuma Deren